Zeilvakantie in DenemarkenFamily Sailing Oostzee

Al vanaf: 0
prijs gebaseerd op:
07-08-2021- 8dagen
p.p. excl. vlucht bij 4 pers.
zeilen denemarken-min.jpgbloemen velden funnen sq-min.jpgvissen op de kant sq-min.jpgrelaxen denemarken sq.jpghoruphav zeilvakantie denemarken sq.jpg
Beoordeling deelnemers: 8,0

Oostzee: kindvriendelijk op vakantie

We starten op het Flensburg fjord en slingeren van daaruit naar de zuid Funense archipel. Dat klinkt niet alleen mooi, het is er ook prachtig! Een omgeving om actief te genieten van natuur, water, vriendelijke havens, gezellige dorpjes en steden. Dat we hier niet al veel langer zeilen, mag een wonder heten. De fjorden bieden een geweldige afwisseling: achter iedere bocht ligt een nieuw uitzicht.

De zuid Funense archipel (ten zuiden van het eiland Funen), is een populair zeilgebied: je ziet er kleine bootjes, zeiljachten en talloze klassieke zeilschepen. Meer dan 50 grotere en kleinere eilanden, velen met een nette haven. Baaien om te zwemmen, een leuk terras, overal wel een speeltuin voor de kids, ruimte en natuur.

Onze route brengt je naar de zuid Funense archipel of, als alternatief, naar de Kleine Belt, in het Deens: 'Lillebælt'. Dit is het zeilgebied ten westen van Funen. Ook hier mooie namen voor meren, zeestraten, eilanden en fjorden: Dyvig, Aabenraa, Lyø, Stegsvig en Helnæs. In beide gebieden vind je buiten de gebaande paden nog schilderachtige, authentieke dorpjes, vol vakwerk. Kleine steegjes, een goede bakker, een vis 'Røgeri', echte koffie, uitgestrekte velden en mooie vergezichten, we gaan het samen zoeken.

Avontuur voor de kinderen, ontspanning voor de ouders

Zwemmen, vissen, een wandeling – alles mag en niets hoeft. Geniet van een hapje en drankje aan het voordek of op een terrasje, terwijl je kinderen zich samen met hun nieuwe vriendjes uit de vloot vermaken in de haventjes. Ga met je gezin op een ontdekkingsreis en probeer elke avond een ander lokaal gerecht of ga heerlijk barbecueën samen met de andere gezinnen uit de vloot.

Voor ieder gezin met weinig of geen zeilervaring

Voor gezinnen die geen of weinig zeilervaring hebben en onder begeleiding van een enthousiaste schipper een zonnige zeilvakantie willen meemaken.

Ook voor éénoudergezinnen

De zeiljachten zijn geschikt voor gezinnen van 3 tot 6 personen. Ook voor éénoudergezinnen is dit een toegankelijke manier om zeilend op vakantie te gaan. In een flottielje zeil je samen met andere gezinnen. Hier ontstaan makkelijk nieuwe vriendschappen en het is dan ook hartstikke gezellig voor ouder en kind.

Verschillende bestemmingen in Griekenland, Kroatië en Denemarken

Family Sailing kan vanuit Athene, Levkas en Corfu in Griekenland. vanuit Pula, Sukosan, Murter en Trogir (Split) in Kroatië en in Denemarken op de Oostzee. Je zeilt naar pittoreske havens op kleine eilanden. De reizen hebben een avontuurlijk maar ontspannen karakter.

Zeilen op het moederschip

Je zeilt met je eigen gezin, een enthousiaste Amorgosschipper en een flottieljeleider op een zeiljacht in een vloot met andere Nederlandse gezinnen. Jullie zeiljacht is het moederschip van het flottielje. Dat heeft als voordeel dat je meer tijd hebt naast het zeilen. ’s Ochtends kun je heerlijk uitslapen terwijl het flottielje naar het palaver gaat en ´s middags zeil je als eerste de haven of baai binnen. Terwijl de andere jachten nog moeten aanleggen, heb je als gezin alle tijd om mooie plekken te ontdekken.

