Zeilvakantie in DenemarkenMeezeilen op de Oostzee

Al vanaf
prijs gebaseerd op:
- 8 dagen
p.p.excl.vlucht
boeken
relaxen denemarken sq.jpghoruphav zeilvakantie denemarken sq.jpgdenemarken volle haven sq.jpgdenemarken bootjes sq.jpglyo jachthaven sq.jpg
Beoordeling deelnemers: 8,4

Meezeilen door ongerepte fjorden en baaien

Flensburger Fjord, Alsfjord, Funen, Dyvig, Sønderborg… Dat we hier niet al veel langer zeilen, mag een wonder heten! De fjorden bieden een geweldige afwisseling tussen leuke plaatsjes, groene hellingen, kleine stranden en oude kleurrijke steden. De omstandigheden om te zeilen zijn prima, de landschappen glooiend en de afwisseling maakt het een aantrekkelijke bestemming.

Flensburg fjord, Funen en Kleine Belt... allemaal mooi

We starten tijdens deze meezeilreis in het Duitse stadje Flensburg bij de grens met Denemarken. Via het Flensburg fjord zeilen we richting de eilandengroep ten zuiden van Funen of richting de Kleine Belt ten westen van het eiland Funen. Prachtige namen voor meren, zeestraten, eilanden en fjorden.

Iedere dag kunnen we meerdere keuzes maken, afhankelijk van het weer en waar we zelf zin in hebben. Veel en lang zeilen of pittoreske havenstadjes langs de kust bezoeken. Er zijn tientallen kleine eilanden met schitterende baaien of inhammen. We zien Deense vakwerkhuizen en middeleeuwse steden. En als we even geen zin hebben om te zeilen, nemen we een duik in het heldere water of stoppen we uitgebreid om te lunchen.

Niet alleen perfect om te zeilen...

Door het betrouwbare weer, de constante wind en veel open water is het gebied ideaal om te varen. Maar er is nog meer te doen. Dan kun je denken aan:

 • Barbecueën of een maaltijd bereiden in het 'kookhuis' van de haven Søby;
 • Zwemmen en ontspannen bij de kleine eilandjes ten zuiden van Funen;
 • Vis eten in de kleurrijke haven van Svenborg;
 • Slenteren door de sfeervolle binnenstad van Sønderborg;
 • Voor anker dobberen in de mooiste natuurlijke haven van Denemarken;
 • Op zoek naar de dorpskroeg van Dyvig;
 • Ontspannen, avonturen beleven en actief zeilen, waar kies jij voor?

  Natuurlijk is het concept zoals tijdens al onze meezeilvakanties: degenen die actief willen zeilen, zeilen mee onder leiding van de schipper. Anderen ontspannen of genieten van de zon aan boord. Er is alle ruimte om te duiken, snorkelen of zwemmen. Aan het einde van de dag is er tijd om een terrasje te pakken of te genieten van een borrel aan boord. ’s Avonds slapen we in afgelegen inhammen of leuke havens.

  Ga je mee zeilen?

  Tijdens een meezeilvakantie kun je samen genieten van het zeilen, de zon en het buiten zijn. Van de rust en natuur bij eilanden als AEro, Lyø en Bågø, van schilderachtige plaatsjes als Sønderborg, Svendborg, Ærøskøbing en Faaborg. En van heel veel ontspannen zeilen in prettig gezelschap. Ga mee en vergezel ons op een van onze Amorgos-jachten!

  boeken

  Hieronder vind je de prijzen en verschillende vertrekdata van deze reis. Is jouw gewenste vertrekdatum vol of staat deze niet op de lijst? Kijk dan in het overzicht van alle zeilcursussen of in het overzicht van alle meezeilvakanties welke reis wel vertrekt op jouw voorkeursdatum. Of neem contact op om te overleggen.

