Zeilvakantie in KroatiëFamily Sailing vanuit Pula

Al vanaf: €699
prijs gebaseerd op:
07-07-2018- 8dagen
p.p. excl. vlucht bij 4 pers.
zeilen kroatie istrie pulacorfu-flottielje-10corfu-flottielje-13zeilvakantie kroatie cres kadezeilen kroatie istrie klein eiland (2)
Beoordeling deelnemers: 8,9

Vanaf het water Istrië ontdekken

Family Sailing vanuit Pula betekent met het hele gezin genieten van zon, zee en rust in het gebied waar Italiaanse en Oostenrijkse tradities en culturen samensmelten met de Kroatische levensstijl. Ontdek samen de prachtige natuur van Istrië en het Kvarnergebied.

Vaar van eiland naar eiland, leg aan bij afgelegen kiezelstranden en neem een duik in het helderblauwe water van de Adriatische Zee. Wandel naar pittoreske dorpjes en maak kennis met de lokale bevolking. Welk gezinslid ontdekt de meeste Italiaanse en Oostenrijkse invloeden?

Avontuur voor de kinderen, ontspanning voor de ouders

Snorkelen, vissen, strandwandelingen – alles mag en niets hoeft. Geniet van een hapje en drankje aan het voordek of op een terrasje, terwijl je kinderen zich samen met hun nieuwe vriendjes uit de vloot vermaken op het strand. Ga met je gezin op een culinaire ontdekkingsreis en probeer elke avond een ander lokaal gerecht of ga heerlijk barbecueën samen met de andere gezinnen uit de vloot.

Voor ieder gezin met weinig of geen zeilervaring

Voor gezinnen die geen of weinig zeilervaring hebben en onder begeleiding van een enthousiaste schipper een zonnige zeilvakantie willen meemaken.

Ook voor éénoudergezinnen

De zeiljachten zijn geschikt voor gezinnen van 3 tot 6 personen. Ook voor éénoudergezinnen is dit een toegankelijke manier om zeilend op vakantie te gaan. In een flottielje zeil je samen met andere gezinnen. Hier ontstaan makkelijk nieuwe vriendschappen en het is dan ook hartstikke gezellig voor ouder en kind.

Verschillende bestemmingen in Griekenland en Kroatië

Family Sailing kan vanuit Athene, Levkas en Corfu in Griekenland en vanuit Pula, Sukosan en Trogir (Split) in Kroatië. Je zeilt naar pittoreske havens op kleine eilanden. De reizen hebben een avontuurlijk maar ontspannen karakter.

Zeilen op het moederschip

Je zeilt met je eigen gezin, een enthousiaste Amorgosschipper en een flottieljeleider op een zeiljacht in een vloot met andere Nederlandse gezinnen. Jullie zeiljacht is het moederschip van het flottielje. Dat heeft als voordeel dat je meer tijd hebt naast het zeilen. ’s Ochtends kun je heerlijk uitslapen terwijl het flottielje naar het palaver gaat en ´s middags zeil je als eerste de haven of baai binnen. Terwijl de andere jachten nog moeten aanleggen, heb je als gezin alle tijd om mooie plekken te ontdekken.

Slapen

Je slaapt in een hut of in een kooi in de kajuit. Je kunt zelfs onder de sterren op het dek slapen. Buiten de Amorgosschipper gaat er ook een flottieljeleider mee. Zij delen samen een hut.

boeken

Hieronder vind je de basisprijzen en verschillende vertrekdata van deze reis. Vul voor een goede berekening het juiste aantal personen en hutten in dat je wilt hebben (houd rekening met een hut voor de schipper van Amorgos). Is jouw gewenste vertrekdatum vol of staat deze niet op de lijst? Neem contact op om te overleggen welke alternatieven mogelijk zijn.

Selecteer eerst aantal personen en gewenste type jacht. Kijk ook naar de 4 hutter!
(Beschikbaarheid en prijzen verschillen per type zeiljacht).