Slapen

Je slaapt in een hut of in een kooi in de kajuit. Je kunt zelfs onder de sterren op het dek slapen. Buiten de Amorgosschipper gaat er ook een flottieljeleider mee. Zij delen samen een hut.

boeken

Hieronder vind je de basisprijzen en verschillende vertrekdata van deze reis. Vul voor een goede berekening het juiste aantal personen en hutten in dat je wilt hebben (houd rekening met een hut voor de schipper van Amorgos). Is jouw gewenste vertrekdatum vol of staat deze niet op de lijst? Neem contact op om te overleggen welke alternatieven mogelijk zijn.

 • Once in a lifetime. Een geweldige vakantie voor iedereen
 • Zeilen, relaxen, samen zijn, ontdekken van mooie eilanden
 • Enthousiaste schippers, gastvrije bevolking, prachtige uitzichten
 • Zeilervaring is niet nodig, voor jong en oud
 • Bij code oranje gegarandeerd omboeken of je geld terug

Selecteer eerst aantal personen en gewenste type jacht. Kijk ook naar de 4 hutter!
(Beschikbaarheid en prijzen verschillen per type zeiljacht).

Inbegrepen

De reissom is inclusief:

 • accommodatie aan boord van het zeiljacht,
 • linnengoed en
 • een ervaren schipper.
 • Exclusief

  Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • boekingskosten (€ 19,50),
 • calamiteitenfonds (€ 2,50),
 • reis- en/of annuleringsverzekeringen,
 • eindschoonmaak,
 • bijdrage boordkas.

  Souvenirs, excursies en eventuele andere persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. De bijdrage aan de boordkas (zie praktisch) is voor deze reis gemiddeld € 25,00 p.p.p.d..

  Voor deze reis regel boek je zelf trein tickets bij NS Internationaal of je reist met de auto.
 • Herboekkortingen

  Wanneer je de afgelopen 5 jaar bij ons een meerdaagse zeilcursus of zeilvakantie hebt geboekt, ontvang je 5% korting op de reissom.

  Offerte op maat

  Als je een afwijkende vlucht en/of een andere bestemming wilt, regelen wij dit ook graag voor je. In overleg kijken we wat er mogelijk is. Waarschijnlijk zijn aan deze reis wel extra kosten verbonden.

  Wil je advies of heb je nog vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op! E-mail ons of bel ons op telefoonnummer: 036-521 82 10.

  Verzekeringen

  Annuleringsverzekering
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant...
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant. De basisverzekering is een complete verzekering:
 • met hoge dekkingen;
 • verzekerd bij annulering en vertraging;
 • en aanvullende services zoals een eigen alarmcentrale en reisarts.
  Met Dubbel-Zeker speel je op safe: Moet je eerder huiswaarts, dan krijg je de volledige reissom terug, tot maximaal het verzekerde bedrag. Zelfs tot de voorlaatste dag van de vakantie. Met de Basis variant krijg je een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen.

  De premies zijn:
  Basis: 6,776% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten
  Dubbel-Zeker: 7,865% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten

  Op de informatiekaart van deze annuleringsverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.
 • Verzekeringen

  Reisverzekering Europadekking
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn ...
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn verplicht te beschikken over een reisverzekering met volledige dekking.

  Amorgos kan een reisverzekering voor je afsluiten bij Allianz Assistance wanneer je woonachtig in Nederland bent. Dit zijn complete verzekeringen met hoge dekkingen en aanvullende services:
 • Overal professionele hulp bij ziekte en ongeval.
 • Uitgebreide vergoeding van medische kosten, als aanvulling op de dekking van je zorgverzekering.
 • Snelle en eerlijke schadebehandeling bij verlies, diefstal en medische kosten.
 • Bij Allianz Assistance: kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

  Op de informatiekaart van deze reisverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.

  Premies Reisverzekering met Europadekking

  Pakket A: € 0,95 p.p.p.d.
  Pakket B: € 1,85 p.p.p.d.
  Pakket C: € 2,55 p.p.p.d.
  De poliskosten zijn € 5,45 per verzekeringsbewijs.
  Kijk in het dekkingsoverzicht van de reisverzekering voor de verschillen in dekking tussen de pakketten A, B en C.