  • Unieke ervaring. Dit wil je ook een keer meegemaakt hebben
  • Enthousiaste schippers, geweldige eilanden en gezellige dorpjes
  • Zowel voor absolute beginners als gevorderde zeilers
  • Perfecte combinatie van zeilen en relaxen, op het water en aan wal
  • Boek gerust: tot acht weken voor vertrek kosteloos annuleren

  Vertrek

  Zit je voorkeursdatum vol?
  Check de alternatieven  Inbegrepen

  De reissom is per persoon en inclusief:

 • accommodatie aan boord van het zeiljacht,
 • linnengoed en
 • een ervaren schipper.
 • Exclusief

  Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • boekingskosten (€ 19,50),
 • SGR klantbijdrage (€ 5,00 p.p.),
 • calamiteitenfonds (€ 2,50),
 • reis- en/of annuleringsverzekeringen,
 • bijdrage boordkas.

  Souvenirs, excursies en eventuele andere persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. De bijdrage aan de boordkas (zie praktisch) is voor deze reis gemiddeld € 25,00 p.p.p.d..

  Voor deze reis regel boek je zelf trein tickets bij NS Internationaal of je reist met de auto.
 • Offerte op maat

  Als je een afwijkende vlucht en/of een andere bestemming wilt, regelen wij dit ook graag voor je. In overleg kijken we wat er mogelijk is. Waarschijnlijk zijn aan deze reis wel extra kosten verbonden.

  Offerte op maat - Groep of Gezin

  Wil je zelf je vakantie samenstellen? Ben je met een groep vrienden of familie dan kun je een actieve zeilvakantie als groepsreis boeken. Jullie bepalen zelf waar de route heengaat en hoe de dagen eruit zien. Wij maken graag een offerte op maat op basis van een jacht dat we in overleg uitkiezen.

  Wil je advies of heb je nog vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op! E-mail ons of bel ons op telefoonnummer: 036-521 82 10.

  Extra: een eigen hut reserveren

  Wanneer je kiest voor slaapplaats op indeling, slaap je op een slaapplek in de kajuit of je deelt in een 2-persoonshut een stapelbed of 2-persoonsbed. Als je het prettig vindt om meer ruimte te hebben, reserveer dan een tweepersoonshut voor jezelf. Ook als je samen boekt en je wilt verzekerd zijn van een hut met zijn tweeën, kun je vooraf een hut reserveren. De kosten zijn:

  Zekerheid op slaapplaats in hut

  Vanaf: € 39,00 p.p

  2-persoons privéhut voor 1 persoon

  Vanaf: € 495,00 p.p

  Verzekeringen

  Annuleringsverzekering
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant...
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant. De basisverzekering is een complete verzekering:
 • met hoge dekkingen;
 • verzekerd bij annulering en vertraging;
 • en aanvullende services zoals een eigen alarmcentrale en reisarts.
  Met Dubbel-Zeker speel je op safe: Moet je eerder huiswaarts, dan krijg je de volledige reissom terug, tot maximaal het verzekerde bedrag. Zelfs tot de voorlaatste dag van de vakantie. Met de Basis variant krijg je een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen.

  De premies zijn:
  Basis: 6,776% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten
  Dubbel-Zeker: 7,865% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten

  Op de informatiekaart van deze annuleringsverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.
 • Verzekeringen

  Reisverzekering Europadekking
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn ...
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn verplicht te beschikken over een reisverzekering met volledige dekking.

  Amorgos kan een reisverzekering voor je afsluiten bij Allianz Assistance wanneer je woonachtig in Nederland bent. Dit zijn complete verzekeringen met hoge dekkingen en aanvullende services:
 • Overal professionele hulp bij ziekte en ongeval.
 • Uitgebreide vergoeding van medische kosten, als aanvulling op de dekking van je zorgverzekering.
 • Snelle en eerlijke schadebehandeling bij verlies, diefstal en medische kosten.
 • Bij Allianz Assistance: kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

  Op de informatiekaart van deze reisverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.

  Premies Reisverzekering met Europadekking

  Pakket A: € 0,95 p.p.p.d.
  Pakket B: € 1,85 p.p.p.d.
  Pakket C: € 2,55 p.p.p.d.
  De poliskosten zijn € 5,45 per verzekeringsbewijs.
  Kijk in het dekkingsoverzicht van de reisverzekering voor de verschillen in dekking tussen de pakketten A, B en C.

