Zeilvakantie in KroatiëSailing with Friends - Kroatië

Al vanaf: 0
prijs gebaseerd op:
- 8dagen
p.p. excl. vlucht bij 4 pers.
wave.jpgeven een heerlijk weekje.jpgst_kornati baaist_vrouw zittend aan dekzeilvakantie kroatie kornaten
Beoordeling deelnemers:

Een geweldig avontuur met een groep vrienden

Of je nu voor de eerste keer gaat zeilen of dat je dat al vaker hebt gedaan, Sailing-with-Friends kan altijd. Samen met je eigen vriendengroep stap je aan boord op het moederschip in een vloot van 2 tot 4 jachten. Dit is een zeiljacht dat ruim genoeg is voor 3 tot 5 personen en onze schipper. Hij of zij zeilt het jacht en zorgt dat jullie een geweldige tijd hebben. Mocht je zelf ook willen zeilen, dan kan dat altijd.

Gemakkelijk

Het is eigenlijk super eenvoudig: verzamel een clubje vrienden en lanceer het idee om met elkaar op een zeilboot de mooiste zonnige baaien te gaan zoeken. Kies voor Kroatië of Griekenland. En plan een week die voor jullie het beste werkt. Succes gegarandeerd! Je hoeft niet eens te kunnen zeilen.

We bieden dit overigens alleen aan in de weken buiten de schoolvakanties. Op die manier weet je zeker dat de deelnemers op de andere boten in vloot volwassenen zijn.

Betaalbaar

Volgens ons is zeilen voor iedereen. En zijn zeilvakanties toegankelijk en betaalbaar. In Kroatië zeil je vanaf ongeveer € 75 per persoon per dag een volle week met een professionele Nederlandse schipper op de Middellandse Zee.

In vergelijking met een hotelovernachting is dit niet alleen goedkoper, maar ook zoveel leuker! Je slaapt aan boord van het zeiljacht, ankert iedere nacht op een nieuwe plek, komt op te gekke eilanden en zwemt wanneer je maar wil.

Een voorbeelddag aan boord

De dag begint als je wakker wordt met het geluid van de zee. Afhankelijk van waar we zijn en waar je zin in hebt, kies je voor een ontbijt aan boord of op een terrasje aan de kade. Na een verfrissende duik in het water, begint de zeiltocht naar de volgende bestemming: een afgelegen baai, geheime grotten, een onbewoond eiland of bruisende steden. Met op de achtergrond de geluiden van je favoriete afspeellijst relaxen op het dek of achter het roer turen over de horizon. Ontspannen en feesten naar eigen inzicht.

Zeilen in Kroatië

We zeilen vanuit Sukosan in Noord Dalmatië. Dit is een Mekka voor zeilers; goede wind, mild klimaat, schoon water en honderden bestemmingen in een klein gebied waar je alleen over het water kunt komen! Zomers beginnen de dagen met weinig wind. In de loop van de middag trekt de wind meestal aan en kun je hier goed zeilen. Tussen de eilanden blijft het water vrij vlak.

Nationaal park Kornati

Een gezegde luidt “Zoveel dagen als er in een jaar gaan, zijn er eilanden in de Kornati-archipel”. Bizarre rotsvormen, buitengewoon hoge klippen en vuurtorens. Eilanden, zee en ongerepte natuur zo ver je oog kan zien en dus een pracht zeilgebied.

Sfeer op de eilanden

Ieder eiland heeft ankerplekken waar je een duik in schoon en helder water kunt nemen. Veel eilanden zijn onbewoond, soms met slechts een steiger en kleine taveerne, geweldig voor een overnachting onder de sterren.Verken bijvoorbeeld de eilanden in de Kornati-archipel. Deze bieden je een zonovergoten labyrint van zee, eilanden en rust in een ongerepte natuur.

De havens op de eilanden Dugi otok, Iz Veli of Molat zijn pittoresk. Het is allemaal klein en gemoedelijk. Ook op het eiland Murter heerst een rustige sfeer, al wordt er meer georganiseerd omdat het makkelijker vanaf het land te bereiken is.

Cultuur en historie in de steden

De steden Zadar en Biograd hebben een rijke geschiedenis die de bron van de Kroatische culturele identiteit vormt. Het is een verhaal over het centrum van de regio, de 3.000 jaar oude stad Zadar met het grootste bekende Romeinse forum aan deze kant van de Adriatische Zee.

