Zeilvakantie in KroatiëFamily Sailing Sukosan - Split

Al vanaf: €1274
prijs gebaseerd op:
22-07-2023- 15dagen
p.p. excl. vlucht bij 4 pers.
st_kornati baaiwhatsapp-image-20160714 (2)-min.jpegzeilvakantie kroatie flottieljest_kinderen zittend bij waterbaai en eilanden
Beoordeling deelnemers:

Tweeweekse tocht van Zadar tot Brac en Hvar

We starten deze 15-daagse special vlakbij de oude stad Zadar. Daarvandaan zeilen we in een flottielje naar bewoonde en onbewoonde eilanden, naar helderblauw water en prachtige natuurgebieden, naar forten en kastelen, naar rustieke dorpjes en energieke steden. Overal vind je baaien, vaak alleen per boot bereikbaar en perfect om te ankeren, voor een frisse duik of een uitgebreide lunch... Vakantie!

We zeilen naar het zuidoosten. Door de Zadar archipel, langs de Kornati, via de kleinere eilanden bij Sibenik richting Solta, Brac en Hvar. Onderweg leggen we aan in Trogir of Split. En wat meer buiten de gebaande paden op eilanden als Drvenik en Zirje of Kaprije. Hier zul je schilderachtige, nostalgische dorpjes vinden. Kleine steegjes, een konobo met terras en een dorpshaven waar de tijd lijkt stil te staan. De rust en het avontuur, de betoverende vergezichten, de historische kades, de strakblauwe hemel en de groene pijnboombossen, we gaan het samen zoeken.

Sukosan - Split - Sukosan

We noemen deze tocht de 'tweeweekse Sukosan - Split reis'. De geweldige stad Split is één van de doelen op deze reis. Maar we zeilen de route niet alleen om deze stad te bezoeken. De tocht maakt afwisseling en veel hoogtepunten in twee weken mogelijk. Jullie gaan dus veel meer zien dan de plaatsen Sukosan en Split!

Zeilavontuur voor de kinderen, ontspanning voor de ouders

Snorkelen, vissen, strandwandelingen – alles mag en niets hoeft. Geniet van een hapje en drankje aan het voordek of op een terrasje, terwijl je kinderen zich samen met hun nieuwe vriendjes uit de vloot vermaken op het strand. Ga met je gezin op een culinaire ontdekkingsreis en probeer elke avond een ander lokaal gerecht of ga heerlijk barbecueën samen met de andere gezinnen uit de vloot.


Voor iedereen, met of zonder zeilervaring

Zeilervaring is niet nodig voor deze vakantie. De schipper en flottieljeleider kunnen het zeiljacht varen. Natuurlijk vragen we jullie af en toe te helpen bij het hijsen van de zeilen, het sturen en het aanleggen of wegvaren. En als je dat leuk vind kun je zelf ook héél véél zeilen. Maar het hoeft dus niet!

Ook voor éénoudergezinnen

De zeiljachten zijn geschikt voor gezinnen van 3 tot 6 personen. Ook voor éénoudergezinnen is dit dé manier om zeilvakantie mogelijk te maken. Je zeilt samen met de schipper en flottieljeleider en in de flottielje groep ontstaan makkelijk en als vanzelf contacten. Hartstikke gezellig voor ouder en kinderen.

boeken

Hieronder vind je de basisprijzen en verschillende vertrekdata van deze reis. Vul voor een goede berekening het juiste aantal personen en hutten in dat je wilt hebben (houd rekening met een hut voor de schipper van Amorgos). Is jouw gewenste vertrekdatum vol of staat deze niet op de lijst? Neem contact op om te overleggen welke alternatieven mogelijk zijn.

 • Once in a lifetime. Een geweldige vakantie voor iedereen
 • Zeilen, relaxen, samen zijn, ontdekken van mooie eilanden
 • Enthousiaste schippers, gastvrije bevolking, prachtige uitzichten
 • Zeilervaring is niet nodig, voor jong en oud
 • Inclusief alle zekerheden van een pakketreis

Selecteer eerst aantal personen en gewenste type jacht. Kijk ook naar de 4 hutter!
(Beschikbaarheid en prijzen verschillen per type zeiljacht).