Inbegrepen

De reissom is inclusief:

 • accommodatie aan boord van het zeiljacht,
 • linnengoed en
 • een ervaren schipper.
 • Exclusief

  Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • boekingskosten (€ 19,50),
 • calamiteitenfonds (€ 2,50),
 • vervoer of vliegtickets naar Kroatië,
 • reis- en/of annuleringsverzekeringen,
 • eindschoonmaak en transitlog (vergunningen) zeiljacht
 • bijdrage boordkas.
  Souvenirs, excursies en eventuele andere persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. De bijdrage aan de boordkas (zie praktisch) is voor deze reis gemiddeld € 35,00 p.p.p.d..
  We gaan er bij deze reis vanuit dat je met de auto naar Kroatië reist. Vlieg je liever? Informeer dan naar onze prijzen en mogelijkheden: Family Sailing in Kroatië bieden we ook inclusief vluchten.
 • Herboekkortingen

  Wanneer je eerder bij ons een meerdaagse zeilcursus of zeilvakantie hebt geboekt, ontvang je 5% korting op de reissom.

  Offerte op maat

  Als je een afwijkende vlucht en/of een andere bestemming wilt, regelen wij dit ook graag voor je. In overleg kijken we wat er mogelijk is. Waarschijnlijk zijn aan deze reis wel extra kosten verbonden.

  Wil je advies of heb je nog vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op! E-mail ons of bel ons op telefoonnummer: 036-521 82 10.

  Verzekeringen

  Annuleringsverzekering
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Volledige verzekering en een Dubbel-Zeker var...
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Volledige verzekering en een Dubbel-Zeker variant. De basisverzekering is een complete verzekering:
 • met hoge dekkingen;
 • verzekerd bij annulering en vertraging;
 • en aanvullende services zoals een eigen alarmcentrale en reisarts.
  Met Dubbel-Zeker speel je op safe: Moet je eerder huiswaarts, dan krijg je de volledige reissom terug, tot maximaal het verzekerde bedrag. Zelfs tot de voorlaatste dag van de vakantie. Met de Volledige variant krijg je een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen.

  De premies zijn:
  Volledig: 6,776% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 4,50 poliskosten
  Dubbel-Zeker: 7,26% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 4,50 poliskosten
 • Verzekeringen

  Reisverzekering Europadekking
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn ...
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn verplicht te beschikken over een reisverzekering met volledige dekking.

  Amorgos kan een reisverzekering voor je afsluiten bij Allianz Assistance. Dit zijn complete verzekeringen met hoge dekkingen en aanvullende services:
 • Overal professionele hulp bij ziekte en ongeval.
 • Uitgebreide vergoeding van medische kosten, als aanvulling op de dekking van je zorgverzekering.
 • Snelle en eerlijke schadebehandeling bij verlies, diefstal en medische kosten.
 • Bij Allianz Assistance: kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

  Premies Reisverzekering met Europadekking


  Pakket A: € 0,95 p.p.p.d.
  Pakket B: € 1,85 p.p.p.d.
  Pakket C: € 2,55 p.p.p.d.
  De poliskosten zijn € 4,50 per verzekeringsbewijs.
 • De groep

  De flottieljes waar je deel van uit maakt tijdens deze vakantie, zijn meestal echte gezinsflottieljes. De groepen bestaan uit maximaal 9 gezinnen waardoor kinderen makkelijk aansluiting vinden bij andere kids.

  Moet je kunnen zeilen?

  Nee, je hebt geen zeilervaring nodig om mee te gaan. We varen met gezinnen die nog nooit een voet aan boord hebben gezet tot gezinnen met zeilervaring, die hun handen op vakantie 'vrij' willen hebben.
  Dit is een gezinsvakantie voor ieder gezin dat zin heeft in een zeilvakantie, zich niet verantwoordelijk wil voelen voor het zeilen zelf en de gezelligheid van een groep gezinnen zoekt. Het is een vakantie voor beginnende zeilers, zonaanbidders, waterratten en iedereen die samen met anderen wil genieten van een mooie zeilvakantie.

  Activiteiten

  Het hele gezin kan actief deelnemen aan het zeilen, sturen, navigeren, aanleggen en afvaren. Wanneer de kinderen en/of ouders dat willen, leren we je ook zelf zeilen. Naast het zeilen is er veel ruimte om samen met andere kinderen en gezinnen in het flottielje leuke activiteiten te ondernemen. Denk daarbij aan een hike op een onbewoond eiland, zwem- en snorkeltrips, samen eten of barbecueën of een watersportwedstrijd.

  De reis

  Omdat Kroatië relatief dichtbij Nederland ligt is dit een reis die we zonder vlucht aanbieden. Je maakt de reis op eigen gelegenheid per auto of vliegtuig. Wellicht wil je je verblijf aan boord verlengen met een wandel-, strand- of cultuurvakantie in Kroatië. Kom je met het vliegtuig dan kun je de jachthaven par taxi prima bereiken vanaf het vliegveld Pula.