In de zomer is het gezellig druk in deze kustplaatsen. Zien en gezien worden tijdens lange avonden buiten op straat of op het terras. Een avond Zadar is zeker de moeite om op te nemen in je route en als je graag uitgaat dan zijn Vodice en Biograd ook het overwegen waard.
boeken

Hieronder vind je de basisprijzen en verschillende vertrekdata van deze reis. Vul voor een goede berekening het juiste aantal personen en hutten in dat je wilt hebben (houd rekening met een hut voor de schipper van Amorgos). Is jouw gewenste vertrekdatum vol of staat deze niet op de lijst? Neem contact op om te overleggen welke alternatieven mogelijk zijn.

 • Once in a lifetime. Een geweldige vakantie voor iedereen
 • Zeilen, relaxen, samen zijn, ontdekken van mooie eilanden
 • Enthousiaste schippers, gastvrije bevolking, prachtige uitzichten
 • Zeilervaring is niet nodig, voor jong en oud
 • Inclusief alle zekerheden van een pakketreis

Selecteer eerst aantal personen en gewenste type jacht. Kijk ook naar de 4 hutter!
(Beschikbaarheid en prijzen verschillen per type zeiljacht).

Inbegrepen

De reissom is inclusief:

 • vlucht en luchthavenbelasting* (exclusief ruimbagage),
 • accommodatie aan boord van het zeiljacht,
 • een ervaren schipper en
 • linnengoed.

 • Exclusief

  Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • boekingskosten (€ 19,50),
 • SGR klantbijdrage (€ 5,00 p.p.),
 • calamiteitenfonds (€ 2,50),
 • vervoer of vliegtickets naar Kroatië,
 • reis- en/of annuleringsverzekeringen,
 • eindschoonmaak en transitlog (vergunningen) zeiljacht
 • bijdrage boordkas.
  Souvenirs, excursies en eventuele andere persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. De bijdrage aan de boordkas (zie praktisch) is voor deze reis gemiddeld € 40,00 p.p.p.d..
  We gaan er bij deze reis vanuit dat je met de auto naar Kroatië reist. Vlieg je liever? Informeer dan naar onze prijzen en mogelijkheden: Family Sailing in Kroatië bieden we ook inclusief vluchten.
 • Offerte op maat

  Als je een afwijkende vlucht en/of een andere bestemming wilt, regelen wij dit ook graag voor je. In overleg kijken we wat er mogelijk is. Waarschijnlijk zijn aan deze reis wel extra kosten verbonden.

  Wil je advies of heb je nog vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op! E-mail ons of bel ons op telefoonnummer: 036-521 82 10.

  Verzekeringen

  Annuleringsverzekering
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant...
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant. De basisverzekering is een complete verzekering:
 • met hoge dekkingen;
 • verzekerd bij annulering en vertraging;
 • en aanvullende services zoals een eigen alarmcentrale en reisarts.
  Met Dubbel-Zeker speel je op safe: Moet je eerder huiswaarts, dan krijg je de volledige reissom terug, tot maximaal het verzekerde bedrag. Zelfs tot de voorlaatste dag van de vakantie. Met de Basis variant krijg je een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen.

  De premies zijn:
  Basis: 6,776% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten
  Dubbel-Zeker: 7,865% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten

  Op de informatiekaart van deze annuleringsverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.
 • Verzekeringen

  Reisverzekering Europadekking
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn ...
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn verplicht te beschikken over een reisverzekering met volledige dekking.

  Amorgos kan een reisverzekering voor je afsluiten bij Allianz Assistance wanneer je woonachtig in Nederland bent. Dit zijn complete verzekeringen met hoge dekkingen en aanvullende services:
 • Overal professionele hulp bij ziekte en ongeval.
 • Uitgebreide vergoeding van medische kosten, als aanvulling op de dekking van je zorgverzekering.
 • Snelle en eerlijke schadebehandeling bij verlies, diefstal en medische kosten.
 • Bij Allianz Assistance: kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

  Op de informatiekaart van deze reisverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.

  Premies Reisverzekering met Europadekking

  Pakket A: € 0,95 p.p.p.d.
  Pakket B: € 1,85 p.p.p.d.
  Pakket C: € 2,55 p.p.p.d.
  De poliskosten zijn € 5,45 per verzekeringsbewijs.
  Kijk in het dekkingsoverzicht van de reisverzekering voor de verschillen in dekking tussen de pakketten A, B en C.