Inbegrepen

De reissom is inclusief:

 • accommodatie aan boord van het zeiljacht,
 • linnengoed en
 • een ervaren schipper.
 • Exclusief

  Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • boekingskosten (€ 19,50),
 • SGR klantbijdrage (€ 5,00 p.p.),
 • calamiteitenfonds (€ 2,50),
 • toeristenbelasting (€ 1,50 p.p.p.d.),
 • vervoer of vliegtickets naar Kroatië,
 • reis- en/of annuleringsverzekeringen,
 • eindschoonmaak en transitlog (vergunningen) zeiljacht
 • bijdrage boordkas.
  Souvenirs, excursies en eventuele andere persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. De bijdrage aan de boordkas (zie praktisch) is voor deze reis gemiddeld € 40,00 p.p.p.d..
  We gaan er bij deze reis vanuit dat je met de auto naar Kroatië reist. Vlieg je liever? Informeer dan naar onze prijzen en mogelijkheden: Family Sailing in Kroatië bieden we ook inclusief vluchten.
 • Offerte op maat

  Als je een afwijkende vlucht en/of een andere bestemming wilt, regelen wij dit ook graag voor je. In overleg kijken we wat er mogelijk is. Waarschijnlijk zijn aan deze reis wel extra kosten verbonden.

  Wil je advies of heb je nog vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op! E-mail ons of bel ons op telefoonnummer: 036-521 82 10.

  Verzekeringen

  Annuleringsverzekering
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant...
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant. De basisverzekering is een complete verzekering:
 • met hoge dekkingen;
 • verzekerd bij annulering en vertraging;
 • en aanvullende services zoals een eigen alarmcentrale en reisarts.
  Met Dubbel-Zeker speel je op safe: Moet je eerder huiswaarts, dan krijg je de volledige reissom terug, tot maximaal het verzekerde bedrag. Zelfs tot de voorlaatste dag van de vakantie. Met de Basis variant krijg je een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen.

  De premies zijn:
  Basis: 6,776% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten
  Dubbel-Zeker: 7,865% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten

  Op de informatiekaart van deze annuleringsverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.
 • Verzekeringen

  Reisverzekering Europadekking
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn ...
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn verplicht te beschikken over een reisverzekering met volledige dekking.

  Amorgos kan een reisverzekering voor je afsluiten bij Allianz Assistance wanneer je woonachtig in Nederland bent. Dit zijn complete verzekeringen met hoge dekkingen en aanvullende services:
 • Overal professionele hulp bij ziekte en ongeval.
 • Uitgebreide vergoeding van medische kosten, als aanvulling op de dekking van je zorgverzekering.
 • Snelle en eerlijke schadebehandeling bij verlies, diefstal en medische kosten.
 • Bij Allianz Assistance: kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

  Op de informatiekaart van deze reisverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.

  Premies Reisverzekering met Europadekking

  Pakket A: € 0,95 p.p.p.d.
  Pakket B: € 1,85 p.p.p.d.
  Pakket C: € 2,55 p.p.p.d.
  De poliskosten zijn € 5,45 per verzekeringsbewijs.
  Kijk in het dekkingsoverzicht van de reisverzekering voor de verschillen in dekking tussen de pakketten A, B en C.

  Woonachtig in België?

  Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een reisverzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
 • De groep

  De flottieljes waar je deel van uit maakt tijdens deze vakantie, zijn echte gezinsflottieljes. De groepen bestaan uit maximaal 9 gezinnen waardoor kinderen makkelijk aansluiting vinden bij andere kids.

  Moet je kunnen zeilen?

  Nee, je hebt geen zeilervaring nodig om mee te gaan. We varen met gezinnen die nog nooit een voet aan boord hebben gezet tot gezinnen met zeilervaring, die hun handen op vakantie 'vrij' willen hebben.

  Dit is een gezinsvakantie voor ieder gezin dat zin heeft in een zeilvakantie, zich niet verantwoordelijk wil voelen voor het zeilen zelf en de gezelligheid van een groep gezinnen zoekt. Het is een vakantie voor beginnende zeilers, zonaanbidders, waterratten en iedereen die samen met anderen wil genieten van een mooie zeilvakantie.

  De reis

  Omdat Kroatië relatief dichtbij Nederland ligt is dit een reis die we zonder vlucht aanbieden. Je maakt de reis op eigen gelegenheid per auto of vliegtuig. Wellicht wil je je verblijf aan boord verlengen met een wandel-, strand- of cultuurvakantie in Kroatië. Wij kunnen ook de tickets voor je boeken. Vanaf de luchthaven van Zadar is de jachthaven goed te bereiken per taxi. Vanaf de luchthaven van Split regelen we desgewenst transfers naar de jachthaven.

  De boordkas

  Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten aan boord betaald: boodschappen voor ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, havengelden, diesel, water en schoonmaakkosten van het jacht. De schipper is vrijgesteld van betaling aan de boordkas. In onderling overleg kan ook het avondeten in taveernes uit de boordkas worden betaald. Aan wal betalen de schippers voor zichzelf. De kosten zijn in Kroatië gemiddeld € 40,00 p.p.p.d.. Dit is exclusief het avondeten, drankjes op de wal, souvenirs etc..