  Woonachtig in België?

  Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een reisverzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
 • De groep

  De flottieljes waar je deel van uit maakt tijdens deze vakantie, zijn meestal echte gezinsflottieljes. De groepen bestaan uit maximaal 9 gezinnen waardoor kinderen makkelijk aansluiting vinden bij andere kids.

  Moet je kunnen zeilen?

  Nee, je hebt geen zeilervaring nodig om mee te gaan. We varen met gezinnen die nog nooit een voet aan boord hebben gezet tot gezinnen met zeilervaring, die hun handen op vakantie 'vrij' willen hebben.
  Dit is een gezinsvakantie voor ieder gezin dat zin heeft in een zeilvakantie, zich niet verantwoordelijk wil voelen voor het zeilen zelf en de gezelligheid van een groep gezinnen zoekt. Het is een vakantie voor beginnende zeilers, zonaanbidders, waterratten en iedereen die samen met anderen wil genieten van een mooie zeilvakantie.

  Activiteiten

  Het hele gezin kan actief deelnemen aan het zeilen, sturen, navigeren, aanleggen en afvaren. Wanneer de kinderen en/of ouders dat willen, leren we je ook zelf zeilen. Naast het zeilen is er veel ruimte om samen met andere kinderen en gezinnen in het flottielje leuke activiteiten te ondernemen. Denk daarbij aan een hike op een onbewoond eiland, een kasteel- of museumbezoek, een fietstocht, samen zwemmen, eten of barbecueën of een watersportwedstrijd.

  De reis

  Omdat Flensburg relatief dichtbij Nederland ligt is dit een reis die we zonder vlucht aanbieden. Je maakt de reis op eigen gelegenheid per auto of trein. Wellicht wil je je verblijf aan boord verlengen met een wandel-, strand- of cultuurvakantie in Denemarken. Wij kunnen ook de tickets voor je boeken. De jachthaven ligt op drie kilometer afstand van het station en is goed te bereiken per taxi.

  De boordkas

  Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten aan boord betaald: boodschappen voor ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, havengelden, diesel, water en schoonmaakkosten van het jacht. De schipper is vrijgesteld van betaling aan de boordkas. In onderling overleg kan ook het avondeten in taveernes uit de boordkas worden betaald. Aan wal betalen de schippers voor zichzelf. De kosten zijn in Griekenland gemiddeld € 25,00 p.p.p.d.. Dit is exclusief het avondeten, drankjes op de wal, souvenirs etc..

  De schippers en instructeurs

  Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Onze collega’s zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos komen werken, krijgen ze een gedegen opleiding. Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie. Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveau’s en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

  Met andere zeilers en jachten

  We zeilen, als de omstandigheden het toelaten, minimaal vijf dagen per week. Vaak zeilen meerdere jachten van Amorgos samen. Het schip waar je op vaart kan dienen als moederschip voor flottieljes. Het precieze verloop van een tocht ligt bij Amorgos niet vast: dat bepaal je deels zelf, afhankelijk van de wind, het jaargetijde en in overleg met je schipper. Zo is een zeiltocht nooit hetzelfde!

  Kajuitzeiljachten

  Onze zeilcursussen en meezeilvakanties zeilen we op ruime, comfortabele kajuitzeiljachten. Ondanks dat we spreken over een ruime boot, moet je je realiseren dat de ruimte aan boord van een jacht beperkt is. Je vaart met maximaal zeven deelnemers en één of twee schippers. Bij Amorgos zeil je op grotere jachten met minder mensen aan boord! De vrij nieuwe, moderne jachten zijn voorzien van koelkast, douche, toilet, keuken en navigatiehoek en douche op het achterdek. Je slaapt aan boord in een tweepersoonshut of in een kooi in de kajuit. Wie liever onder de sterrenhemel slaapt, kan een slaapplaats vinden aan dek.