  Woonachtig in België?

  Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een reisverzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
 • De groep

  De samenstelling van de groepen zijn breed en veelzijdig. Diverse opleidingen, verschillend in zeilervaring, man, vrouw, jong en oud. Wat we delen is de zin in zeilen!

  De meeste deelnemers zijn tussen 25 en 60 jaar oud. Alle meezeilvakanties en zeilcursussen zijn voor deelnemers vanaf 18 jaar.

  De praktijk leert dat 60% van de deelnemers alleen boekt; je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft vrouw en iets minder man.

  Je hebt geen zeilervaring nodig om mee te gaan. We hebben deelnemers die goed kunnen zeilen, maar ook deelnemers die nog nooit een voet aan boord hebben gezet.

  Van 9 juli tot en met 13 augustus zeilen we in een groep jachten met alleen actieve zeilvakanties of zeilcursussen. In het voor- en naseizoen zeilt er daarnaast een klein groepje flottielje jachten mee. Op die manier ben je eigenlijk altijd verzekerd van een groep met minimaal 10 deelnemers.

  Moet je kunnen zeilen?

  Nee, je hebt geen zeilervaring nodig om mee te gaan. We hebben op deze reis deelnemers die goed kunnen zeilen, maar ook deelnemers die nog nooit een voet aan boord hebben gezet.

  De reis

  Omdat Flensburg relatief dichtbij Nederland ligt is dit een reis die we zonder vlucht aanbieden. Je maakt de reis op eigen gelegenheid per auto of trein. Wellicht wil je je verblijf aan boord verlengen met een wandel-, strand- of cultuurvakantie in Denemarken. Wij kunnen ook de tickets voor je boeken. De jachthaven ligt op drie kilometer afstand van het station en is goed te bereiken per taxi.

  De boordkas

  Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten aan boord betaald: boodschappen voor ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, havengelden, diesel, water, transitlog (vergunningen) en schoonmaakkosten van het jacht. De schipper is vrijgesteld van betaling aan de boordkas. In onderling overleg kan ook het avondeten in taveernes uit de boordkas worden betaald. Aan wal betalen de schippers voor zichzelf. De kosten zijn in Kroatië gemiddeld € 25,00 p.p.p.d.. Dit is exclusief het avondeten, drankjes op de wal, souvenirs etc..

  Single of alleengaanden

  We zeilen niet specifiek met of voor singles of alleengaanden. We zeilen omdat we dol zijn op samen zeilen. De groepen zijn gevarieerde en gemengde gezelschappen waarin Plezier in Zeilen en samen een gave tijd hebben, centraal staat.

  De praktijk leert dat 60% van de deelnemers alleen boekt; je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft vrouw en iets minder man. Iedereen is welkom!

  Boek je alleen met de zekerheid op een slaapplaats in een hut, dan deel je een 2-persoonshut met iemand van hetzelfde geslacht.

  Meezeilen als stel

  Wil je samen met een vriend, vriendin of partner met onze zeilvakanties mee? Ook dan ben je van harte welkom. We zeilen met leuke veelzijdige groepen met zowel 'stellen' als alleengaanden. De gemene deler is 'Plezier in zeilen' en samen een toffe vakantie vieren. Zie ook hierboven.

  Wil je samen een 2-persoonshut delen, reserveer dan bij je boeking de "zekerheid op slaapplaats in hut".

  De schippers en instructeurs

  Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Onze collega’s zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos komen werken, krijgen ze een gedegen opleiding.

  Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie.

  Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveaus en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

  Met andere zeilers en jachten

  We zeilen, als de omstandigheden het toelaten, minimaal vijf dagen per week. We zeilen met meerdere jachten van Amorgos samen. Het schip waar je op vaart kan in voor- en naseizoen dienen als moederschip van een klein flottielje. Het precieze verloop van een tocht ligt bij Amorgos niet vast: dat bepaal je deels zelf, afhankelijk van de wind, het jaargetijde en in overleg met je schipper. Zo is een zeiltocht nooit hetzelfde!