  De schippers en instructeurs

  Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Onze collega’s zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos komen werken, krijgen ze een gedegen opleiding. Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie. Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveau’s en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

  Zeilen op het moederschip

  Je gaat zeilen met een enthousiaste Amorgosschipper en een flottieljeleider op een zeiljacht in een vloot met Nederlandse gezinnen. Jullie zeiljacht is het moederschip van het flottielje. Dat heeft als voordeel dat je meer tijd hebt naast het zeilen. ’s Ochtends kun je heerlijk uitslapen terwijl het flottielje naar het palaver gaat en ´s middags zeil je als eerste de haven of baai binnen. Terwijl de andere jachten nog moeten aanleggen, heb je als gezin alle tijd om mooie plekken te ontdekken.

  Met andere zeilers en jachten

  We zeilen, als de omstandigheden het toelaten, minimaal vijf dagen per week met meerdere jachten van Amorgos. Het precieze verloop van een tocht ligt bij Amorgos niet vast: dat bepaal je deels zelf, afhankelijk van de wind, het jaargetijde en in overleg met je schipper. Zo is een zeiltocht nooit hetzelfde!

  Kajuitzeiljachten

  Ondanks dat we spreken over een ruime, comfortabele zeiljachten, moet je je realiseren dat de ruimte aan boord van een boot beperkt is. Je vaart met je gezin, een schipper en een flottieljeleider. De vrij nieuwe, moderne jachten zijn voorzien van koelkast, douche, toilet, keuken en navigatiehoek en douche op het achterdek.

  Slapen

  Je slaapt in een 2-persoonshut of in een kooi in de kajuit. Je kunt zelfs onder de sterren op het dek slapen. De Amorgosschipper en flottieljeleider delen samen een hut.

  Activiteiten

  Het hele gezin kan actief deelnemen aan het zeilen, sturen, navigeren, aanleggen en afvaren. Wanneer de kinderen en/of ouders dat willen, leren we je ook zelf zeilen. Naast het zeilen is er veel ruimte om samen met andere kinderen en gezinnen in het flottielje leuke activiteiten te ondernemen. Denk daarbij aan een hike op een onbewoond eiland, zwem- en snorkeltrips, samen eten of barbecueën of een watersportwedstrijd.

  Leven aan boord

  Je hoeft niet te kunnen zeilen. Natuurlijk vragen we jullie af en toe te helpen bij het hijsen, strijken en reven van de zeilen en het aanleggen en afvaren van het jacht. De schipper leert je graag het één en ander op zeilgebied! Daarnaast steek je af en toe de handen uit de mouwen met boodschappen doen, de lunch maken, afwassen en de boot opruimen. Gelukkig maken vele handen licht werk. Verder hoef je aan boord niets te doen, behalve genieten van de zon, het water en de eilanden!

  Bagage en linnengoed

  Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Aan boord zijn lakens, kussens en kussenslopen aanwezig (1 set p.p. per periode). Dekens zijn er niet altijd, neem een slaapzak mee wanneer je graag op het dek slaapt. Neem ook handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met rubber zolen die niet afgeven.

  Douchen en drinkwater

  Douchen kan aan boord. Er is een dekdouche zodat je je na het zwemmen kunt afspoelen. Uitgebreid douchen kan op veel plaatsen aan wal. Aan boord hebben we watertanks die ongeveer om de dag gevuld moeten worden. Dit water is geen drinkwater. Daar kopen we flessen water voor. Wij zorgen altijd voor voldoende drinkwater aan boord.

  Zon en zee

  Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.

  Reisbescheiden

  Amorgos stuurt je een week voor vertrek de contactgegevens van de schipper en vliegtickets (indien van toepassing).

  boeken
  vinogradisce bay - pakleni.jpgzeilvakantie kroatie kornatenstiniva vis.jpgzeilvakantie kroatie split havenzeilvakantie kroatie zonsopndergang kornaten

  Dalmatië

  vinogradisce bay - pakleni.jpg

  Dalmatië is een smalle kuststrook lopend van het eiland Rab in het noorden tot de baai van Kotor in Montenegro. Met het twee-weekse Sukosan-Split flottielje zeil je in het deel tussen grofweg Zadar en Split. Van noord naar zuid worden de eilandengroepen ookwel de Zadar Archipel, de Kornaten, de Sibenik Archipel en de Midden-Dalmatische eilanden genoemd.

  De afwisseling is groot. Lange bijna onbewoonde eilanden in het noorden. Kleine authentieke eilanden waar de tijd lijkt stil te staan voor de kust van Sibenik. Een ruige en open kuststrook vol groene baaien tussen Zlarin en Drvenik Veli. En de rijke cultuur en lange geschiedenis van de steden Trogir en Split.

