Zeilvakantie in KroatiëFamily Sailing vanuit Pula

Al vanaf: €774
prijs gebaseerd op:
15-07-2023- 8dagen
p.p. excl. vlucht bij 4 pers.
zeilen kroatie istrie pulacorfu-flottielje-10corfu-flottielje-13zeilvakantie kroatie cres kadezeilen kroatie istrie klein eiland (2)
Beoordeling deelnemers: 8,8

Vanaf het water Istrië ontdekken

Family Sailing vanuit Pula betekent met het hele gezin genieten van zon, zee en rust in het gebied waar Italiaanse en Oostenrijkse tradities en culturen samensmelten met de Kroatische levensstijl. Ontdek samen de prachtige natuur van Istrië en het Kvarnergebied.

Vaar van eiland naar eiland, leg aan bij afgelegen kiezelstranden en neem een duik in het helderblauwe water van de Adriatische Zee. Wandel naar pittoreske dorpjes en maak kennis met de lokale bevolking. Welk gezinslid ontdekt de meeste Italiaanse en Oostenrijkse invloeden?

Avontuur voor de kinderen, ontspanning voor de ouders

Snorkelen, vissen, strandwandelingen – alles mag en niets hoeft. Geniet van een hapje en drankje aan het voordek of op een terrasje, terwijl je kinderen zich samen met hun nieuwe vriendjes uit de vloot vermaken op het strand. Ga met je gezin op een culinaire ontdekkingsreis en probeer elke avond een ander lokaal gerecht of ga heerlijk barbecueën samen met de andere gezinnen uit de vloot.


Voor iedereen, met of zonder zeilervaring

Zeilervaring is niet nodig voor deze vakantie. De schipper en flottieljeleider kunnen het zeiljacht varen. Natuurlijk vragen we jullie af en toe te helpen bij het hijsen van de zeilen, het sturen en het aanleggen of wegvaren. En als je dat leuk vind kun je zelf ook héél véél zeilen. Maar het hoeft dus niet!

Ook voor éénoudergezinnen

De zeiljachten zijn geschikt voor gezinnen van 3 tot 6 personen. Ook voor éénoudergezinnen is dit dé manier om zeilvakantie mogelijk te maken. Je zeilt samen met de schipper en flottieljeleider en in de flottielje groep ontstaan makkelijk en als vanzelf contacten. Hartstikke gezellig voor ouder en kinderen.

boeken

Hieronder vind je de basisprijzen en verschillende vertrekdata van deze reis. Vul voor een goede berekening het juiste aantal personen en hutten in dat je wilt hebben (houd rekening met een hut voor de schipper van Amorgos). Is jouw gewenste vertrekdatum vol of staat deze niet op de lijst? Neem contact op om te overleggen welke alternatieven mogelijk zijn.

 • Once in a lifetime. Een geweldige vakantie voor iedereen
 • Zeilen, relaxen, samen zijn, ontdekken van mooie eilanden
 • Enthousiaste schippers, gastvrije bevolking, prachtige uitzichten
 • Zeilervaring is niet nodig, voor jong en oud
 • Inclusief alle zekerheden van een pakketreis

Selecteer eerst aantal personen en gewenste type jacht. Kijk ook naar de 4 hutter!
(Beschikbaarheid en prijzen verschillen per type zeiljacht).

Inbegrepen

De reissom is inclusief:

 • accommodatie aan boord van het zeiljacht,
 • linnengoed en
 • een ervaren schipper.
 • Exclusief

  Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • boekingskosten (€ 19,50),
 • SGR klantbijdrage (€ 5,00 p.p.),
 • calamiteitenfonds (€ 2,50),
 • toeristenbelasting (€ 1,50 p.p.p.d.),
 • vervoer of vliegtickets naar Kroatië,
 • reis- en/of annuleringsverzekeringen,
 • eindschoonmaak en transitlog (vergunningen) zeiljacht
 • bijdrage boordkas.
  Souvenirs, excursies en eventuele andere persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. De bijdrage aan de boordkas (zie praktisch) is voor deze reis gemiddeld € 40,00 p.p.p.d..
  We gaan er bij deze reis vanuit dat je met de auto naar Kroatië reist. Vlieg je liever? Informeer dan naar onze prijzen en mogelijkheden: Family Sailing in Kroatië bieden we ook inclusief vluchten.
 • Offerte op maat

  Als je een afwijkende vlucht en/of een andere bestemming wilt, regelen wij dit ook graag voor je. In overleg kijken we wat er mogelijk is. Waarschijnlijk zijn aan deze reis wel extra kosten verbonden.