  Woonachtig in België?

  Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een reisverzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
 • De groep

  De flottieljes waar je deel van uit maakt tijdens deze vakantie, zijn in het voorjaar en oktober meestal kleine flottieljes met 2 tot 4 jachten. Begin september zijn de vloten vaak groter. 's Avonds gaan we vaak met z'n allen uit eten. Maar dat hoeft niet: vrijheid, blijheid. Afhankelijk van de 'klik' wordt er meer of minder samen gedaan.

  Moet je kunnen zeilen?

  Nee, je hebt geen zeilervaring nodig om mee te gaan. We varen met deelnemers die nog nooit een voet aan boord hebben gezet, maar ook vrienden groepen met (redelijk veel) zeilervaring, die op vakantie 'vrij' willen zijn of de verantwoording voor een zeiljacht net iets te spannend vinden.
  Dit is een zeilvakantie voor echt iedereen die samen met zijn vrienden zin heeft in avontuur en ultieme vrijheid, maar niet verantwoordelijk wil of kan zijn voor het zeilen van een zeiljacht.

  Activiteiten

  Iedereen kan actief deelnemen aan het zeilen, sturen, navigeren, aanleggen en afvaren. Wanneer jullie dat willen, leren we je ook zelf zeilen. Naast het zeilen is er veel ruimte om leuke activiteiten te ondernemen. Denk daarbij aan een hike op een onbewoond eiland, zwem- en snorkeltrips, samen eten of barbecueën, omgeving verkennen, feesten en veel relaxen.

  De reis

  Omdat Kroatië relatief dichtbij Nederland ligt, is dit een reis die we zonder vlucht aanbieden. Je maakt de reis op eigen gelegenheid per auto of vliegtuig. Wellicht wil je je verblijf aan boord verlengen met een wandel-, strand- of cultuurvakantie in Kroatië. Wij kunnen ook de tickets voor je boeken. Vanaf de luchthaven van Zadar is de jachthaven goed te bereiken per taxi. Vanaf de luchthaven van Split regelen we desgewenst transfers naar de jachthaven.

  De boordkas

  Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die jullie zelf beheren. Hieruit worden de kosten aan boord betaald: boodschappen voor ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, havengelden, diesel, water en schoonmaakkosten van het jacht. De schipper is vrijgesteld van betaling aan de boordkas. Je kunt ook het avondeten in taveernes uit de boordkas betalen, daar betalen de schippers voor zichzelf. De kosten zijn in Kroatië gemiddeld € 40,00 p.p.p.d.. Dit is exclusief het avondeten, drankjes op de wal, souvenirs etc..

  De schippers en instructeurs

  Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Zij zijn allemaal enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos gaan werken, krijgen ze een gedegen opleiding. Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie. Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveau’s en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

  Met andere zeilers en jachten

  We zeilen, als de omstandigheden het toelaten, minimaal vijf dagen per week. in het voor- en naseizoen zeilen vaak 2 tot 4 jachten van Amorgos samen. In september zijn het er meestal 4 tot 8. Het schip waar je op vaart is het moederschip voor de vloot. Het precieze verloop van een tocht ligt bij Amorgos niet vast: dat bepaal je deels zelf, afhankelijk van de wind, het jaargetijde en in overleg met je schipper. Zo is een zeiltocht nooit hetzelfde!

  Kajuitzeiljachten

  Sailing with Friends zeilen we op ruime, comfortabele kajuitzeiljachten. Ondanks dat we spreken over een ruime boot, moet je je realiseren dat de ruimte aan boord van een jacht beperkt is. Je vaart meestal met 4 tot 6 personen en één of twee schippers. Bij Amorgos zeil je op grotere jachten met minder mensen aan boord! De vrij nieuwe, moderne jachten zijn voorzien van koelkast, douche, toilet, keuken en navigatiehoek en douche op het achterdek. Je slaapt aan boord in een tweepersoonshut of in een kooi in de kajuit. Wie liever onder de sterrenhemel slaapt, kan een slaapplaats vinden aan dek.

  Leven aan boord

  Je hoeft niet te kunnen zeilen. Het is wel fijn als jullie mee helpen bij het hijsen, strijken en reven van de zeilen en het aanleggen en afvaren van het jacht. De schipper leert je graag het één en ander op zeilgebied! Daarnaast zorgen jullie voor boodschappen, lunch en de afwas. Gelukkig maken vele handen licht werk. Verder hoef je aan boord niets te doen, behalve genieten van de zon, het water en de eilanden!