  De boordkas

  Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten aan boord betaald: boodschappen voor ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, havengelden, diesel, water en schoonmaakkosten van het jacht. De schipper is vrijgesteld van betaling aan de boordkas. In onderling overleg kan ook het avondeten in taveernes uit de boordkas worden betaald. Aan wal betalen de schippers voor zichzelf. De kosten zijn in Kroatië gemiddeld € 35,00 p.p.p.d.. Dit is exclusief het avondeten, drankjes op de wal, souvenirs etc..

  De schippers en instructeurs

  Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Onze collega’s zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos komen werken, krijgen ze een gedegen opleiding. Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie. Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveau’s en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

  Met andere zeilers en jachten

  We zeilen, als de omstandigheden het toelaten, minimaal vijf dagen per week. Vaak zeilen meerdere jachten van Amorgos samen. Het schip waar je op vaart kan dienen als moederschip voor flottieljes. Het precieze verloop van een tocht ligt bij Amorgos niet vast: dat bepaal je deels zelf, afhankelijk van de wind, het jaargetijde en in overleg met je schipper. Zo is een zeiltocht nooit hetzelfde!

  Kajuitzeiljachten

  Onze zeilcursussen en meezeilvakanties zeilen we op ruime, comfortabele kajuitzeiljachten. Ondanks dat we spreken over een ruime boot, moet je je realiseren dat de ruimte aan boord van een jacht beperkt is. Je vaart met maximaal zeven deelnemers en één of twee schippers. Bij Amorgos zeil je op grotere jachten met minder mensen aan boord! De vrij nieuwe, moderne jachten zijn voorzien van koelkast, douche, toilet, keuken en navigatiehoek en douche op het achterdek. Je slaapt aan boord in een tweepersoonshut of in een kooi in de kajuit. Wie liever onder de sterrenhemel slaapt, kan een slaapplaats vinden aan dek.

  Leven aan boord

  Je hoeft niet te kunnen zeilen. Wel wordt verwacht dat je meehelpt bij het hijsen, strijken en reven van de zeilen en het aanleggen en afvaren van het jacht. De schipper leert je graag het één en ander op zeilgebied! Daarnaast steek je af en toe de handen uit de mouwen met boodschappen doen, de lunch maken, afwassen en de boot opruimen. Gelukkig maken vele handen licht werk. Verder hoef je aan boord niets te doen, behalve genieten van de zon, het water en de eilanden!

  Bagage en linnengoed

  Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Aan boord zijn lakens, kussens en kussenslopen aanwezig (1 set p.p. per periode). Dekens zijn er niet altijd, neem een slaapzak wanneer je graag op het dek slaapt. Neem ook zelf handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met (licht gekleurde) rubber zolen die niet afgeven.

  Douchen en drinkwater

  Douchen kan aan boord. Er is een dekdouche zodat je je na het zwemmen kunt afspoelen. Uitgebreid douchen kan op veel plaatsen aan wal. Aan boord hebben we watertanks die ongeveer om de dag gevuld moeten worden. Dit water is geen drinkwater. Daar kopen we flessen water voor. Wij zorgen altijd voor voldoende drinkwater aan boord.

  Zon en zee

  Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.

  Reisbescheiden

  Amorgos stuurt je alle benodigde informatie een week voor vertrek. Hierin staan de vluchtgegevens, namen en e-mailadressen van de medereizigers (indien bij ons bekend) en de naam van het zeiljacht en de havenplek. Je kunt onze jachten herkennen aan de lichtblauwe Amorgosvlag in de mast.

  boeken
  st_mali losinj (2)zeilvakantie kroatie cres kadest_man op roeibootjezeilvakantie kroatie smalle straat in Rovinjlim fjord-min.jpg

  Istrië

  st_mali losinj (2)

  Istrië ligt in het noorden van de Adriatische zee. Het driehoekige schiereiland behoorde lange tijd toe aan Italië. Mede door de geografische ligging staat Istrië nog steeds onder sterke culturele invloed van het buurland. Ook zijn Romeinse invloeden terug te vinden. Plaatsen zoals Pula, Rovinj en Porec, maar ook de kleine steden zijn een bezoek waard.

  De Kvarner

  De Kvarner eilanden liggen ten zuidoosten van Istrië. De belangrijkste eilanden zijn Cres, Krk en Rab en Losinj. Daarnaast zijn er vele kleine eilandjes.