  Dalmatië is bekend van de Nationale Parken: Krka, Kornati en Vransko Jezero. Ook wanneer je houdt van een terras of een avond stappen op z’n tijd kom je hier aan je trekken: Zadar, Split en Trogir zijn oude romantische steden, Vodice, Brac en Hvar zijn toeristische terkpleisters waar je de hele zomer wordt vermaakt met evenementen en festivals aan of vlakbij het water.

  Murter: twee keer per dag eiland

  185327_10150276115204656_688084655_7460151_489351_n

  Murter is van oudsher een eiland met vissers, olijfgaarden en scheepsbouwers. Het behoort tot de Šibenik archipel en is daarvan het grootste bewoonde eiland. Murter is goed bereikbaar: geen lange wachttijden bij de ferry maar gewoon met de auto over een burg. Alleen om 9.00 en om 17.00 staat de brug open en is het eiland werkelijk een eiland...

  Op het eiland liggen vier dorpen. Het gelijknamige Murter is de grootste plaats. Het strekt zich uit van de beschutte Hramina baai aan de noordkant van het eiland tot de open Slanica baai aan de westzijde. De Hramina baai is door haar natuurlijke ligging een ideale plek voor de jachthaven en de bootwerf. Kleine groene eilanden en de heuvels van Murter beschermen de baai.

  Onze jachthaven ligt aan de rand van het dorp, vlakbij het centrum. Alles wat je nodig hebt is op korte afstand te vinden en wanneer je vroeg op de dag arriveert in Murter zul je je zeker vermaken. Voor de zonliefhebbers: aan de andere kant van de dorpskern liggen drie kleine baaien met de rotsstranden Čigrada, Podvrška en Slanica. Handdoekje mee en even bijkomen van de reis!

  Kaprije: klein en authentiek

  zeilvakantie kroatie kaprije

  Kaprije is één van de bewoonde eilanden in de archipel. Er is één dorpje met ca. 150 bewoners, maar het heeft een supermarkt, postkantoor, pinautomaat, meerdere restaurants en een dokter!

  Op Kaprije vind je mooie verlaten baaien en een beschutte haven. De meeste bezoekers komen met hun eigen boot en zijn hier om te zwemmen of wat te eten. Het eiland is glooiend groen begroeid met struiken en olijfbomen. Een geweldige authentiek eiland weg van de bewoonde wereld.

  Rogoznica: groen en authentiek

  Rogoznica ligt op een eiland in een diepe inham en is verbonden door een dam met het vaste land. Het centrum heeft smalle steegjes, een parochiekerk en een met palmen omringde wandelpromenade. Het is gezellig vertoeven, een goede plek om tot rust te komen en te genieten van de omgeving. Het eiland is glooiend groen door pijn- en dennenbomen. Het oude stadje staat bekend om zijn moderne, grote jachthaven. De kades waar we aanleggen liggen tegenover het eilandje. Je hebt opnieuw vanaf het zeiljacht een prachtig uitzicht op een authentiek Kroatisch stadje!

  Brac en Hvar

  st_hvar haven (2)

  Brac en Hvar staan bekend als de toeristische trekpleisters tussen de eilanden in Zuid Dalmatië. Er is inderdaad veel te beleven. Plaatsen als Supetar, Bol en Milna op het eiland Brac en Stari Grad op Hvar zijn knusse schilderachtige plaatsjes, leuk om door heen te slenteren. De stad Hvar is het St. Tropez van Kroatië. De nachten zijn hier lang wanneer je deel gaat nemen aan het uitgaansleven, dus neem je mooie kleren mee!

  De eilanden combineren antiek en modern, traditie en hedendaagse lifestyle. Maar je vindt er ook eeuwenoude olijfbomen, wijngaarden en uitgestrekte lavendelvelden.

  In plaats van overnachten aan de levendige kade of in een dure marina kun je op beide eilanden ook vele veilige en mooie schuilplaatsen vinden waar je geniet van de geuren en geluiden van de natuur. Ontdek de baaien tussen Milna en Blaca Bay (Brac) of die aan de zuidkant van Solta en de noordwest kust van het eiland Hvar.