  Bagage en linnengoed

  Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Aan boord zijn lakens, kussens en kussenslopen aanwezig (1 set p.p. per periode). Dekens zijn er niet altijd, neem een slaapzak wanneer je graag op het dek slaapt. Neem ook zelf handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met (licht gekleurde) rubber zolen die niet afgeven.

  Douchen en drinkwater

  Douchen kan aan boord. Er is een dekdouche zodat je je na het zwemmen kunt afspoelen. Uitgebreid douchen kan op veel plaatsen aan wal. Aan boord hebben we watertanks die ongeveer om de dag gevuld moeten worden. Dit water is geen drinkwater. Daar kopen we flessen water voor. Wij zorgen altijd voor voldoende drinkwater aan boord.

  Zon en zee

  Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.

  Reisbescheiden

  Amorgos stuurt je alle benodigde informatie een week voor vertrek. Hierin staan de vluchtgegevens en de naam van het zeiljacht en de havenplek. Je kunt onze jachten herkennen aan de lichtblauwe Amorgosvlag in de mast.

  boeken
  zeilvakantie kroatie zonsondergang zutzeilvakantie kroatie kornatenzeilvakantie kroatie kornaten baai (2)zeilvakantie kroatie ezelzeilvakantie kroatie zonsopndergang kornaten

  Noord-Dalmatië

  zeilvakantie kroatie zonsondergang zut

  Noord-Dalmatië is het gebied tussen de steden Zadar in het noorden en Sibenik in het zuiden, ook wel de Zadar Riviera genoemd. De Noord Dalmatische eilanden liggen in de Adriatische Zee. De eilanden zijn erg mooi en fotogeniek, afwisselend, groen en ruig. De witte rotsen steken prachtig af tegen het blauwe water. Eilanden als Ugljan, Pasman, Molat, Dugi Otok, Iz en Murter zijn een bezoek waard. In de stadjes en dorpen vind je architectuur, antieke monumenten, kunst in steen, hout en op doek en oude papyrussen. Er liggen vijf nationale parken in deze regio; Paklenica, de Krka watervallen, de Plitvice meren, het noordelijke Velebit-gebergte en de Kornati-eilanden. De watervallen en de Kornati-eilanden mag je zeker niet missen! Ook wanneer je houdt van een terras of een avond stappen op z’n tijd kun je hier aan je trekken komen: Zadar is echt romantisch, Tribunj is een grote toeristische trekpleister en in Tisno op het eiland Murter kun je de hele zomer terecht voor populaire festivals op het strand.

  Zadar: Oudheid en moderne bouw

  st_zadar binnenplaats

  Zadar was de hoofdstad van Dalmatië in de 7e eeuw en heeft deze titel tot 1918 behouden. De stad is rijk aan historische kunstschatten, afkomstig uit verschillende perioden. Zo zijn er Romeinse overblijfselen, middeleeuwse vestingmuren en Venetiaanse paleizen. Het kloppende hart van de stad is het Plein van de Natie. De sfeer is het best te beleven door een avond te flaneren over de Kalerarga, een wijde straat door de antieke stadskern die is versierd met kerken, geplaveide pleinen en smalle steegjes.

  Uniek in de wereld is het zeeorgel van Zadar. Dit bijzondere bouwwerk maakt met haar onderwaterpijpen een bijzonder geluid: de muziek van de zee. Het orgel is gebouwd in de vorm van een trap en is een onmisbaar ontmoetingspunt voor bezoekers uit Zadar en omgeving.

  Kornati-eilanden: uitzonderlijke schoonheid

  st_kornati baai

  Deze eilandengroep bestaat uit meer dan 140 eilanden en wordt gekenmerkt door bizarre rotsvormen en buitengewoon hoge klippen. De meeste eilanden zijn onherbergzame kale vlakten en de randen zijn ware paradijsjes met baaien, grotten en verborgen stranden. Als hedendaagse Robinson Crusoe op zoek naar ruimte en ongerepte natuur vind je hier alles wat je hartje begeert.

  Het bosrijke gedeelte ten noorden van de Kornati-eilanden is Telascica-bay natuurpark. Dit gebied is één van de veiligste natuurlijke havens van de Adriatische Zee. Je vindt hier een bijzonder fenomeen: het Mir zoutmeer, waarin het water warmer is dan dat van de omringende zee. Een prachtige plek om voor anker met een glaasje wijn naar de zonsondergang te kijken.