  Pula: Romeinse architectuur

  zeilen kroatie istrie pula (2)

  De stad Pula dankt zijn bekendheid onder andere aan het Romeinse amfitheater. Dit grote antieke bouwwerk kon 20.000 toeschouwers huisvesten en behoort tot één van de zes grootste Romeinse amfitheaters ter wereld. Voor cultuurliefhebbers is er meer Romeinse architectuur te ontdekken zoals de stadspoorten van Hercules en de Tempel van Augustus.

  De omgeving van Pula wordt verfraaid door een 190 km lange grillige kustlijn en het Nationaal Park Brijuni. Het park bestaat uit veertien eilanden. Brijuni is een wonderbaarlijke samensmelting van natuur en cultuur met een uitzonderlijke pracht aan flora en fauna, een safaripark en resten van Romeinse zomerhuizen en forten.

  De Kvarner golf: diversiteit

  st_mali losinj (2)

  Contrasten kenmerken de Kvarner, ieder eiland is een wereld op zich. Het bergachtige Cres, het lichtglooiende Krk, het bosrijke Rab en het groene eiland Losinj met haar palmbomen, oleanders en citrusbomen. Het water is azuurblauw met romantische baaien, sfeervolle haventjes en Italiaanse invloeden.

  Je vind er zowel levendige, historische plaatsen als Cres, Mali Losinj en Osor, als verlaten eilanden en baaien met één restaurant en een eigen aanlegsteiger voor hongerige zeilers.

  Bijzondere flora en fauna

  zeilen bij elba dolfijn

  De verscheidenheid en rijkdom van de planten- en dierenwereld in Kvarner zijn beroemd en erkend. Op Krk zijn rond 1.500 plantensoorten geregistreerd. De flora van Cres en Lošinj is bijna net zo rijk. Van ver ruik je de pijnboombossen met dennenappelgeur en kruidengeuren zoals salie, rosmarijn, basilicum, laurier en mirte. In de kleine havens vind je delicatessen gemaakt van kastanjes, vijgen, olijven, bosvruchten en vele bijzondere soorten eetbare paddenstoelen.

  Op Cres leeft de beschermde vale gier: één van de vier Europese giersoorten. De bruine beer is te vinden in de bossen van Gorski Kotar, de mediterrane rob is een bezienswaardigheid en Kvarner scampi is een beroemde gastronomische lekkernij van de regio. De wateren rond Cres en Lošinj zijn een dolfijnreservaat en het is een dolfijn te “adopteren”.

  boeken
  rovinj3-min.jpggrad pula-min.jpgnovigrad1-min.jpgzeilen kroatie istrie pulazeilen kroatie istrie lastova

  Vanuit Pula zijn diverse routes mogelijk zowel naar het noorden als het zuiden. In 2017 zeilen we routes van zeven dagen in twee verschillende richtingen. Naar het zuiden, waar je het Kroatische eilandenrijk binnenvaart en waar we vele opties en alternatieven hebben. Of naar het noorden, waar de wind wat rustiger is en natuur wordt afgewisseld met romantische stadjes. Wanneer je flottielje gaat zeilen, kan je deze routes ook achter elkaar als een tweeweekse tocht zeilen. Onze routes liggen niet vast, er zijn altijd varianten mogelijk die beter aansluiten bij de wensen, het weer of de grootte van de groep. De voorbeeldroutes hieronder zijn enkele van de vele mogelijkheden.

  Zuid Route Pula – Mali Losinj
  Noord Route Pula – Rovinj
  Zuid Route Pula – Cres

  Voorbeeldroute Pula – Mali Losinj

  Dag 1 Aankomst - Pula

  Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: op 1400 km vanaf Utrecht zit je middenin een heerlijke Mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om te beginnen: oude romeinse gebouwen gecombineerd met gezellige terrassen en restaurants. Onze vertrekhaven ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. In de haven zijn alle faciliteiten aanwezig (supermarkt, restaurant, watersportzaak). Afhankelijk van je aankomsttijd kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen en het Romeinse amfitheater te bezichtigen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider en medereizigers. ’s Avonds gaan we met z’n allen uit eten, als het even kan, buiten de haven.