  Split

  Split biedt zowel kalmte en stilte, als ook vreugdevolle, mediterrane geluiden en een vrolijk nachtleven. Op de kade wandelen mensen op hun gemak onder de palmbomen, op de terrassen drinkt men een "kava" (koffie). Het barst er van geschiedenis en cultureel erfgoed: je vindt er het oudste gebouw ter wereld, kathedralen, kastelen en te gekke pleinen en steegjes. Binnen het vroegere Keizerlijke paleis bevindt zich de kleinste straat ter wereld: "Pusti me proci" (Laat me passeren), want er kan niet meer dan één persoon tegelijk doorheen. De ware mediterrane ziel klinkt uit de vrolijke konoba’s (traditionele wijnkelders), het gemurmel van de straathoeken en de nauwe straatjes en het kabbelende water aan de mooie Riva (promenade).

  En als bonus: Trogir

  zeilvakantie kroatie trogir was in steegje

  Deze was het toch?’
  ‘Ja volgens mij wel, dat huis herken ik. Alhoewel...’
  ‘Nee, toch niet.’
  ‘Dan moet het hier om de hoek zijn.’
  ‘um...’

  De oude ‘stad’ van Trogir, goed voor amper 4000 inwoners, neemt je flink beet. Een schiereiland waarop een kluwen stegen, een handvol kerken en wat verstopte pleintjes, meer is het eigenlijk niet. Toch verdwaal je er hopeloos! Verstrikt in een antiek labyrint waar iedere steen de andere imiteert.

  Trogir ligt op een klein uur rijden met de auto vanaf Zaton en is ook per zeilboot te bezoeken. Maar je moet er eigenlijk wel minimaal een dag voor uittrekken en je kunt je er ook prima langer vermaken. Het oude plein van Trogir is een van de onbekendste én mooiste pleinen aan de Méditerranée, met een 16de-eeuwse loggia in de ene hoek en de rijk versierde sint-laurentiuskathedraal in de andere. Loop de kathedraal in, neem de eerste zijbeuk links en kijk omhoog: daar steekt God himself uit het plafond, omringd door honderd engelen.

  Het bijna ultieme pluspunt van Trogir is dat je je nooit langer dan een minuut lopen van de autovrije boulevard langs een kabbelende zijtak van de Adriatische Zee bevindt. Ieder terras heeft er eersteklas uitzicht op een loom, levend schilderij van boten en bewoners, toeristen en zee. Een zeilschip legt aan, een vissersboot pruttelt weg, de zon draait langzaam naar het westen – veel spannender wordt het niet in Trogir, en da’s precies het geniale.

  boeken
  zeilvakantie kroatie groente bootzeilvakantie kroatie zonsondergangzeilvakantie kroatie jachtenzeilvakantie kroatie kornatist_zadar binnenplaats

  Voorbeeldroute Sukosan - Split

  Deze twee-weekse tocht zit vol afwisseling. Natuur en cultuur, rust en gezellig rumoer, eenvoud en luxe, eilanden en het vaste land. De route ligt niet volledig vast; we laten ons ook leiden door het weer, de wind, de mensen en de wensen aan boord of in het flottielje. Er zijn verschillende alternatieven mogelijk. De voorbeeldroute hieronder is één van de opties.

  Dag 1 Aankomst Sukosan

  Sukosan is goed te bereiken met de auto: er ligt sinds een aantal jaar een snelweg van noord naar zuid op een paar kilometer afstand van Sukosan. De jachthaven heeft veel faciliteiten en is de grootste charterhaven in dit gebied. Zo’n vijf kilometer naar het noorden ligt Zadar. Wanneer je met de auto komt, kun je in Zadar in een grote supermarkt de boodschappen doen. ’s Avonds lekker uit eten in Sukosan aan het water. Daarna kan je nog wat drinken op één van de vele gezellige terrassen. Vannacht slaap je aan boord op kabbelend water.

  Dag 2 Sukosan – Murter (20 mijl)

  De eerste dag zeilen! We varen tussen het eiland Ugljan en het vasteland door naar het zuiden. Eenmaal buiten de haven hijsen we de zeilen en begint het heerlijke genieten: zeilen, relaxen, een dutje doen, genieten van de kustlijnen, de strakblauwe hemel en een zachte bries. De vakantie is nu echt begonnen… Onderweg stoppen we in een mooie baai om te lunchen, zwemmen of te snorkelen. Muirter is één van de grotere eilanden in de Sibenik Archipel. De noordzijde (waar wij aanleggen) ligt prachtig beschut tussen de heuvels van Murter aan de ene zijde en kleine groene eilanden aan de ander zijde. Een sprookjesachtige omgeving... De baai is door haar natuurlijke ligging een ideale plek voor de jachthaven. Het het levendige dorpje is een gezellige locatie voor onze tweede avond.

  Dag 3 Murter – Kaprije (14 mijl)

  Heerlijk wakker worden in het wonderschone Kroatië. Dit is op en top vakantiegevoel. Kabbelend water op de achtergrond of het geroezemoes van de kade… bedenken of je gaat beginnen met een frisse duik in deze prachtige baai, een kopje koffie op het terras of een ontbijt op het voordek in de ochtendzon.