  Leven aan boord

  Je hoeft niet te kunnen zeilen. Wel wordt verwacht dat je meehelpt bij het hijsen, strijken en reven van de zeilen en het aanleggen en afvaren van het jacht. De schipper leert je graag het één en ander op zeilgebied! Daarnaast steek je af en toe de handen uit de mouwen met boodschappen doen, de lunch maken, afwassen en de boot opruimen. Gelukkig maken vele handen licht werk. Verder hoef je aan boord niets te doen, behalve genieten van de zon, het water en de eilanden!

  Bagage en linnengoed

  Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Aan boord zijn lakens, kussens en kussenslopen aanwezig (1 set p.p. per periode). Dekens zijn er niet altijd, neem een slaapzak wanneer je graag op het dek slaapt. Neem ook zelf handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met (licht gekleurde) rubber zolen die niet afgeven.

  Douchen en drinkwater

  Douchen kan aan boord. Er is een dekdouche zodat je je na het zwemmen kunt afspoelen. Uitgebreid douchen kan op veel plaatsen aan wal. Aan boord hebben we watertanks die ongeveer om de dag gevuld moeten worden. Dit water is geen drinkwater. Daar kopen we flessen water voor. Wij zorgen altijd voor voldoende drinkwater aan boord.

  Zon en zee

  Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.

  Reisbescheiden

  Amorgos stuurt je een week voor vertrek de contactgegevens van de schipper en vliegtickets (indien van toepassing).

  boeken
  denemarken zeilen sq.jpgzeilen oostzee.jpgzeilen denemarken-min.jpgvissen oostzee sq.jpgvakwerk muziek sq-min.jpg

  De Oostzee

  denemarken zeilen sq.jpg

  De Oostzee strekt zich uit van Denemarken en Duitsland in het zuidwesten tot de Baltische Staten, Rusland en Finland in het noordoosten. Wij zeilen op een heel klein stukje daarvan. Misschien wel het mooiste stukje. De Denen noemen dit 'Sydfynske Øhav', in het Nederlands de Zuid-Funense Archipel. Dit unieke gebied van 55 eilanden in de Oostzee is gemakkelijk bereikbaar vanaf de eilanden Funen en Seeland en is erg populair bij zeilers, watersporters en iedereen die op zoek is naar zijn eigen stukje strand.

  Rust en ruimte

  De eilandengroep van Zuid-Funen wordt vaak gezien als geheel, maar de vele eilanden binnen de archipel zijn divers en bieden elk een unieke ervaring. Ze hebben wel een aantal dingen gemeen. Zo zijn ze vreedzaam van aard en vind je op elk eiland volop gezellige dorpjes, schilderachtige havens en een prachtige natuur.

  Ærø

  faaborg voor anker sq.jpg

  Het eiland Ærø is een middelgroot eiland in de archipel. Je proeft er een echte maritieme sfeer dankzij de oude havendorpjes Marstal en Ærøskøbing. De laatste wordt beschouwd als de parel onder de stadjes, met oude geplaveide stegen en pittoreske huisjes met kleurrijk beschilderde deuren.

  Op het noordwestelijke puntje liggen de schilderachtige huizen van Søby. Ze slingeren omhoog langs de steile heuvel boven de haven. Het dorp draait op de Søby Shipyard; de grootste werkgever van Ærø brengt hier leven in de brouwerij. De smalle straatjes en steegjes zijn sfeervol en stralen rust uit.

  Je kunt fijn ronddwalen in Søby op zoek naar Finn's Bakery... Een must in ieder Deens dorp! In Søby Marina zie je iets wat veel Deense havens hebben: een aantrekkelijke barbecuehoek met picknicktafels en een kookhuis - voel je vrij om je vlees of vis op smaak te brengen met de verse kruiden uit de buurt.

  Als

  dyvig haven sq.jpg

  Vanuit Flensburg zeil je ten zuiden van het eiland Als naar de Zuid-Funense Archipel. Aan de noordezijde van het eiland liggen de Kleine Belt, het Als fjord en Dyvig. Aan de zuidkant ligt het Flensburger Fjord. Het eiland is via twee bruggen met het vasteland verbonden. Het afwisselende landschap op Als bestaat uit een fantastische kust met kleine bossen en de mooiste zwem- en natuurstranden.