  Krka watervallen: het beste van Kroatië

  zeilvakantie kroatie krka (3)

  Een rivier door een diep uitgesleten kloof, waar je binnen enkele vierkante kilometers zo’n beetje al het natuurschoon vindt waar het vaste land van Kroatië bekend om staat: trapsgewijze watervallen, glasheldere meren, dicht loofbos, diepe kloven en heftige rotswanden. Dat alles verbonden door prachtpaden, sommige over vlonders pal langs de watervallen. Het nationale park is alleen bereikbaar per (taxi)boot of fiets. Dit is reden genoeg om in deze regio te willen zeilen.

  boeken
  meezeilen kroatie samenst_kornati baaist_zadar binnenplaatszeilvakantie kroatie groente bootzeilvakantie kroatie zonsondergang

  We zeilen vanuit Sukosan routes in twee verschillende richtingen. Daarbij laten we ons deels leiden door het weer, de wind, de mensen en de wensen aan boord of in het flottielje en de drukte. Er zijn altijd rustigere alternatieven, onontdekte baaien, of juist havens met extra vertier of beschutting, dus een route ligt nooit van te voren helemaal vast. Hieronder beschrijven we de twee voorbeeldroutes van zeven dagen: Sukosan – Veli Rat (noord route) en Sukosan – Murter (zuid route). Deze vormen achter elkaar een tweeweekse tocht.

  Sukosan – Veli Rat (noord route)
  Sukosan – Krka (zuid route)

  Voorbeeldroute Sukosan – Veli Rat (noord route)

  Dag 1 Aankomst Sukosan

  Sukosan is goed te bereiken met de auto: er ligt sinds een aantal jaar een snelweg van noord naar zuid op een paar kilometer afstand van Sukosan. De jachthaven heeft veel faciliteiten en is de grootste charterhaven in dit gebied. Zo’n vijf kilometer naar het noorden ligt Zadar. Wanneer je met de auto bent, kun je in Zadar in een grote supermarkt de boodschappen doen. ’s Avonds lekker uit eten in Sukosan aan het water. Daarna kan je nog wat drinken op één van de vele gezellige terrassen. Vannacht slaap je aan boord op kabbelend water!

  Dag 2 Sukosan – Muline (15 mijl)

  De eerste dag zeilen we tussen het eiland Ugljan en de stad Zadar door naar het noorden. Eerst de boot zeilklaar maken, dan afvaren, de zeilen omhoog en de motor uit, het heerlijke genieten kan beginnen: zeilen, zonnen, chillen, kletsen of wat lezen, genieten van de omgeving, de strakblauwe hemel en een zachte bries. Wat is vakantie toch fijn! Onderweg laten we het anker zakken in een mooie baai om het ankeren uit te proberen en een verfrissende duik te nemen.

  Het dorp Muline ligt in een rustige baai. Een plekje met een natuurlijke schoonheid: een handvol huizen, kleine haven, kiezelstranden en uitzicht op de glooiende eilanden in de omgeving waar de zon haar dagelijkse kleurenspel toont. Na een dag zeilen, genieten we hier van een ankerbiertje. Vanavond kiezen we uit barbecueën op de kade, de enige pizzeria of het enige restaurant.

  Dag 3 Muline – Veli Rat (15 mijl)

  Vandaag steken we tussen verschillende grote en kleine eilanden (Sestrunj, Molat) door naar het meest westelijke eiland: Dugi Otok: een groot en vooral langgerekt eiland dat de opgebouwde golven van de Adriatische Zee tegenhoudt. De plek waar wij aanleggen op Dugi Otok is prachtig en ongerept: Veli Rat ligt aan een diepe baai middenin in een natuurgebied. Het is een piep klein vissersplaatsje daar waar de weg zo ongeveer ophoudt. Onderweg kun je snorkelen bij een halfgezonken vrachtschip of in oude U-boot grotten. Vanavond de eerste zonsondergang en als je een klein stukje over het eiland wandelt dan kun je hem in de zee zien zakken... Prachtig!