  Vandaag zeilen we naar Kaprije. Ondertussen lekker zonnen, ontspannen, zeilen, beetje kletsen, genieten van de omgeving en op de uitkijk naar mooie eilanden. Waar we gisteren nog echt tussen de eilanden zeilden, wordt de zee vandaag al wat meer open. Als we de eilandjes rond Murter achter ons hebben gelaten, zie je in de verte de Kornati eilanden. Daarachter ligt de Adriatische Zee. Wanneer er voldoende wind is, en je zeilt graag wat verder, vaar dan eerst naar en lunchbaai aan de zuidzijde van de Kornati archipel. Een bijzonder landschap ...

  's Avonds zien we elkaar in Nozdra Mala; een mooie baai op Kaprije met een kleine kade, een paar moorringboeien en een restaurant. Er is electriciteit, een toilet en een adembenemend uitzicht. Matteo, de restaurant eigenaar, helpt ons met het aanleggen en zorgt ervoor dat we ’s avonds met dat uitzicht genieten van een complete maaltijd met lokale wijn.

  Dag 4 Kaprije – Rogoznica (18 mijl)

  ’s Ochtends kun je een tochtje maken naar de bakker: 10 minuten lopen en je staat bovenop een heuvel met uitzicht op het charmante haventje van dit eiland. Heb je meteen alle huizen van de paar honderd bewoners op dit eiland gezien, meer is er niet... In Kaprije kun je noodzakelijke boodschappen doen, punt. Vanmiddag in Rogoznica heb je weer alle mogelijkheden om te shoppen.

  Terwijl de zon aan de blauwe hemel staat, voert een warm briesje ons naar het zuiden. Daar ligt in opnieuw een bijna sprookjesachtige omgeving…. We zeilen naar een ruime baai met een eiland in het midden. Achter het eiland ligt Rogoznica en tegenover het eiland een luxe haven. Het is een klein, rustige mediterraan stadje. Op de boulevard wuiven palmbomen. Je vind er winkeltjes en schaduwrijke terrassen vol bloemen.

  Opnieuw is de keuze lastig: chillen in de zon op het voordek met een wijntje, een wandeling naar de kerk, gebouwd in de middeleeuwse Dalmatische stijl, een ijsje op de boulevard met goed uitzicht, zwemmen of misschien maak je liever een wandeling naar het Dragon Eye Lake achter de jachthaven… Voor wie zin heeft vanavond: vlakbij Rogoznica ligt een discotheek en nachtclub.

  Dag 5 Rogoznia – Maslinica (Solta) (17 mijl)

  We maken ons na het ontbijt klaar voor een tocht naar het eiland Solta. Wanneer je op tijd vertrekt en de gebruikelijke noordwesten wind blaast in de zeilen, heb je de hele middag om te zwemmen in totale rust met de geluiden van de natuur in de omgeving van Maslinica.

  Maslinica is een rustiek plaatsje met zes kleine eilanden voor de deur en een bijzonder mooi uitzicht op de zonsondergang. Vanavond met z'n allen uit eten. Waarschijnlijk iets met beroemde Solta honing, misschien wel de beste wijn van het eiland en een lokale schnaps...

  Dag 6 Maslinica – Lucice Bay, Brac (15 mijl)

  Al snel bestaan de ochtenden uit een vast ritueel: palaver met tochtplanning, zeilklaar maken, afvaren, zeil omhoog en motor uit. Vanavond liggen we voor anker in een beschutte baai. Het vlees, de calamares en de lekkere vis kunnen we grillen aan boord of we kiezen voor gemak: aan wal liggen een paar taveernes en na de huisgemaakte lokale gerechten peddelen we met het bijbootje onder de sterren terug naar ons zeiljacht… Het genieten in Kroatië gaat maar door! Een kilometer wandelen door de groene heuvels en je bent in Milna. Dat is ook ons alternatief om de nacht door te brengen wanneer je liever aan de kade ligt.

  Dag 7 Lucice Bay (Milna, Brac) - Trogir (20 mijl)

  De nacht was geweldig: in een baai onder een hemel vol sterren... Vandaag brengt de tocht je naar een hele andere wereld: het kleine stadje Trogir. Als je een vroege vogel bent, gebruik dan de tijd om een stuk te zwemmen: lekker wakker worden met een verfrissende duik. Er liggen prachtige snorkelbaaien op de zuidkust van Brac op je te wachten.