  Wil je advies of heb je nog vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op! E-mail ons of bel ons op telefoonnummer: 036-521 82 10.

  Verzekeringen

  Annuleringsverzekering
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant...
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant. De basisverzekering is een complete verzekering:
 • met hoge dekkingen;
 • verzekerd bij annulering en vertraging;
 • en aanvullende services zoals een eigen alarmcentrale en reisarts.
  Met Dubbel-Zeker speel je op safe: Moet je eerder huiswaarts, dan krijg je de volledige reissom terug, tot maximaal het verzekerde bedrag. Zelfs tot de voorlaatste dag van de vakantie. Met de Basis variant krijg je een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen.

  De premies zijn:
  Basis: 6,776% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten
  Dubbel-Zeker: 7,865% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten

  Op de informatiekaart van deze annuleringsverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.
 • Verzekeringen

  Reisverzekering Europadekking
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn ...
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn verplicht te beschikken over een reisverzekering met volledige dekking.

  Amorgos kan een reisverzekering voor je afsluiten bij Allianz Assistance wanneer je woonachtig in Nederland bent. Dit zijn complete verzekeringen met hoge dekkingen en aanvullende services:
 • Overal professionele hulp bij ziekte en ongeval.
 • Uitgebreide vergoeding van medische kosten, als aanvulling op de dekking van je zorgverzekering.
 • Snelle en eerlijke schadebehandeling bij verlies, diefstal en medische kosten.
 • Bij Allianz Assistance: kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

  Op de informatiekaart van deze reisverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.

  Premies Reisverzekering met Europadekking

  Pakket A: € 0,95 p.p.p.d.
  Pakket B: € 1,85 p.p.p.d.
  Pakket C: € 2,55 p.p.p.d.
  De poliskosten zijn € 5,45 per verzekeringsbewijs.
  Kijk in het dekkingsoverzicht van de reisverzekering voor de verschillen in dekking tussen de pakketten A, B en C.

  Woonachtig in België?

  Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een reisverzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
 • De groep

  De flottieljes waar je deel van uit maakt tijdens deze vakantie, zijn echte gezinsflottieljes. De groepen bestaan uit maximaal 9 gezinnen waardoor kinderen makkelijk aansluiting vinden bij andere kids.

  Moet je kunnen zeilen?

  Nee, je hebt geen zeilervaring nodig om mee te gaan. We varen met gezinnen die nog nooit een voet aan boord hebben gezet tot gezinnen met zeilervaring, die hun handen op vakantie 'vrij' willen hebben.

  Dit is een gezinsvakantie voor ieder gezin dat zin heeft in een zeilvakantie, zich niet verantwoordelijk wil voelen voor het zeilen zelf en de gezelligheid van een groep gezinnen zoekt. Het is een vakantie voor beginnende zeilers, zonaanbidders, waterratten en iedereen die samen met anderen wil genieten van een mooie zeilvakantie.

  De reis

  Omdat Kroatië relatief dichtbij Nederland ligt is dit een reis die we zonder vlucht aanbieden. Je maakt de reis op eigen gelegenheid per auto of vliegtuig. Wellicht wil je je verblijf aan boord verlengen met een wandel-, strand- of cultuurvakantie in Kroatië. Kom je met het vliegtuig dan kun je de jachthaven par taxi prima bereiken vanaf het vliegveld Pula.

  De boordkas

  Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten aan boord betaald: boodschappen voor ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, havengelden, diesel, water en schoonmaakkosten van het jacht. De schipper is vrijgesteld van betaling aan de boordkas. In onderling overleg kan ook het avondeten in taveernes uit de boordkas worden betaald. Aan wal betalen de schippers voor zichzelf. De kosten zijn in Kroatië gemiddeld € 40,00 p.p.p.d.. Dit is exclusief het avondeten, drankjes op de wal, souvenirs etc..

  De schippers en instructeurs

  Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Onze collega’s zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos komen werken, krijgen ze een gedegen opleiding. Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie. Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveau’s en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

  Zeilen op het moederschip

  Je gaat zeilen met een enthousiaste Amorgosschipper en een flottieljeleider op een zeiljacht in een vloot met Nederlandse gezinnen. Jullie zeiljacht is het moederschip van het flottielje. Dat heeft als voordeel dat je meer tijd hebt naast het zeilen. ’s Ochtends kun je heerlijk uitslapen terwijl het flottielje naar het palaver gaat en ´s middags zeil je als eerste de haven of baai binnen. Terwijl de andere jachten nog moeten aanleggen, heb je als gezin alle tijd om mooie plekken te ontdekken.