  Dag 4 Veli Rat – Iz Veli (18 mijl)

  ’s Ochtends als eerste een duik in het kraakheldere water… Beetje koud, maar wel direct wakker! Opdrogen in de zon op het dek en rustig aan ontbijten in dit paradijsje…. De afstanden zijn meestal niet groot, daardoor hebben we ook vandaag weer alle tijd om zeilend te zoeken naar een mooie baai om te relaxen, zwemmen of te lunchen. De keuze is reuze: Dugi Otok en het buureiland Zverinzac liggen bezaaid met baaien. Maar je kunt ook kiezen juist in de ochtend naar de snorkelplek bij het gezonken vrachtschip te varen: waarschijnlijk staan er nog geen golven en dat maakt het makkelijker om dichtbij te komen te ankeren. In de middag zeilen we naar het eilandje Iz, waar we aanleggen aan de kade in het plaatsje Iz Veli. Hier leeft het! Het dorpje ligt rondom een diepe baai met aan beide zijden boten. Je vindt er een paar winkels, een zeilshop, gezellige restaurants en café’s. We eten de beste biefstukken van Kroatië als we de eigenaar van ons restaurant mogen geloven.

  Dag 5 Iz Veli – Telascica (16 mijl)

  Je kan vanochtend invullen zoals je zelf wilt; langzaam wakker worden in de zon op het dek, zwemmen of snorkelen bij de strandjes net buiten de haven, een ijsje of koffie op het terras, een wandeling. Doe waar je zin in hebt! De tocht van vandaag brengt ons naar de noordzijde van de Kornatie archipel: een bijzonder natuurgebied met meer dan 140 ruige eilanden. De eilanden hebben mooie baaien en nauwe doorgangetjes, we houden de dieptemeter vaak in de gaten!

  Wij zeilen naar de Telascica baai. Dit is één van de mooiste beschermde gebieden van Kroatië. Je vindt er glashelder water. Perfect om te snorkelen en prachtige plekjes voor een uitgebreide lunch. We leggen in de middag ons jacht aan een meerboei om een uitstapje te maken naar een zoutmeer. Na een korte wandeling heb je een waanzinnig uitzicht vanaf de kliffen over de Adriatische zee en de Kornati eilanden. Vanavond gaan we voor anker in een mooi beschut stukje van de grote baai dat ook wel Mangrovica wordt genoemd. Daar kunnen we 's avonds prima eten aan de wal in een konobo met een leuke sfeer. En na afloop is het werkelijk genieten van het uitzicht op de baai of –nog mooier- vanaf één van de topjes in de buurt. Wie durft kan straks nog een stukje bij maanlicht!

  Dag 6 Telascica - Bribinj (20 mijl)

  Vandaag een relatief lange tocht, terug naar het noorden. We navigeren eerst tussen smalle doorgangen van de Kornati-eilanden, vervolgens op ruim water varen we langs het eiland Iz richting Bribinj. Onderweg heb je weer alle keuze: doorzeilen op de wind en ondertussen chillen op het dek met de wind door de haren, of mooie baaien op zoeken en “toeren” in dit prachtige landschap. Een stukje voorbij Bribinj liggen grotten voor onderzeeboten... spannend en leuk om te naar toe te varen. Het dorpje zelf ligt op het eiland Dugi Otok. Het heeft een noordelijke en zuidelijke baai. De wind bepaalt welke baai onze overnachtingsplek zal zijn, maar de zuidbaai heeft onze voorkeur: een plekje met een natuurlijke schoonheid: een kleine haven, wandelpaden met groene bijnboombossen, een terras vol bloemen en het restaurant van Antonio waar goede vis wordt klaargemaakt.

  Dag 7 Bribinje – Sukosan / Zadar (18 mijl)

  Een heerlijk stuk zeilen, via de kustlijn van Ugljan linksom of rechtsom het eiland terug naar Sukosan. Onderweg vind je een aantal baaien om te stoppen voor lunch, een duik of een dutje op het dek. Op het einde van de dag zeilen richting de haven van Sukosan voor een afsluitende borrel op de kade. Voor degene die nog energie over hebben: eerst lekker uit eten, daarna flaneren of uitgaan in Zader; een prachtige stad met drukke pleintjes en straten, een boulevard aan de zee en mediterrane, ongedwongen sfeer.