  Dag 2 Pula – Osor (25 mijl)

  De eerste echte zeildag! We zeilen vandaag langs de baaien aan de zuidelijke punt van Istrië om meteen een mooie oversteek te maken naar de rust en pracht van de eilanden. Met een goede wind wordt dit een heerlijke dag; zonnen, relaxen, kletsen en genieten van de omgeving. We zeilen naar het oosten richting het eiland Cres. Cres is gescheiden van het kleinere eiland Losinj door een kanaal en dat is precies de plek waar Osor ligt. Dit stadje is een klein openluchtmuseum met een antiek theater, een beetje een artistieke sfeer en als je geluk hebt is er een klassiek zomeravond concert . Nu is de vakantie echt begonnen…

  Dag 3 Osor – Ilovik (17 mijl)

  Vandaag zakken we af langs de kust van Losinj. Het is geen lange tocht, dus wanneer je je dag in Osor wilt beginnen heb je daar alle tijd voor: terrasje, zwemmen, een ijsje, een wandeling om wat meer te zien? Alles kan. Ten zuiden van Losinj liggen een paar kleine eilanden waarvan Ilovik met 300 bewoners het grootste is… We kunnen hier aan de kleine aanlegsteigers direct in het dorp liggen, of achter je anker of een moorringboei in de beschutting van het eiland. Op de kant zijn diverse barretjes en restaurants en wanneer je niet zelf wilt roeien naar de kant, dan komen de (water)taxi’s je graag halen!

  Dag 4 Ilovik – Premuda (10 mijl)

  Als je voor anker ligt, is dit een dag om te beginnen met een duik in het water! Beetje fris, het perfecte vakantie gevoel om zo wakker te worden. ’s Ochtends vroeg is het water vaak nog spiegelglad en heerlijk om het “eerste spoor” te trekken. We zeilen vandaag naar het zuidelijk gelegen Premuda. Het eiland is iets groter dan Ilovik, maar er wonen minder mensen. Een prachtig plekje om de zon in de zee te zien zakken: de haven ligt aan de westkant en wordt afgeschermd door een klein eiland waarachter mooringboeien liggen en wij ons zeiljacht kunnen afmeren. Premuda is de laatste jaren populair geworden als duikbestemming, dus voordat we aanleggen in de haven zoeken we nog een goede snorkelspot… Vanavond kunnen we kiezen uit drie restaurants… nog best veel op een bevolking van 50 mensen!

  Dag 5 Premuda – Mali Losinj (18 mijl)

  Na twee dagen kleine plaatsen is het tijd voor weer wat drukte: we zeilen naar het grootste stadje op de eilanden van Kroatië, Mali Losinj. In de zomer stroomt het hier vol met toeristen en dagjesmensen. Er hangt een gezellige sfeer en vanaf de kades in het oude centrum heb je prima uitzicht op een kleine boulevard met palmbomen en bougainvilles, vol restaurants, barretjes en Italiaanse ijszaken… Mali Losinj ziet er prachtig uit. Maak bij avondlicht een paar foto’s van de kade: alles kleurt pastel, ziet er erg mooi uit.

  Dag 6 Mali Losinj – Unije (15 mijl)

  De ochtend kun je vandaag gebruiken om wat meer van Mali Losinj te zien (of om lekker uit te slapen na een gezellige avond). Wanneer je een cursus volgt, vaar je in onderling overleg meestal op tijd uit. We kunnen de dagen met kortere afstanden goed gebruiken om bijvoorbeeld in de baai bij Mali Losinj zeilmanoeuvres te oefenen. En voor flottielje schepen die hun tijd veel liever aan boord dan op de wal door brengen zijn er iedere dag mooie, alternatieve “lussen” te maken waardoor je meer ziet en vooral meer kunt zeilen. Vandaag zeilen we eerst voor een lunchstop naar het eiland Susak. Een bijzonder plekje: zandstranden! Die zie je eigenlijk hier niet, de meeste eilanden zijn rotsachtig, maar Susak heeft wel iets van een duineiland weg. Het eiland kent weinig toerisme, er is buiten het pittoreske haventje niet veel: geen nachtclubs, geen wegen, geen auto’s, alleen een paar restaurants, een hele kleine supermarkt, een prachtig uitzicht en mensen in klederdracht. Vanavond liggen we voor anker in een diepe baai: dit wordt een mooie avond onder de sterren, lekker eten aan boord of we wandelen over de top van het eiland Unije naar een klein restaurant in een dorpje met uitzicht op de Adriatische Zee.