  Op Als vind je meerdere jachthavens, sommige in een gezellig plaatsje. Voorbeelden zijn Sønderborg, Augustenborg en het kleinere Høruphav. Bekend onder zeilers is Dyvig: één van de meest schilderachtige baaien in Denemarken. Zeilen via de smalle doorgang 'Steg Gaf' is een uitdaging op zich. Na deze passage vaar je een bijna sprookjesachtige baai binnen. Een mooie kade, tussen bos en water, met de geur (en smaak) van vers gemalen koffie, uitstekend eten onder de schittering van de kroonluchters in 'Restaurant Vigen', de klassieke Deense keuken in 'Skipperstuen' of gewoon een glas wijn op het terras met uitzicht op het water. Het leven is geweldig...

  Funen

  faaborg steegje sq.jpg

  Vanaf de heuveltoppen van Funen kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Zuid-Funense Archipel en de gevarieerde flora en fauna op het eiland. Funen staat namelijk bekend als het tuineiland van Denemarken. Veel akkers en weilanden; Een paar plaatsjes aan de zuidoostkust; En veel fijne baaien en ankerplekjes. Hier kun je genieten van een ontspannen vakantie!

  Het landschap is gevormd door ijs. Dat kun je al zien op de kaart aan de vormen van de fjorden. Het gebied tussen Svendborg en Faaborg is één van de mooiste stukjes van Funen. Ten noorden van Faaborg liggen de glooiende heuvels van Svanninge Bakker, met diepe ravijnen die ongeveer 14.000 jaar geleden tijdens de ijstijd zijn ontstaan. De ondiepe baaien van Funen zijn populaire broed- en rustplaatsen voor vogels.

  boeken

  Voorbeeldroute Zuid-Funense Archipel

  In Denemarken varen we richting het oosten naar de zuidkant van Funen of richting het noorden naar de Kleine Belt of in het Deens 'Lillebælt'. De route ligt niet vast; we laten ons ook leiden door het weer, de wind, de mensen en de wensen aan boord of in het flottielje. Er zijn vele alternatieven mogelijk. De voorbeeldroute hieronder is één van de opties.

  Dag 1 Aankomst Flensburg

  Vanuit Nederland naar Flensburg kan met de auto of de trein. Misschien ben je al een paar dagen in de regio. Er zijn vele mogelijkheden voor een leuke vakantie. Jutland, noord-Duitsland, de Deense en Duitse Waddenkust. Flensburg is een Duits havensstadje onderaan de heuvels tegen de grens met Denemarken. Het stadje ligt als een amfitheater aan het water van het Flensburg Fjord tegen de heuvels opgebouwd. Eenmaal aan boord kijk je naar een kade vol middeleeuwse gebouwen. De vakantie kan nu voor iedereen echt beginnen…

  Deze dag gebruiken we -naast het reizen- om rustig op te starten: kennismaking met je medereizigers, de gezinnen uit flottieljes, de schipper, flottieljeleider of de lokale verhuurder, boodschappen voor onderweg inkopen, bagage een plek aan boord geven en het jacht comfortabel inrichten. ‘s Avonds gaan we met z’n allen uit eten in Flensburg.

  Dag 2 Flensburg – Høruphav, Als (20 mijl)

  Een dagje om in te slingeren. We laten Duitsland achter ons en zeilen het Flensburger Fjord op. Het landschap is gevormd in de ijstijd, dat zie je terug in de slingers die het Fjord maakt. Iedere bocht een nieuw uitzicht. Hier en daar een eilandje en groene glooiende kustlijnen zowel aan de Deense als aan de Duitse zijde. We varen Egernsund voor bij en zien Sønderborg liggen. Achter de brug bij Sønderborg zien we het Als Sund kanaal waarmee je naar Dyvig zou kunnen. Wij liggen vanavond in de rustige baai bij Høruphav. Een keurig dorpje met karakteristieke witte boerderijen waarvan sommige met vakwerk. De nette haven ligt er beschut bij. Op loopafstand ligt het 'Baltic Hotel' en nadat we de menukaart hebben gezien in het restaurant kiezen voor gemak: Rib eye, fritter met bønnesalat… Het genieten is begonnen!