  Kajuitzeiljachten

  Onze zeilcursussen en meezeilvakanties zeilen we op ruime, comfortabele kajuitzeiljachten. Ondanks dat we spreken over een ruime boot, moet je je realiseren dat de ruimte aan boord van een jacht beperkt is. Je vaart met maximaal zeven deelnemers en één of twee schippers. We zeilen met minimaal 2 jachten samen.

  Bij Amorgos zeil je op grotere jachten met minder mensen aan boord! De vrij nieuwe, moderne jachten zijn voorzien van koelkast, douche, toilet, keuken en navigatiehoek en douche op het achterdek. Je slaapt aan boord in een tweepersoonshut of in een kooi in de kajuit. Wie liever onder de sterrenhemel slaapt, kan een slaapplaats vinden aan dek.

  Leven aan boord

  Je hoeft niet te kunnen zeilen. Wel vragen we iedereen zo nu en dan om te helpen bij het hijsen van de zeilen en het aanleggen van het jacht. De schipper leert je graag wat over het zeilen als je dat wil! Daarnaast verzorgen we samen de boodschappen, lunch, de afwas en het opruimen van de boot zodat we kunnen varen. Gelukkig maken vele handen licht werk. Verder hoef je aan boord niets te doen, behalve genieten van de zon, het water en de eilanden!

  Bagage en linnengoed

  Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Aan boord zijn lakens, kussens en kussenslopen aanwezig (1 set p.p. per periode). Dekens zijn er niet altijd, neem een slaapzak wanneer je graag op het dek slaapt. Neem ook zelf handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met (licht gekleurde) rubber zolen die niet afgeven.

  Douchen en drinkwater

  Douchen kan aan boord. Er is een dekdouche zodat je je na het zwemmen kunt afspoelen. Uitgebreid douchen kan op veel plaatsen aan wal. Aan boord hebben we watertanks die ongeveer om de dag gevuld moeten worden. Dit water is geen drinkwater. Daar kopen we flessen water voor. Wij zorgen altijd voor voldoende drinkwater aan boord.

  Zon en zee

  Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.

  Reisbescheiden

  Amorgos stuurt je alle benodigde informatie een week voor vertrek. Hierin staan de vluchtgegevens, namen en e-mailadressen van de medereizigers (indien bij ons bekend) en de naam van het zeiljacht en de havenplek. Je kunt onze jachten herkennen aan de lichtblauwe Amorgosvlag in de mast.

  boeken
  denemarken zeilen sq.jpgzeilen oostzee.jpgzeilen denemarken-min.jpgvissen oostzee sq.jpgvakwerk muziek sq-min.jpg

  De Oostzee

  denemarken zeilen sq.jpg

  De Oostzee strekt zich uit van Denemarken en Duitsland in het zuidwesten tot de Baltische Staten, Rusland en Finland in het noordoosten. Wij zeilen op een heel klein stukje daarvan. Misschien wel het mooiste stukje. De Denen noemen dit 'Sydfynske Øhav', in het Nederlands de Zuid-Funense Archipel. Dit unieke gebied van 55 eilanden in de Oostzee is gemakkelijk bereikbaar vanaf de eilanden Funen en Seeland en is erg populair bij zeilers, watersporters en iedereen die op zoek is naar zijn eigen stukje strand.

  Rust en ruimte

  De eilandengroep van Zuid-Funen wordt vaak gezien als geheel, maar de vele eilanden binnen de archipel zijn divers en bieden elk een unieke ervaring. Ze hebben wel een aantal dingen gemeen. Zo zijn ze vreedzaam van aard en vind je op elk eiland volop gezellige dorpjes, schilderachtige havens en een prachtige natuur.

  Ærø

  faaborg voor anker sq.jpg

  Het eiland Ærø is een middelgroot eiland in de archipel. Je proeft er een echte maritieme sfeer dankzij de oude havendorpjes Marstal en Ærøskøbing. De laatste wordt beschouwd als de parel onder de stadjes, met oude geplaveide stegen en pittoreske huisjes met kleurrijk beschilderde deuren.