  Met andere zeilers en jachten

  We zeilen, als de omstandigheden het toelaten, minimaal vijf dagen per week met meerdere jachten van Amorgos. Het precieze verloop van een tocht ligt bij Amorgos niet vast: dat bepaal je deels zelf, afhankelijk van de wind, het jaargetijde en in overleg met je schipper. Zo is een zeiltocht nooit hetzelfde!

  Kajuitzeiljachten

  Ondanks dat we spreken over een ruime, comfortabele zeiljachten, moet je je realiseren dat de ruimte aan boord van een boot beperkt is. Je vaart met je gezin, een schipper en een flottieljeleider. De vrij nieuwe, moderne jachten zijn voorzien van koelkast, douche, toilet, keuken en navigatiehoek en douche op het achterdek.

  Slapen

  Je slaapt in een 2-persoonshut of in een kooi in de kajuit. Je kunt zelfs onder de sterren op het dek slapen. De Amorgosschipper en flottieljeleider delen samen een hut.

  Activiteiten

  Het hele gezin kan actief deelnemen aan het zeilen, sturen, navigeren, aanleggen en afvaren. Wanneer de kinderen en/of ouders dat willen, leren we je ook zelf zeilen. Naast het zeilen is er veel ruimte om samen met andere kinderen en gezinnen in het flottielje leuke activiteiten te ondernemen. Denk daarbij aan een hike op een onbewoond eiland, zwem- en snorkeltrips, samen eten of barbecueën of een watersportwedstrijd.

  Leven aan boord

  Je hoeft niet te kunnen zeilen. Natuurlijk vragen we jullie af en toe te helpen bij het hijsen, strijken en reven van de zeilen en het aanleggen en afvaren van het jacht. De schipper leert je graag het één en ander op zeilgebied! Daarnaast steek je af en toe de handen uit de mouwen met boodschappen doen, de lunch maken, afwassen en de boot opruimen. Gelukkig maken vele handen licht werk. Verder hoef je aan boord niets te doen, behalve genieten van de zon, het water en de eilanden!

  Bagage en linnengoed

  Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Aan boord zijn lakens, kussens en kussenslopen aanwezig (1 set p.p. per periode). Dekens zijn er niet altijd, neem een slaapzak mee wanneer je graag op het dek slaapt. Neem ook handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met rubber zolen die niet afgeven.

  Douchen en drinkwater

  Douchen kan aan boord. Er is een dekdouche zodat je je na het zwemmen kunt afspoelen. Uitgebreid douchen kan op veel plaatsen aan wal. Aan boord hebben we watertanks die ongeveer om de dag gevuld moeten worden. Dit water is geen drinkwater. Daar kopen we flessen water voor. Wij zorgen altijd voor voldoende drinkwater aan boord.

  Zon en zee

  Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.

  Reisbescheiden

  Amorgos stuurt je een week voor vertrek de contactgegevens van de schipper en vliegtickets (indien van toepassing).

  boeken
  st_mali losinj (2)zeilvakantie kroatie cres kadest_man op roeibootjezeilvakantie kroatie smalle straat in Rovinjlim fjord-min.jpg

  Istrië

  st_mali losinj (2)

  Istrië ligt in het noorden van de Adriatische zee. Het driehoekige schiereiland behoorde lange tijd toe aan Italië. Mede door de geografische ligging staat Istrië nog steeds onder sterke culturele invloed van het buurland. Ook zijn Romeinse invloeden terug te vinden. Plaatsen zoals Pula, Rovinj en Porec, maar ook de kleine steden zijn een bezoek waard.

  De Kvarner

  De Kvarner eilanden liggen ten zuidoosten van Istrië. De belangrijkste eilanden zijn Cres, Krk en Rab en Losinj. Daarnaast zijn er vele kleine eilandjes.

  Pula: Romeinse architectuur

  zeilen kroatie istrie pula (2)

  De stad Pula dankt zijn bekendheid onder andere aan het Romeinse amfitheater. Dit grote antieke bouwwerk kon 20.000 toeschouwers huisvesten en behoort tot één van de zes grootste Romeinse amfitheaters ter wereld. Voor cultuurliefhebbers is er meer Romeinse architectuur te ontdekken zoals de stadspoorten van Hercules en de Tempel van Augustus.