  Dag 3 Høruphav, Als – Søby, Ærø of Lyø (23 mijl)

  Vandaag beginnen we met een wandeling door het bos en langs het Høruphav fjord. Het is heerlijk hier; licht glooiend met her en der een windmolen, af een toe een stukje bos, en voortdurend zicht op het water. Op de terugweg doen we groot inkopen bij de lokale supermarkt omdat de kortingen naar ons schreeuwen... Na de koffie gaan de zeilen weer omhoog en zeilen we richting het eiland Lyø. Er zijn talloze klassieke zeilschepen die met ons op varen. We trimmen de zeilen goed en varen alles en iedereen voorbij. We zijn fan van Lyø. Niet dat het veel voorstelt: het is pittoresk en open, maar het stille dorpje ziet er prachtig uit en alle eilandbewoners stammen af van de 24 boeren families die in 1540 naar Lyø zijn verbannen nadat ze in opstand kwamen.
  Maar goed, als de wind bij Ærø volledig wegvalt, starten we de motor en slaan we rechtsaf. Søby op Ærø ligt dichterbij en het heeft een barbecue-spot waar wij de vis uit Høruphav gaan combineren met de kruiden uit Søby! Het hele flottielje doet 's avonds mee en de kinderen spelen aan het water en in de speeltuin. Søby is minder pittoreske dan Lyø, het is er wel levendig en wij hebben een leuke avond.

  Dag 4 Søby, Ærø – Svenborg, Funen (15 mijl)

  Vandaag een dagje om te zwerven! In een rechte lijn zou je in een dik twee uur aan de kade van Svenborg liggen. En daar kun je de rest van de middag prima vermaken. Zeilboten museum (Lystsejlads), Gorilla park voor de kids, natuurhistorisch museum Naturama, Valdemars Slot bij Troense, galleries, restaurants en winkels in het centrum, fietsenverhuur, etc. etc.. Maar wij gaan zwerven... Dit is namelijk ook het gebied met de kleinere eilanden. Wij zeilen eerst naar Avernakø richting het noorden. Daar ankeren we voor het strand op een paar meter diepte. We varen met de dinky naar het strand en alhoewel het koud is eten we een ijsje en gaan zwemmen. Als 's middags de wint opsteekt zeilen we via Drejø, Hjortø naar Skarø. Vlakbij Skarø zien we een dolfijn zwemmen! In ondiep water nemen we een tweede duik voordat we het laatste stukje richting Svenborg zeilen. Je hebt hier meerdere alternatieven voor het overnachten: ook in Vindeby of Troense kun je aan de kade liggen.

  Dag 5 Svenborg, Funen – Ærøskøbing, Ærø (18 mijl)

  Na een heerlijke nachtrust aan de kade nemen we de tijd om wakker te worden met een "kava" in Komiza. Svenborg kun je gebruiken om wat te zien van het eiland Funen. Huur een fiets en trap een rondje richting Faaborg of fiets via de brug naar het eiland Tåsinge om het zeventiende eeuwse Slot Valdemar te bezoeken. Wij kiezen voor 'zeilen'. We zeilen verder over de doorgang tussen Funnen en Tåsinge. Je kronkelt hier als het ware tussen de eilanden door: Thurø op bakboord, gevolgd door Langeland, onder de burg door bij Siø, tussen Strynø en birkholm door en dan het laatste stukje naar Ærøskøbing. Het is een erg leuk plaatsje, jammer dat we de camera niet bij ons hebben. Ook hier vakwerkhuizen, lekkere bakker, kinderspeeltuintjes en weer die barbecue plaats met kookhuis! Wij kiezen vanavond voor verse vis bij Ærøskøbing Røgeri.