  Op het noordwestelijke puntje liggen de schilderachtige huizen van Søby. Ze slingeren omhoog langs de steile heuvel boven de haven. Het dorp draait op de Søby Shipyard; de grootste werkgever van Ærø brengt hier leven in de brouwerij. De smalle straatjes en steegjes zijn sfeervol en stralen rust uit.

  Je kunt fijn ronddwalen in Søby op zoek naar Finn's Bakery... Een must in ieder Deens dorp! In Søby Marina zie je iets wat veel Deense havens hebben: een aantrekkelijke barbecuehoek met picknicktafels en een kookhuis - voel je vrij om je vlees of vis op smaak te brengen met de verse kruiden uit de buurt.

  Als

  dyvig haven sq.jpg

  Vanuit Flensburg zeil je ten zuiden van het eiland Als naar de Zuid-Funense Archipel. Aan de noordezijde van het eiland liggen de Kleine Belt, het Als fjord en Dyvig. Aan de zuidkant ligt het Flensburger Fjord. Het eiland is via twee bruggen met het vasteland verbonden. Het afwisselende landschap op Als bestaat uit een fantastische kust met kleine bossen en de mooiste zwem- en natuurstranden.

  Op Als vind je meerdere jachthavens, sommige in een gezellig plaatsje. Voorbeelden zijn Sønderborg, Augustenborg en het kleinere Høruphav. Bekend onder zeilers is Dyvig: één van de meest schilderachtige baaien in Denemarken. Zeilen via de smalle doorgang 'Steg Gaf' is een uitdaging op zich. Na deze passage vaar je een bijna sprookjesachtige baai binnen. Een mooie kade, tussen bos en water, met de geur (en smaak) van vers gemalen koffie, uitstekend eten onder de schittering van de kroonluchters in 'Restaurant Vigen', de klassieke Deense keuken in 'Skipperstuen' of gewoon een glas wijn op het terras met uitzicht op het water. Het leven is geweldig...

  Funen

  faaborg steegje sq.jpg

  Vanaf de heuveltoppen van Funen kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Zuid-Funense Archipel en de gevarieerde flora en fauna op het eiland. Funen staat namelijk bekend als het tuineiland van Denemarken. Veel akkers en weilanden; Een paar plaatsjes aan de zuidoostkust; En veel fijne baaien en ankerplekjes. Hier kun je genieten van een ontspannen vakantie!

  Het landschap is gevormd door ijs. Dat kun je al zien op de kaart aan de vormen van de fjorden. Het gebied tussen Svendborg en Faaborg is één van de mooiste stukjes van Funen. Ten noorden van Faaborg liggen de glooiende heuvels van Svanninge Bakker, met diepe ravijnen die ongeveer 14.000 jaar geleden tijdens de ijstijd zijn ontstaan. De ondiepe baaien van Funen zijn populaire broed- en rustplaatsen voor vogels.

  boeken
  avond licht denemarken sq-min.jpgbloemen velden funnen sq-min.jpgvissen op de kant sq-min.jpgin de haven denemarken sq.jpgdenemarken voor anker sq.jpg

  Voorbeeldroute Zuid-Funense Archipel

  In Denemarken varen we richting het oosten naar de zuidkant van Funen of richting het noorden naar de Kleine Belt of in het Deens 'Lillebælt'. De route ligt niet vast; we laten ons ook leiden door het weer, de wind, de mensen en de wensen aan boord of in het flottielje. Er zijn vele alternatieven mogelijk. De voorbeeldroute hieronder is één van de opties.

  Dag 1 Aankomst Flensburg

  Vanuit Nederland naar Flensburg kan met de auto of de trein. Misschien ben je al een paar dagen in de regio. Er zijn vele mogelijkheden voor een leuke vakantie. Jutland, noord-Duitsland, de Deense en Duitse Waddenkust. Flensburg is een Duits havensstadje onderaan de heuvels tegen de grens met Denemarken. Het stadje ligt als een amfitheater aan het water van het Flensburg Fjord tegen de heuvels opgebouwd. Eenmaal aan boord kijk je naar een kade vol middeleeuwse gebouwen. De vakantie kan nu voor iedereen echt beginnen…

  Deze dag gebruiken we -naast het reizen- om rustig op te starten: kennismaking met je medereizigers, de gezinnen uit flottieljes, de schipper, flottieljeleider of de lokale verhuurder, boodschappen voor onderweg inkopen, bagage een plek aan boord geven en het jacht comfortabel inrichten. ‘s Avonds gaan we met z’n allen uit eten in Flensburg.