  Dag 7 Unije – Pula / Rabac (22 mijl)

  De laatste dag vertrekken we vroeg. De oversteek van Unije naar Pula is een lekker stuk zeilen: vaak net even wat meer wind, omdat er geen eilanden liggen die de wind breken. Aan de zuidkant van Istrië liggen veel baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water of een dutje op het dek. Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Voor degene die nog energie over hebben: dansen in de nachtclubs op de heuvel of nakletsen op één van de terrasjes aan de baai!

  Wanneer je deze reis in een flottielje als tweeweekse hebt geboekt, kan je meevaren naar Veruda of naar Pula Centrum. Zaterdag gebruiken we als rustdag om te chillen op het strand of om Pula te verkennen. Zondag start het flottielje haar tocht naar het noorden.
  Voorbeeldroute Pula – Rovinj

  Dag 1 Aankomst - Pula

  Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: op 1400 km vanaf Utrecht zit je middenin een heerlijke Mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om te beginnen: oude romeinse gebouwen gecombineerd met gezellige terrassen en restaurants. Onze vertrekhaven ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. In de haven zijn alle faciliteiten aanwezig (supermarkt, restaurant, watersportzaak). Afhankelijk van je aankomsttijd kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen en het Romeinse amfitheater te bezichtigen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider en medereizigers. Heb je al een week gevaren, dan is dit een rustdag waarop je naar het centrum van Pula of één van de baaien in de omgeving kunt zeilen. ’s Avonds gaan we met z’n allen uit eten, als het even kan, buiten de haven.

  Dag 2 Pula – Vrsar (25 mijl)

  De eerste echte zeildag! We zeilen vandaag door het Brijuni National Park: 14 eilanden voor de kust. Ze zijn populair als natuurgebied en als een archeologische vindplaats. Maar het is zeker ook een exclusief vakantieparadijs voor welgestelden. Na een verfrissende duik in het heldere water, zeilen we verder naar het noorden waar Vrsar ligt. Vrsar is een bruisend vestingstadje aan de kust van Istrië met veel vermaak. De kust heeft hier inhammen, baaien en schilderachtige eilandjes. Prachtig om relaxed voor anker te gaan. In Vrsar is het klimmetje naar boven de moeite waard voor het uitzicht over de kustlijn en de kleine eilanden.

  Dag 3 Vrsar – Umag (18 mijl)

  Vandaag trekken we verder naar het meest noordelijke puntje van deze route. Umag is voor zeiljachten de haven om Kroatië te verlaten richting Italië of Slovenië. Het is een vriendelijk mediterraan stadje dat rond een grote baai ligt met daarin een moderne jachthaven. Neem de tijd om te slenteren door de romantische, smalle straatjes en steegjes van het oude centrum waar talloze restaurantjes, tavernen en café's zijn gevestigd.

  Dag 4 Umag – Novigrad (8 mijl)

  Een kippeneindje! Dus vandaag kunnen we héél rustig aan beginnen. Wat te doen? Uitslapen, zwemmen, ankeren bij een idyllisch strandje, uitgebreid ontbijten op een terras, boekje op het dek… Hè wat vervelend allemaal! We zeilen vandaag naar het zuidelijk gelegen Novigrad. Novigrad is een kleine historische stad, pittoresk gelegen in een fjord. De oude kern ligt tegen de heuvel, beschut door het oude fort (Fortica) en omgeven door de stadsmuren. De stad heeft haar middeleeuwse uiterlijk weten te behouden.

  Dag 5 Novigrad – Porec (7 mijl)

  Als je voor anker ligt, is dit een dag om te beginnen met een duik in het water! Beetje fris, het perfecte vakantie gevoel om zo wakker te worden. ’s Ochtends vroeg is het water vaak nog spiegelglad en heerlijk om het “eerste spoor” te trekken. Vandaag zeilen naar één van de grootste steden aan de kust van Istrië, Porec. In de zomer stroomt het hier vol met toeristen en dagjesmensen. Er hangt een gezellige sfeer en vanaf de kades in het oude centrum heb je prima uitzicht op een kleine boulevards met tripperbootjes vol restaurants, barretjes en Italiaanse ijszaken… Porec is al meer dan 2000 jaar oud en rijk aan culturele monumenten. En 's avonds vind je ook hier tal van uitgaansmogelijkheden!