  Wanneer we genoeg hebben van snorkelen, chillen en lummelen aan boord, kunnen de zeilen omhoog voor een mooie tocht richting de baai van Split en Trogir. Tegen het einde van de middag varen we de jachthaven van Seget Donji binnen. 's Avonds eerst lekker uit eten en daarna flaneren of uitgaan in het oude Trogir.

  Dag 8 Trogir / Split

  Een relaxdag met mogelijkheden. Ook al hebben de meeste eilanden een goede reden om een dag te blijven, wij kiezen voor een rustdag op het vaste land: Trogir of Split. Dat doen we met een reden, zowel Trogir als het nabij gelegen Split zijn prachtige steden waar veel is te beleven.

  Trogir is een klein labyrinth van steegjes met kerken en verstopte pleintjes. Je verdwaalt er snel, maar de boulevard met uitzicht op de zee is altijd vlakbij. Split is veel bekender; het combineert rust en stilte op historische plekken met een levendige mediterrane sfeer. Je vindt er prachtig cultureel erfgoed, maar je kunt er ook prima shoppen, genieten op een terras met je cocktail of een fijn avondje stappen.

  Zeil je liever iedere dag? Natuurlijk kan dat, bijvoorbeeld door vandaag naar Split te zeilen of door vanuit Lucice Bay naar Split te zeilen en vandaag weer aan te sluiten in Trogir.

  Dag 9 Trogir / Split - Hvar (26 mijl)

  Eén dag rust en we kunnen er weer tegenaan. Vandaag zeilen we naar het meest zuidelijke eiland op deze route. Vijfentwintig mijl verder ligt Hvar. We vertrekken op tijd om ’s middags het levendige Hvar te kunnen bezoeken. We varen ruim om het eiland Solta heen: lekker zeilen in de zon, de wind en het opspattende water voelen, relaxen, genieten van de omgeving en op de uitkijk naar dolfijnen.

  Over Hvar-stad is het St. Tropez van Kroatië. Een geweldige plek... Het is een stukje varen en omdat Hvar populair is, loopt de haven al vroeg in de middag vol. Wanneer je later bent, zoek je een alternatieve ligplaats in een baai in de buurt. Eén van de taxibootjes brengt je alsnog naar Hvar.

  Wij kiezen vandaag voor lekker cruisend zeilen en leggen aan bij de Pakleni eilanden die vlak voor Hvar liggen. In de Vinogradišće baai aan de zuidkant van deze eilanden vinden we een perfecte spot om de ingekochte vis uit Trogir aan boord te bereiden... 's Avonds genieten we van de sterrenhemel met uitzicht op Hvar.

  Dag 10 Hvar of Pakleni eilanden - Drvenik Veli (25 mijl)

  Ook deze dag begint met een duik in het heerlijke water. Er liggen hier prachtige snorkelbaaien, dus laat je niet tegenhouden... Vandaag draaien we om, terug richting het noorden. In dit gebied waait vaak de Meastral, dat is een noordelijke wind, wat betekent dat we vanaf vandaag gaan opkruisen. Via open zee zeilen we naar het eiland Drvenik Veli.

  Tegen het einde van de dag leggen we aan. De in totaal ongeveer 200 bewoners van het eiland wonen bijna allemaal in het dorpje. Onder het genot van een drankje aanschouwen we het kleurenspel van de zon die langzaam in zee zakt. Daarna genieten we van de lokale gerechten in de plaatselijke taveerne.

  Dag 11 Drevenik Veli – Primosten (17 mijl)

  Langzaam worden we wakker en genieten we van een zonnig uitzicht. De vroege vogels nemen een ochtendduik of maken een wandeling over het eiland op zoek naar mooie uitzichten. Vandaag zeilen we via open zee naar Primosten, een prachtig pittoreske plaatsje op een schiereiland. De omgeving is bekend om zijn wijngaarden en van één van de tien mooiste stranden van Kroatië: Mala Radua. In een diepe baai liggen kleurige vissersbootjes aan de wal waar de krekels te keer gaan in de bomen. Er loopt een boulevard met kraampjes vol groente en fruit of souvenirs naar de poort van het kleine centrum. Daar vind je kronkelende steegjes die vanaf een centraal plein vol bloembakken en barretjes leiden naar de kerk bovenop de heuvel met een geweldig uitzicht.

  Dag 12 Primosten - Tribunj (14 mijl)

  Zodra we kunnen, hijsen we de zeilen en zetten koers richting het noordwesten. Ondertussen lekker zonnen, ontspannen, zeilen, beetje kletsen, genieten van de omgeving en op de uitkijk naar mooie eilanden. Daar hoef je niet naar te zoeken, die zijn hier overal en hebben de meest prachtige “lunchbaaitjes”: Zirje, Kakan, Kaprije, Zmajan. Als iedereen weer aan boord is, vervolgen we onze koers om ’s avonds aan de oude stadskade van Tribunje af te meren. Als je van boord stapt, kunnen we wat lekkers bestellen onder de rieten parasolletjes van de cocktailbar op de kade! 's Avonds met z'n allen uit eten op het terras van Restaurante Luna en met een beetje geluk verlicht de maan het prachtige uitzicht hier...