  Dag 2 Flensburg – Høruphav, Als (20 mijl)

  Een dagje om in te slingeren. We laten Duitsland achter ons en zeilen het Flensburger Fjord op. Het landschap is gevormd in de ijstijd, dat zie je terug in de slingers die het Fjord maakt. Iedere bocht een nieuw uitzicht. Hier en daar een eilandje en groene glooiende kustlijnen zowel aan de Deense als aan de Duitse zijde. We varen Egernsund voor bij en zien Sønderborg liggen. Achter de brug bij Sønderborg zien we het Als Sund kanaal waarmee je naar Dyvig zou kunnen. Wij liggen vanavond in de rustige baai bij Høruphav. Een keurig dorpje met karakteristieke witte boerderijen waarvan sommige met vakwerk. De nette haven ligt er beschut bij. Op loopafstand ligt het 'Baltic Hotel' en nadat we de menukaart hebben gezien in het restaurant kiezen voor gemak: Rib eye, fritter met bønnesalat… Het genieten is begonnen!

  Dag 3 Høruphav, Als – Søby, Ærø of Lyø (23 mijl)

  Vandaag beginnen we met een wandeling door het bos en langs het Høruphav fjord. Het is heerlijk hier; licht glooiend met her en der een windmolen, af een toe een stukje bos, en voortdurend zicht op het water. Op de terugweg doen we groot inkopen bij de lokale supermarkt omdat de kortingen naar ons schreeuwen... Na de koffie gaan de zeilen weer omhoog en zeilen we richting het eiland Lyø. Er zijn talloze klassieke zeilschepen die met ons op varen. We trimmen de zeilen goed en varen alles en iedereen voorbij. We zijn fan van Lyø. Niet dat het veel voorstelt: het is pittoresk en open, maar het stille dorpje ziet er prachtig uit en alle eilandbewoners stammen af van de 24 boeren families die in 1540 naar Lyø zijn verbannen nadat ze in opstand kwamen.
  Maar goed, als de wind bij Ærø volledig wegvalt, starten we de motor en slaan we rechtsaf. Søby op Ærø ligt dichterbij en het heeft een barbecue-spot waar wij de vis uit Høruphav gaan combineren met de kruiden uit Søby! Het hele flottielje doet 's avonds mee en de kinderen spelen aan het water en in de speeltuin. Søby is minder pittoreske dan Lyø, het is er wel levendig en wij hebben een leuke avond.

  Dag 4 Søby, Ærø – Svenborg, Funen (15 mijl)

  Vandaag een dagje om te zwerven! In een rechte lijn zou je in een dik twee uur aan de kade van Svenborg liggen. En daar kun je de rest van de middag prima vermaken. Zeilboten museum (Lystsejlads), Gorilla park voor de kids, natuurhistorisch museum Naturama, Valdemars Slot bij Troense, galleries, restaurants en winkels in het centrum, fietsenverhuur, etc. etc.. Maar wij gaan zwerven... Dit is namelijk ook het gebied met de kleinere eilanden. Wij zeilen eerst naar Avernakø richting het noorden. Daar ankeren we voor het strand op een paar meter diepte. We varen met de dinky naar het strand en alhoewel het koud is eten we een ijsje en gaan zwemmen. Als 's middags de wint opsteekt zeilen we via Drejø, Hjortø naar Skarø. Vlakbij Skarø zien we een dolfijn zwemmen! In ondiep water nemen we een tweede duik voordat we het laatste stukje richting Svenborg zeilen. Je hebt hier meerdere alternatieven voor het overnachten: ook in Vindeby of Troense kun je aan de kade liggen.