  De omgeving van Pula wordt verfraaid door een 190 km lange grillige kustlijn en het Nationaal Park Brijuni. Het park bestaat uit veertien eilanden. Brijuni is een wonderbaarlijke samensmelting van natuur en cultuur met een uitzonderlijke pracht aan flora en fauna, een safaripark en resten van Romeinse zomerhuizen en forten.

  De Kvarner golf: diversiteit

  st_mali losinj (2)

  Contrasten kenmerken de Kvarner, ieder eiland is een wereld op zich. Het bergachtige Cres, het lichtglooiende Krk, het bosrijke Rab en het groene eiland Losinj met haar palmbomen, oleanders en citrusbomen. Het water is azuurblauw met romantische baaien, sfeervolle haventjes en Italiaanse invloeden.

  Je vind er zowel levendige, historische plaatsen als Cres, Mali Losinj en Osor, als verlaten eilanden en baaien met één restaurant en een eigen aanlegsteiger voor hongerige zeilers.

  Bijzondere flora en fauna

  zeilen bij elba dolfijn

  De verscheidenheid en rijkdom van de planten- en dierenwereld in Kvarner zijn beroemd en erkend. Op Krk zijn rond 1.500 plantensoorten geregistreerd. De flora van Cres en Lošinj is bijna net zo rijk. Van ver ruik je de pijnboombossen met dennenappelgeur en kruidengeuren zoals salie, rosmarijn, basilicum, laurier en mirte. In de kleine havens vind je delicatessen gemaakt van kastanjes, vijgen, olijven, bosvruchten en vele bijzondere soorten eetbare paddenstoelen.

  Op Cres leeft de beschermde Vale gier: één van de vier Europese giersoorten. De bruine beer is te vinden in de bossen van Gorski Kotar, de mediterrane rob is een bezienswaardigheid en Kvarner scampi is een beroemde gastronomische lekkernij van de regio. De wateren rond Cres en Lošinj zijn een dolfijnreservaat en het is een dolfijn te “adopteren”.

  boeken
  rovinj3-min.jpggrad pula-min.jpgnovigrad1-min.jpgzeilen kroatie istrie pulazeilen kroatie istrie lastova

  Vanuit Pula zijn diverse routes mogelijk. Komend jaar zeilen we routes van zeven dagen in twee verschillende richtingen ten zuiden van Pula: de meest zuidelijke (Mali Losinj) route, waar je het Kroatische eilandenrijk binnenvaart en waar we vele opties en alternatieven hebben. Of de noordelijke (Cres) route, waar we rustieke diepblauwe baaien aan de kust Istrië afwisselen met sfeervolle havens op het eiland Cres. Wanneer je flottielje gaat zeilen, kun je deze routes ook achter elkaar als een tweeweekse tocht zeilen.
  Onze routes liggen niet vast, er zijn altijd varianten mogelijk die beter aansluiten bij de wensen, het weer of de grootte van de groep. De voorbeeldroutes hieronder zijn enkele van de vele mogelijkheden. Je vind er ook onze alternatieve route bij onstabiel weer. Dat is een nood route vanuit Pula naar het noorden, waar de wind wat rustiger is en natuur wordt afgewisseld met romantische stadjes.

  Noordelijke Route Pula – Cres
  Zuidelijke Route Pula – Mali Losinj
  Uitwijk Route (bij instabiel weer) Pula – Rovinj

  Voorbeeldroute Pula – Cres

  Dag 1 Aankomst - Pula

  Na een autorit van ongeveer 1400 km of een vliegreis van 2,5 uur kom je aan in Marina Veruda, Pula, op het schiereiland Istrië. De vakantie is begonnen. Pula is een gezellig stadje: oude Romeinse gebouwen, gezellige terrassen en tal van restaurants. Afhankelijk van je aankomsttijd, kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider. In de avond kun je lekker uit eten aan het strand of in een gezellige straatje buiten de haven. En wie wil kan natuurlijk nog een terrasje pakken. We slapen aan boord onder de sterren.

  Dag 2 Pula – Trget (25 mijl)

  De eerste dag zeilen! We zeilen in de ochtend om in te komen naar een mooie baai om te lunchen aan de zuidkant van Istrië. Het mediterrane genieten is begonnen: lekker zeilen, ontspannen op het dek, jezelf afvragen waar we zullen lunchen en of je misschien al de schaduw moet opzoeken. In de middag zeilen we langs de kust van Istrië naar een diepe beschutte baai in een schitterende omgeving. Tussen de groene hellingen ligt Trget aan het water. Het is een dorp met nog geen 50 inwoners. Het stelt dus niets voor, maar ze hebben wel een uitstekend restaurant waar locals en vissers naartoe komen. We peddelen met de bijbootjes op en neer. Vannacht zullen we dobberend in slaap vallen onder de sterren.