  Dag 6 Porec – Lim Fjord - Rovinj (15 mijl)

  De ochtend kun je vandaag gebruiken om wat meer van Porec te zien, om lekker uit te slapen na een gezellige avond of om meteen uit te varen richting het Lim Fjord. Je zeilt in het diepe Fjord tussen groene hoge heuvels een waanzinnig mooie natuur binnen. Het Fjord is tien kilometer diep en heeft een beschermde status. Mooie plek voor een uitgebreide lunch stop. Vanavond liggen we in het meest romantische stadje aan de Kroatische kust. Het oude Rovinj is gebouwd tegen een heuvel op een schiereiland en de middeleeuwse bebouwing loopt door tot aan het water, zonder een boulevard. Dat maakt de aanblik van de oude stad over het water werkelijk schitterend. In de omhooglopende straatjes naar de Sint-Eufemiakerk kun je heerlijk dwalen, terwijl je op Trg Marsala Tita bij de haven aan de zuidkant van de oude stad je cappuccino kunt drinken.

  Dag 7 Rovinj – Pula (20 mijl)

  Ook de laatste dag kunnen we rustig beginnen met een koffie op één van de terrassen. De tocht naar Pula is een lekker stuk zeilen met naar het zuiden toe steeds meer baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water of een dutje op het dek. Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Voor degene die nog energie over hebben: dansen in de nachtclubs op de heuvel of nakletsen op één van de terrasjes aan de baai!

  Wanneer je deze reis in een flottielje als tweeweekse hebt geboekt, kan je meevaren naar Veruda of je legt aan in het centrum van Pula. Zaterdag gebruiken we als een rustdag om te chillen op het strand of om Pula te verkennen. Zondag starten we met het flottielje naar het zuiden.
  Voorbeeldroute Pula – Cres

  Dag 1 Aankomst - Pula

  Na een autorit van ongeveer 1400 km of een vliegreis van 2,5 uur kom je aan in Marina Veruda, Pula op het schiereiland Istrië. De vakantie is begonnen… Pula is een gezellig stadje: oude Romeinse gebouwen gecombineerd met gezellige terrassen en restaurants. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider. ’s Avonds lekker uit eten op het strand of in een gezellige straatje buiten de haven. En voor wie wil, kan er natuurlijk nog een terrasje gepakt worden. We slapen aan boord onder de sterren.

  Dag 2 Pula – Cres (30 mijl)

  De eerste dag zeilen! We zeilen in de ochtend om in te komen naar een mooie lunchbaai aan de zuidkant van Istrië. Het mediterrane genieten is begonnen: lekker zeilen, relaxen op het dek, jezelf afvragen hoe we zullen lunchen en of je misschien al de schaduw moet opzoeken… ’s Middags zeilen we door naar Cres. Cres is een Venetiaans vissersstadje met kleine steegjes, veel bloemen en gezellige pleintjes. Het ligt mooi verscholen in een baai waar we in een moderne marina kunnen overnachten of aan de kade in het oude centrum.

  Dag 3 Cres – Kolorat (28 mijl)

  De tweede ochtend in het wonderschone Kroatië, nu al op en top vakantiegevoel. Wakker worden van kabbelend water of geroesemoes op de kade… bedenken of je gaat beginnen met een wandeling, een kopje koffie op het terras of ontbijten op het voordek in de ochtendzon… Vandaag een flink stuk zeilen naar Kolorat. Dat is een diepe baai op het zuidelijke puntje van Cres omgeven door groene heuvels waar je herten ziet schuilen. Dit wordt een mooie avond onder de sterren, lekker eten aan boord of met de anderen op een kiezelstrand en misschien nog een stukje zwemmen of roeien in het maanlicht!

  Dag 4 Kolorat – Veli Losinj (9 mijl)

  Vandaag een korte afstand: als je goed kijkt zie je Veli Losinj al liggen. We zeilen eerst naar de oostkust van het eiland Losinj. Daar liggen de baaien om te stoppen voor een lunch, een duik of om lekker te chillen voor het uitkiezen! Daarna zeilen we verder richting Veli Losinj. Een gezellige plaats met een oude vissershaven die middenin het centrum ligt. Het stadje ligt op het einde van de weg: hierna niets dan natuur! Einde van de middag lekker rondstruinen door het dorp en ‘s avonds een top avond in een leuk restaurant aan de kade.