  Dag 5 Svenborg, Funen – Ærøskøbing, Ærø (18 mijl)

  Na een heerlijke nachtrust aan de kade nemen we de tijd om wakker te worden met een "kava" in Komiza. Svenborg kun je gebruiken om wat te zien van het eiland Funen. Huur een fiets en trap een rondje richting Faaborg of fiets via de brug naar het eiland Tåsinge om het zeventiende eeuwse Slot Valdemar te bezoeken. Wij kiezen voor 'zeilen'. We zeilen verder over de doorgang tussen Funnen en Tåsinge. Je kronkelt hier als het ware tussen de eilanden door: Thurø op bakboord, gevolgd door Langeland, onder de burg door bij Siø, tussen Strynø en birkholm door en dan het laatste stukje naar Ærøskøbing. Het is een erg leuk plaatsje, jammer dat we de camera niet bij ons hebben. Ook hier vakwerkhuizen, lekkere bakker, kinderspeeltuintjes en weer die barbecue plaats met kookhuis! Wij kiezen vanavond voor verse vis bij Ærøskøbing Røgeri.

  Dag 6 Ærøskøbing, Ærø - Sønderborg, Als (30 mijl)

  We slapen lekker uit, en terwijl de kinderen al weer zwemmen haal ik bij de bakker vers brood. Daar zijn ze in Denemarken goed in! Na de koffie varen weg. Er staat meteen goede wind en we stuiven door het geultje Møllegab naar buiten. Eenmaal de zuidoost hoek van Ærø voorbij kunnen we in een lange streep richting Als zeilen. We keren terug in het Flensborg Fjord voor de één-na-laatste avond in Sønderborg. Als je houdt van terrasjes, Deens flaneren, een bar en disco zit je goed in Sønderborg! De haven ligt prachtig tegen een soort park met strandjes. Natuurlijk ook hier een barbecueplaats, speeltuin, gratis internet.. Met de faciliteiten zit het wel goed in de Deense havens. Het centrum van Sønderborg is ongeveer een kilometer lopen langs het water. Het is er echt sfeervol en gezellig. Je kunt er prima rond slenteren maar ook een beeldenpark bezoeken of het Sønderborg Slot bewonderen. En ‘s avonds bouwen we -voor wie daar zin in heeft- een feestje in één van de bars.

  Dag 7 Sønderborg, Als – Flensburg (20 mijl)

  De laatste dag… Na het ontbijt in de haven nog één keer alle rituelen die bij de ochtend horen: tochtplanning, zeilklaar maken, afvaren, zeil omhoog en motor uit! We willen vandaag alles uit de dag halen wat er nog in zit. En omdat we met een groep jachten zijn, organiseren we onze eigen regatta. Wie kan het snelst zeilen? Leuk en spannend. Tegen het einde van de middag varen we de jachthaven van Flensburg binnen. Voor degene die nog energie over hebben: eerst lekker uit eten op zijn Duits, daarna uitgaan.

  boeken
  Hieronder een greep uit de ervaringen van andere deelnemers die meezeilden de afgelopen jaren.

  Henny, Balkbrug

  'De zeilreis was heel wat nieuws voor mij, bang dat we veel tijd aan het dobberen zouden verliezen. Maar niets is minder waar, we beleefden onstuimige belevenissen op het water, dat was echt kikken, zonder dat de veiligheid in het geding was. Conclussie na zo''n mooie week is dat een ieder dat op zijn bucketlist moet opnemen en aftikken, echt grandioos mooi avontuur. Bedankt Amorgos.'

  Dominique, Hilversum

  'Heerlijke week zeilen in een gebied dat een beetje doet denken aan de Wadden als je tussen de eilanden vaart. Veel leuke dorpjes, goed voor lange en korte tochten. Prima faciliteiten en veel verschillende mogelijkheden van zeer iddylisch en natuurlijk, dorpjes met schilderachtige uitstraling en af en toe een stadje.'

  Hans, Eindhoven

  'Alle ingredienten waren aanwezig voor een mooie reis: mooi gebied, mooi weer, leuke crew en een fantastische schipper.'

  boeken