  Dag 3 Trget - Duga Luka (18 mijl)

  De tweede ochtend in het wonderschone Kroatië, nu al een op en top vakantiegevoel. Wakker worden van kabbelend water of geroezemoes op de kade… bedenken of je gaat beginnen met een frisse duik in deze prachtige baai, een kopje koffie op het terras of een ontbijt op het voordek in de ochtendzon. Vandaag zeilen we naar Duga Luka. Hier bezoeken we een klein fort uitgehouwen in de rotsen. Duga Luka wordt omgeven door groene heuvels en uitgestrekte natuur. Je waant je bijna de koning te rijk. In de avond lekker eten aan boord of met de anderen op een kiezelstrand, en misschien nog een stukje zwemmen of roeien in het maanlicht!

  Dag 4 Duga Luka – Cres (14 mijl)

  Vandaag beginnen we rustig. In de baai zoeken we de beste plek om te ontbijten en we nemen een duik om te snorkelen. Als iedereen er klaar voor is, hijsen we de zeilen en vertrekken we richting Cres. Dit is een Venetiaans vissersstadje met kleine steegjes, veel bloemen en gezellige pleintjes. Er zijn meerdere restaurants en een supermarkt. Het ligt mooi verscholen in een baai waar we kunnen kiezen uit de volgende twee dingen: overnachten in een moderne marina of aan de kade in het oude centrum.

  Dag 5 Cres – Martinscica (17 mijl)

  Wakker worden van kabbelend water of geroezemoes op de kade. In het zonnetje bedenken of je gaat beginnen met een wandeling of een kopje koffie op het voordek. Vandaag zeilen we langs de kust van Cres naar het zuidwesten. Martiniscica is met haar 200 inwoners het op een na grootste dorp op het eiland. Het is klein, maar toch heeft dit vissersdorp alle nodige faciliteiten: een winkel, water, een kade, een pinautomaat, douches, een bar en restaurant, een postkantoor en een mooie zonsondergang. Het ligt aan een prachtige baai en om de hoek vind je leuke snorkelplekken waarvan een met een superblauwe grot (blue lagoon...), bijzonder om naartoe te zwemmen!

  Dag 6 Martniscica – Unije (12 mijl)

  In de ochtend zeker nog even snorkelen in deze mooie omgeving of alleen een duik nemen om lekker wakker te worden. Daarna hijsen we de zeilen en maken de oversteek naar Unije. Het is een korte afstand; dit soort dagen gebruiken we tijdens een cursus om bijvoorbeeld zeilmanoeuvres te oefenen. Voor flottielje schepen die hun tijd veel liever aan boord dan op de wal doorbrengen zijn er altijd alternatieve ‘lussen’ te maken, waardoor je meer ziet en vooral meer kunt zeilen. Vandaag bijvoorbeeld naar Mali Losinj, of voor een lunchstop naar het eiland Susak. Een bijzonder plekje met prachtige zandstranden. Die zie je hier eigenlijk niet. De meeste eilanden zijn rotsachtig, maar Susak heeft wel iets van een duineiland weg. Het eiland kent weinig toerisme en er is buiten het pittoreske haventje niet veel; geen nachtclubs, geen wegen, geen auto’s, alleen een paar restaurants, een hele kleine supermarkt, een prachtig uitzicht en mensen in klederdracht.
  Vanavond liggen we voor anker in een diepe baai bij Unije. Dit wordt een mooie avond onder de sterren. We eten lekker aan boord of wandelen over de top van het eiland naar een klein restaurant in het dorp met uitzicht op de zonsondergang boven de Adriatische Zee.

  Dag 7 Unije - Pula (25 mijl)

  De laatste dag beginnen we rustig aan. Misschien nog een wandeling naar de top om te genieten van het prachtige uitzicht richting Italië. Of gewoon niets doen en ontspannen in de zon. De oversteek van Unije naar Pula is een lekker stuk zeilen. Er is vaak net even wat meer wind omdat er geen eilanden zijn die de wind breken. Aan de zuidkant van Istrië vinden we veel baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water of een dutje op het dek. Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Degenen die nog energie over hebben kunnen gaan dansen in de nachtclubs op de heuvel of gezellig napraten op een van de terrasjes aan de baai.