  Dag 13 Tribunj - Vrgada (14 mijl)

  Tribunj is een klein vissersdorp met dicht op elkaar geplaatste stenen huizen en smalle straatjes. Erg leuk om 's ochtends nog even doorheen te lopen en handig voor de boodschappen. We zeilen vandaag verder naar het noorden met verschillende eilanden als mogelijke overnachtingsplek: Murter, Zut, Pasman. We kiezen voor het kleine eiland Vrgada. Een leuk plekje met een prachtig gelegen mini dorpje. De haven is niet diep genoeg voor onze jachten. Wij brengen de nacht door voor het rif aan een mooringboei of op eigen anker en varen 's avonds onder de sterrenhemel met onze bijbootjes op en neer naar het dorp.

  Dag 14 Vrgada - Sukosan (16 mijl)

  Aan alles komt een einde... Vandaag zeilen we terug naar Sukosan. Afhankelijk van de mastlengte kun je linksom of rechtsom via het eiland Pasman. Ga je via de westzijde dan moet je onder de brug tussen de eilanden Pasman en Ugljan door varen… altijd een beetje spannend of ie past.. Voordat we aankomen in Sukosan kunnen we nog uitgebreid lunchen, relaxen, zonnen en zwemmen achter de boot of snorkelen in een mooi baaitje. Na een afsluitende borrel in haven van Sukosan gaan we voor de laatste keer met elkaar uit eten, daarna voor degene die nog energie over hebben, flaneren of uitgaan in Zader; een prachtige stad met drukke pleintjes en straten, een boulevard aan de zee en mediterrane, ongedwongen sfeer.

  boeken
  Hieronder een greep uit de ervaringen van andere deelnemers die meezeilden de afgelopen jaren.

  Cramer vd Bogaart, Utreht

  'In 1 woord geweldig! De deze vakantie ging alle verwachtingen te boven. In de eerste plaats doordat alles goed geregeld was, en we het geluk van een leuke flottiele groep hadden. Het belangrijkste echter waren de schipper en flotielle leider die, betrokken, vriendelijk, gezellig en ongelofelijk aardig waren en lief voor de kinderen. Hierin is het cijfer 10 eigenlijk nog te laag, en zou een 10+ beter zijn, want dit kan en mag je niet verwachten van mensen. Alle lof voor Rik en Jaring!'

  Reninca , Barendrecht

  'Het was een heerlijke week onder begeleiding van Niels en Boris. Wij hebben erg gelachen en genoten! Lekker gegeten en dolfijnen gespot. Bovendien was het voor de kinderen superleuk omdat er 17(!) leeftijdsgenoten waren. Voor herhaling vatbaar. '

  C.Niessen, Hoogerheide

  'Wij hadden helemaal geen zeilervaring, dus voor ons een hele nieuwe ontdekking om vakantie te vieren. Dat gevoel was er al direct toen we uit de haven vertrokken. Natuurlijk onmisbaar door onze schipper en flottieljeleider. Het is een onvergetelijke week geweest. We zijn op prachtige plekjes geweest waar je anders nooit komt. Heerlijk relaxed. Na deze week weten we een beetje hoe je moet zeilen, dat hebben we toch kunnen ervaren. We zouden het zo weer doen.'

  Tom Bregman, Utrecht

  'Na een driedaagse cursus bij Amorgos hebben wij een 8 daagse family sailing flottielje geboekt in Kroatië en het was een bijzondere vakantie. Na 10 minuten waren de kinderen al met de andere kinderen aan het spelen en ook wij hebben genoten van het zeilen, de gezelligheid in de groep en de prachtige omgeving. Op een prettige manier hebben we veel bijgeleerd van de schipper aan boord. We voelen ons nu comfortabel genoeg om een volgende keer zelf te zeilen. Uiteraard met een instructiedag vooraf. We gaan het zeker nog eens doen. '

  Claudia de Jong, Rijssen

  'Prachtige omgeving met geweldige baaitjes. Heerlijk veel gesnorkeld. Wij hadden een zeer ervaren schipper en ook goede flottieljeleidster, dat gaf een prettig en veilig gevoel. Voor onze kinderen van 7,11 en 14 jaar was de groep minder geschikt, aangezien dat gezinnen waren met kinderen vanaf 12 jaar.'

  boeken