  Dag 5 Veli Losinj – Martinscica (19 mijl)

  We zeilen vandaag terug naar het noorden. Dat kan op verschillende manieren: via de zuidkant van Losinj, via het kanaal vlakbij Mali Losinj, of via het kanaal bij Osor tussen Cres en Losinj. Kies welke kant je graag op wilt en waar de wind je het beste gezind is. Martiniscica ligt op Cres en is met haar 200 inwoners het op één na grootste dorp op het eiland! Maar dit vissersdorp heeft alle noodzakelijke faciliteiten: winkel, water, kade, pin, douches, bar en restaurant, postkantoor en een mooie zonsondergang… Het ligt aan een prachtige baai en om de hoek liggen een paar leuke snorkelplekken waarvan één met een super blauwe grot, bijzonder om naar toe te zwemmen!

  Dag 6 Martniscica – Pomer (19 mijl)

  ’s Ochtends zeker nog even snorkelen in deze mooie omgeving of alleen een duik om lekker wakker te worden. Daarna hijsen we de zeilen en maken de oversteek naar de uiterste zuidpunt van Istrië. Hier ligt een diepe beschutte baai in een schitterende omgeving, waar de plaatsen Pomer en Medulin liggen. Wij kiezen voor de eerste, daar ligt namelijk de beste haven en dit oude vissersdorp heeft leuke (vis)restaurants, cafés, bakkerijen en supermarkten. Maar voor het schilderachtige en toeristische Medulin is ook wat te zeggen: het heeft een oud centrum met gezellige restaurantjes en terrassen en … een uitbundig nachtleven. Facultatief!

  Dag 7 Pomer – Pula / Brijuni (11 mijl)

  De laatste dag beginnen we rustig aan. In de baai liggen veel eilanden met baaitjes en snorkelplekjes. Als dat te rustig is kun je ook je anker uitgooien bij Medulin om daar nog even te shoppen in de winkelstraatjes. Daarna zeilen we om de kaap heen naar Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Voor degene die nog energie over hebben: dansen in de nachtclubs op de heuvel of nakletsen op één van de terrasjes aan de baai!

  boeken
  Hieronder een greep uit de ervaringen van andere deelnemers die meezeilden de afgelopen jaren.

  Anne, Maarssen

  'Wij hebben 8 dagen lang de Zuid route vanuit Pula gevaren. Een prachtige en afwisselende route. Soms leg je lange stukken af, de volgende dag weer veel minder. Ook qua faciliteiten is het enorm verschillend: de ene dag lagen wij in een haven met een zwembad voor de kinderen, een campingwinkel en prachtig sanitair. De volgende dag gingen wij naar een baai en moesten wij met de bijboot naar de kade en een half uur lopen naar een plaatsje. Het leuke van deze route is dat elke dag anders is en je op plekken komt waar je anders niet komt.
  Het gebied rond het eiland Cres staat bekend als dolfijnengebied: bij ons duurde het tot de laatste dag voordat wij ze zagen, maar wat is dat machtig mooi! Een ander hoogtepunt was het slapen op het dek onder een prachtige sterrenhemel en ''s ochtends vroeg een duik nemen. En het plaatje Mali Losinj met zijn gekleurde huisjes en zijn gezellige boulevard vonden wij erg leuk. Kortom: een echte aanrader!
  '

  Marjolein, Stephan & Simon, Zwolle

  'Voor ons als groentjes in de zeilwereld wisten we niet echt wat we moesten verwachten. Ons doel was een vakantie met actie, zon, zee, ontspanning en gezelligheid. Dit is allemaal meer dan gelukt! Alleen was de week veel te kort. Boot, schipper, flottieleleider, de prachtige plekken die we aan hebben gedaan.... allemaal echt fantastisch!!! We gaan zeker nog een keer.'

  Nicole, Vught

  'We hebben een heerlijke week gehad met ons gezin in Istrië, zeilend met schipper. Zeker mede dankzij een geweldige schipper en flottieljeleider. Ook de samenstelling van het flottielje, het gemak waarin iedereen met elkaar omging zonder enige verplichting in een relaxte sfeer. We hebben ook zeker geleerd dat er voor zeilen geen "handboek" bestaat en veel op improvisatie aankomt... We hebben dolfijnen gezien, prachtig weer gehad, hier en daar ook een bui en onweer, maar dat maakt de verhalen achteraf dan weer spannender. Zeker aan te bevelen! '

  Verdonck, Merelbeke, Belgie

  'Fantastische omgeving, prima zeilweer en aangenaam gezelschap.
  Wat kan je nog meer verwachten van een zeilvakantie?'

  boeken