  Voorbeeldroute Pula – Mali Losinj

  Dag 1 Aankomst - Pula

  Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: op 1400 km vanaf Utrecht zit je middenin een heerlijk Mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om aan de reis te beginnen. Er zijn oude Romeinse gebouwen, gezellige terrassen en tal van restaurants. Onze vertrekhaven ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. In de haven zijn alle faciliteiten aanwezig (supermarkt, restaurant, watersportzaak). Afhankelijk van je aankomsttijd, kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen en het Romeinse amfitheater te bezichtigen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider en medereizigers. In de avond gaan we met z’n allen uit eten, als het even kan, buiten de haven.

  Dag 2 Pula – Osor (30 mijl)

  De eerste echte zeildag! We zeilen vandaag langs de baaien aan het zuidelijke punt van Istrië om meteen een mooie oversteek te maken naar de rust en pracht van de eilanden. Met een goede wind wordt dit een heerlijke dag; heel veel zeilen, zonnen, ontspannen, kletsen en genieten van de omgeving. Onze koers is oostzuidoost richting het eiland Cres. Cres wordt van het kleinere eiland Losinj gescheiden door een kanaal en dat is precies de plek waar Osor ligt. Dit stadje is een klein openluchtmuseum met een antiek theater, een beetje een artistieke sfeer en, als je geluk hebt, is er een klassiek zomeravondconcert. De vakantie is echt begonnen.

  Dag 3 Osor – Veli Losinj (11 mijl)

  Vandaag zakken we af naar het zuiden, langs de kust van Losinj. Het is geen lange tocht, dus wanneer je de dag in Osor wilt beginnen heb je daar alle tijd voor: terrasje, zwemmen, een ijsje, een wandeling om wat meer te zien? Het kan allemaal. We zeilen eerst naar de oostkust van het eiland Losinj. Daar liggen de baaien voor het uitkiezen. Ideaal om te stoppen voor een lunch, een verfrissende duik of om een uurtje chillen. In de middag zeilen we verder richting Veli Losinj. Een gezellige plaats met een oude vissershaven midden in het centrum. Veli Losinj ligt aan het einde van de hoofdweg; hierna is er niets anders dan natuur! In de avond flaneren we door het dorp en sluiten we een topavond af in een leuk restaurant aan de kade.

  Dag 4 Veli Losinj - Punta Kriza (10 mijl)

  Vandaag een korte afstand: als je goed kijkt, zie je Punta Kriza al liggen. Wil je graag het water op, dan plannen we de route naar Punta Kriza via een van de kleine onbewoonde eilanden: Otok Oruda of Otok Trstenik. We hebben ook de mogelijkheid om vandaag juist minder te zeilen en de tijd te gebruiken om meer van de omgeving te zien. Veli Losinj heeft een rijke geschiedenis. Een wandeling langs de villa's en tuinen is zeker de moeite waard.
  Punta Kriza ligt op het zuidelijk deel van het eiland Cres. Tegen het einde van de middag leggen we hier aan in een rustige baai waar de krekels ons vanavond in slaap zullen tsjirpen. Punta Kriza wordt omgeven door groene heuvels waar je herten kunt zien schuilen. Dit wordt een mooie avond: lekker eten aan boord of met de anderen op een kiezelstrand. Misschien ga je zelfs nog even zwemmen of roeien onder het maanlicht!

  Dag 5 Punta Kriza - Silba (19 mijl)

  Wakker worden dobberend achter ons anker: dit is een dag om te beginnen met een duik in het water! Het ultieme vakantiegevoel. Vroeg in de ochtend is het water vaak nog spiegelglad en is het heerlijk om het ‘eerste spoor’ te trekken. We zeilen vandaag naar het zuidelijk gelegen Silba. Een klein eiland met een gezellig dorpje waar auto’s verboden zijn en de tractors alleen de straat op mogen wanneer de ferry aankomt. Vanavond eten we misschien wel in knoflook gestoofde scampi’s in de tuin van een van de levendige Konoba’s!

  Dag 6 Silba – Mali Losinj (18 mijl)

  Vanuit Silba zeilen we terug richting het noorden naar Mali Losinj. Een van de grootste stadjes op de eilanden. In de zomer stroomt het hier vol met toeristen en dagjesmensen. Er hangt een gezellige sfeer en vanaf de kades in het oude centrum heb je een prima uitzicht op de kleine boulevard met palmbomen en bougainvillea, vol restaurants, barretjes en Italiaanse ijssalons. Mali Losinj ziet er prachtig uit. Maak bij avondlicht een paar foto’s van de kade: alles kleurt pastel en dat ziet er erg mooi uit.