  Dag 6 Ærøskøbing, Ærø - Sønderborg, Als (30 mijl)

  We slapen lekker uit, en terwijl de kinderen al weer zwemmen haal ik bij de bakker vers brood. Daar zijn ze in Denemarken goed in! Na de koffie varen weg. Er staat meteen goede wind en we stuiven door het geultje Møllegab naar buiten. Eenmaal de zuidoost hoek van Ærø voorbij kunnen we in een lange streep richting Als zeilen. We keren terug in het Flensborg Fjord voor de één-na-laatste avond in Sønderborg. Als je houdt van terrasjes, Deens flaneren, een bar en disco zit je goed in Sønderborg! De haven ligt prachtig tegen een soort park met strandjes. Natuurlijk ook hier een barbecueplaats, speeltuin, gratis internet.. Met de faciliteiten zit het wel goed in de Deense havens. Het centrum van Sønderborg is ongeveer een kilometer lopen langs het water. Het is er echt sfeervol en gezellig. Je kunt er prima rond slenteren maar ook een beeldenpark bezoeken of het Sønderborg Slot bewonderen. En ‘s avonds bouwen we -voor wie daar zin in heeft- een feestje in één van de bars.

  Dag 7 Sønderborg, Als – Flensburg (20 mijl)

  De laatste dag… Na het ontbijt in de haven nog één keer alle rituelen die bij de ochtend horen: tochtplanning, zeilklaar maken, afvaren, zeil omhoog en motor uit! We willen vandaag alles uit de dag halen wat er nog in zit. En omdat we met een groep jachten zijn, organiseren we onze eigen regatta. Wie kan het snelst zeilen? Leuk en spannend. Tegen het einde van de middag varen we de jachthaven van Flensburg binnen. Voor degene die nog energie over hebben: eerst lekker uit eten op zijn Duits, daarna uitgaan.

  boeken
  Hieronder een greep uit de ervaringen van andere deelnemers die meezeilden de afgelopen jaren.

  Tonny Westerhout, IJsselstein

  'Denemarken heeft ons aangenaam verrast. Erg mooi om vanaf het water te bekijken. Je komt op plekken waar je doorgaans niet komt, prachtige zee ondanks de kwallen.
  Een hele ervaring rijker, de kinderen zijn gegroeid in hun zelfstandigheid en zijn een kostbare ervaring rijker. Ja het is even aanpassen op de boot, kleine ruimte met 6 mensen. en dat ging als vanzelf. Jezelf leren vermaken, overleggen met de schipper, vragen als iets niet duidelijk is. Mocht je de kans krijgen om te zeilen, DOEN. Ik wil zeker nog een lang weekend zeilen in Nederland. Voetbal verruilen voor zeilen, nee dat zal niet gebeuren. We blijven landrotten met toch een kleine liefde voor zeilen. Dank je wel Amorgos'

  Fam Van der Kraan, Oosterhout

  'Heerlijke zeilweek beleeft. Wij hebben gezeild met een schipper aan boord. Ook de flottieljeleider was een paar dagen bij ons aan boord. Dit klinkt wellicht veel drukker dan dat wij het hebben ervaren. Op een buitengewoon prettige harmonieuze wijze heeft dit plaatsgevonden. Voor ons als niet zeilers was dit een zeer leuke kennismaking en mogelijkheid om te genieten van een zeilvakantie. Leuke plaatsen aangedaan, pittoreske baaitjes en gezellige groep! '

  Antoon, Prinsenbeek

  'Ik ben met drie dochters 14,18 en 20 met amorgos gaan zeilen van 1 tm 8 augustus. Aan boord een schipper Janneke en flottielje leider Marleen. Beide waren en super team en wisten het zeil programma zeer afwisselend te maken zodat iedereen van flottielje naar zijn zin had. Wij hebben super gezeild, gesnorkeld, gezwommen en ook nog cultuur gesnoven. Eten in restaurants was afwisselend maar altijd gezellig. En niet te vergeten waren de avondjes op de dansvloer voor de meiden ook heel leuk. Bedankt voor de fijne super vakantie !'

  boeken