  Dag 7 Mali Losinj – Pula (33 mijl)

  De laatste dag vertrekken we vroeg. De oversteek van Mali Losinj naar Pula is een lekker stuk zeilen. Er is vaak net even wat meer wind omdat er geen eilanden zijn die de wind breken. Aan de zuidkant van Istrië vinden we veel baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water of een dutje op het dek. Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Cocktails drinken, winkelen, uitgaan, souvenirs kopen en lekker eten; het kan er allemaal. Degenen die nog energie over hebben kunnen dansen in de nachtclubs op de heuvel of gezellig napraten op een van de terrasjes aan de baai.  Voorbeeldroute Pula – Rovinj (uitwijkroute)

  Dag 1 Aankomst - Pula

  Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: op 1400 km vanaf Utrecht zit je middenin een heerlijk Mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om te beginnen. Er zijn oude Romeinse gebouwen, gezellige terrassen en tal van restaurants. Onze vertrekhaven ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. In de haven zijn alle faciliteiten aanwezig (supermarkt, restaurant, watersportzaak). Afhankelijk van je aankomsttijd, kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen en het Romeinse amfitheater te bezichtigen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider en medereizigers. Heb je al een week gevaren, dan is dit een rustdag waarop je naar het centrum van Pula of een van de baaien in de omgeving kunt zeilen. In de avond gaan we met z’n allen uit eten, als het even kan, buiten de haven.

  Dag 2 Pula – Pomer (15 mijl)

  De eerste echte zeildag! We zeilen vandaag om het zuidpunt van Istrië heen. Hier ligt een diepe beschutte baai in een schitterende omgeving, waar we de plaatsen Pomer en Medulin vinden. We kiezen voor de eerste, daar ligt namelijk de beste haven en dit oude vissersdorp heeft leuke (vis)restaurants, cafés, bakkerijen en supermarkten. Maar voor het schilderachtige en toeristische Medulin is ook wat te zeggen. Het heeft een oud centrum met gezellige restaurantjes en terrassen en … een uitbundig nachtleven.

  Dag 3 Pomer - Rovinj (30 mijl)

  Vandaag gaan we flinke rakken maken! We laten de eilandjes en snorkelplekjes in de baai van Pomer voor wat ze zijn en gaan genieten van de wind en het water. Vanavond liggen we in het meest romantische stadje aan de Kroatische kust. Het oude Rovinj is gebouwd tegen een heuvel op een schiereiland en de middeleeuwse bebouwing loopt door tot aan het water. Er is geen boulevard. Dat maakt de aanblik van de oude stad over het water werkelijk schitterend. In de omhooglopende straatjes naar de Sint-Eufemiakerk kun je heerlijk ronddwalen, terwijl je op Trg Marsala Tita bij de haven aan de zuidkant van de oude stad je cappuccino kunt drinken.

  Dag 4 Rovinj - Porec (10 mijl)

  Vandaag leggen we een kippeneindje af. Daarom kunnen we heel rustig beginnen. Wat te doen? Uitslapen, zwemmen, ankeren bij een idyllisch strandje, uitgebreid ontbijten op een terras, boekje lezen op het dek… goh wat vervelend allemaal! We zeilen vandaag naar het Lim Fjord. Je zeilt in het diepe Fjord tussen hoge groene heuvels een waanzinnig mooi natuurgebied binnen. Het Fjord is tien kilometer diep en heeft een beschermde status. Een mooie plek voor een uitgebreide lunchstop. Na de lunch is het nog een klein stukje zeilen naar Porec. In de zomer stroomt deze stad vol met toeristen en dagjesmensen. De sfeer is gezellig en vanaf de kades in het oude centrum heb je een prima uitzicht op de kleine boulevard met tripperbootjes vol restaurants, barretjes en Italiaanse ijssalons, Porec is meer dan 2000 jaar oud en rijk aan culturele monumenten. In de avond kun je ook heel erg goed uitgaan in de vele uitgaansmogelijkheden.

  Dag 5 Porec - Umag (13 mijl)

  Vandaag trekken we verder naar het meest noordelijke puntje van deze route. Umag is voor zeiljachten de haven om Kroatië te verlaten richting Italië of Slovenië. Het is een vriendelijk mediterraan stadje dat rond een grote baai ligt met daarin een moderne jachthaven. Neem de tijd om door de romantische smalle straatjes en steegjes van het oude centrum te slenteren. Hier kun je tal van restaurantjes, tavernen en cafés vinden.

  Dag 6 Umag - Vrsar (19 mijl)

  De ochtend kun je vandaag gebruiken om wat meer van Umag te zien, om lekker uit te slapen na een gezellige avond of om meteen uit te varen naar een mooie baai voor een verfrissende duik in het heldere water. Daarna zeilen we terug richting het zuiden waar Vrsar ligt. Dit is een bruisend vestingstadje aan de kust van Istrië met veel vermaak. De kust heeft hier inhammen, baaien en schilderachtige eilandjes. Prachtig om relaxed voor anker te gaan. In Vrsar is het klimmetje naar boven de moeite waard voor het uitzicht over de kustlijn en de kleine eilanden.

  Dag 7 Vrsar - Pula (24 mijl)

  De laatste dag alweer. Begin met een koffie op een van de terrasjes aan de kade. Nog één dag optimaal genieten! De tocht naar Pula is een lekker stuk zeilen met naar het zuiden toe steeds meer baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water (of een dutje op het dek). Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Cocktails drinken, winkelen, uitgaan, souvenirs kopen en lekker eten; het kan er allemaal. Degenen die nog energie over hebben kunnen gaan dansen in de nachtclubs op de heuvel of gezellig napraten op een van de terrasjes aan de baai!  boeken
  Hieronder een greep uit de ervaringen van andere deelnemers die meezeilden de afgelopen jaren.

  Sandy Thieme

  We hebben genoten van een geweldige zeilweek. Leuk team van schipper en flottieljeleider en gezellige medezeilers. De week heeft onze verwachtingen overtroffen. De Pula zuid route biedt leuke eilandjes en mooie stukken varen.

  Fam. Verschuren, Amersfoort

  'We hebben een heerlijke week gehad met dank aan schipper Geurt en flottielje leider Koos. We mochten zelf bepalen wat we wel en wat we niet wilden doen aan boord qua zeilen. Actief en toch ook weer niet. We hebben op mooie plekjes gelegen en de kinderen hebben zich met de andere kinderen uitstekend vermaakt. De zeildagen zijn niet te lang, er blijft genoeg tijd over om te zwemmen en te relaxen. Elke avond weer lekker eten. Een leuke ervaring met veel afwisseling

  Helaas lieten de dolfijnen zich niet zien deze week. Wel schildpadden! '

  Anne, Maarssen

  'Wij hebben 8 dagen lang de Zuid route vanuit Pula gevaren. Een prachtige en afwisselende route. Soms leg je lange stukken af, de volgende dag weer veel minder. Ook qua faciliteiten is het enorm verschillend: de ene dag lagen wij in een haven met een zwembad voor de kinderen, een campingwinkel en prachtig sanitair. De volgende dag gingen wij naar een baai en moesten wij met de bijboot naar de kade en een half uur lopen naar een plaatsje. Het leuke van deze route is dat elke dag anders is en je op plekken komt waar je anders niet komt.
  Het gebied rond het eiland Cres staat bekend als dolfijnengebied: bij ons duurde het tot de laatste dag voordat wij ze zagen, maar wat is dat machtig mooi! Een ander hoogtepunt was het slapen op het dek onder een prachtige sterrenhemel en ''s ochtends vroeg een duik nemen. En het plaatje Mali Losinj met zijn gekleurde huisjes en zijn gezellige boulevard vonden wij erg leuk. Kortom: een echte aanrader!
  '

  Marjolein, Stephan & Simon, Zwolle

  'Voor ons als groentjes in de zeilwereld wisten we niet echt wat we moesten verwachten. Ons doel was een vakantie met actie, zon, zee, ontspanning en gezelligheid. Dit is allemaal meer dan gelukt! Alleen was de week veel te kort. Boot, schipper, flottieleleider, de prachtige plekken die we aan hebben gedaan.... allemaal echt fantastisch!!! We gaan zeker nog een keer.'

  Nicole, Vught

  'We hebben een heerlijke week gehad met ons gezin in Istrië, zeilend met schipper. Zeker mede dankzij een geweldige schipper en flottieljeleider. Ook de samenstelling van het flottielje, het gemak waarin iedereen met elkaar omging zonder enige verplichting in een relaxte sfeer. We hebben ook zeker geleerd dat er voor zeilen geen "handboek" bestaat en veel op improvisatie aankomt... We hebben dolfijnen gezien, prachtig weer gehad, hier en daar ook een bui en onweer, maar dat maakt de verhalen achteraf dan weer spannender. Zeker aan te bevelen! '

  Verdonck, Merelbeke, Belgie

  'Fantastische omgeving, prima zeilweer en aangenaam gezelschap.
  Wat kan je nog meer verwachten van een zeilvakantie?'

  boeken