  Wanneer je een tweeweekse reis in een flottielje hebt geboekt, kun je meevaren naar Sukosan. Je kunt ook rechtstreeks naar Zadar zeilen en overnacht in één van de havens. De zaterdag is een rustdag; relaxen op het strand in Sukosan, inkopen doen en nieuwe gasten ontvangen. Zeil je in een twee-weeks flottielje dan kun je vandaag ook je eigen tocht naar het eiland Zut maken, waar een moderne, beschutte haven ligt. Zondag zie je het flottielje moederschip weer halverwege de dag in een mooie lunchbaai tussen Sukosan en Vrgada.

  Voorbeeldroute Sukosan – Krka (zuid route)

  Dag 1 Aankomst Sukosan

  Sukosan is goed te bereiken met de auto: er ligt sinds een aantal jaar een snelweg van noord naar zuid op een paar kilometer afstand van dit dorpje. Kom je met het vliegtuig dan neem je een taxi-bus vanuit Split naar Sukosan. Na aankomst gebruik je de rest van de dag om de vakantie gezellig en comfortabel in te richten: kennismaken met medereizigers of gezinnen uit flottieljes, de schipper of flottieljeleider, inkopen doen, je zeiljacht bekijken en de spullen een plek aan boord geven. ’s Avonds lekker uit eten in de haven en daarna heerlijk slapen aan boord op het verkoelende water!

  Dag 2 Sukosan – Vrgada (15 mijl)

  De eerste dag zeilen! We varen tussen het eiland Ugljan en het vasteland door naar het zuiden. Eenmaal buiten de haven hijsen we de zeilen en begint het heerlijke genieten: zeilen, relaxen, een dutje doen, genieten van de kustlijnen, de strakblauwe hemel en een zachte bries. De vakantie is nu echt begonnen… Onderweg stoppen we in een mooie baai om te lunchen, zwemmen of te snorkelen. Vrgada is een klein dorpje en ligt prachtig op een klein eilandje. De haven is te ondiep voor onze jachten. Wij brengen de nacht door voor het rif aan een mooringboei of op eigen anker. Een fantastische start van deze zeiltocht!

  Dag 3 Vrgada – Skradin (30 mijl)

  Vandaag kiezen we voor een flinke tocht naar het zuiden die ons langs een reeks eilanden voert: Murter, Kaprije, Prvic en Zlarin. Onderweg kun je ontspannen met een boekje op het voordek, gezellig kletsen, uitkijken naar dolfijnen en genieten van de omgeving. Op al die eilanden vind je prachtige baaien om een duik in het water te nemen. Of dat dat lukt is vandaag deels afhankelijk van de wind: we willen Skradin halen en bij weinig wind is er minder tijd voor ankerfeestjes onderweg! Gelukkig moeten we later deze week ook weer terug naar het noorden. En.. Skradin heeft ons ook wat te bieden: via een geweldige rivierkloof, een groot meer en onder een hoge brug door komen we in een nette zoetwater(!)haven. In het dorp zit een super goed restaurant, kun je fietsen huren of op een taxi-boot stappen die je naar de Krka watervallen brengt! Op de terugweg nog even naar de lokaal bekende wijnboer voor heerlijke prsut, kaas, olijfolie en natuurlijk een glaasje wijn… Een lange dag vol avontuur!

  Dag 4 Skradin – Tribunj (16 mijl)

  Afhankelijk van de vorige dag, kun je deze dag beginnen met een excursie naar de watervallen en de omgeving verkennen. Of we zakken ’s ochtends de Krka rivier al af, via het eilandje Visovac. Hier staat een bekend klooster waar al eeuwen Fransiscanen wonen. We passeren de oude stad Sibenik en zeilen langs de toeristische Sibenik Riviera richting Tribunj. Tribunj is een klein vissersdorp met dicht op elkaar geplaatste stenen huizen en smalle straatjes. Afhankelijk van de wensen aan boord, hebben we een alternatief: Vodice, “partytown” nummer-1 aan de Sibenik Riviera, of Sibenik, één van de mooiere steden in de directe omgeving; kleine steegjes, een mooie kathedraal en prachtig uitzicht op de zee. Voor de cultuur liefhebber.

  Dag 5 Tribunj – Piskera (18 mijl)

  In welke plaats je ook wakker wordt, met Piskera als volgende bestemming is het handig om boodschappen te doen. Piskera ligt in de zuidelijke Kornati; een bijzonder nationaal park waar weinig mensen wonen. Het is hier prachtig zeilen tussen ruige, kale eilanden en we moeten goed navigeren. Piskera ligt tegen de Adriatische Zee aan en op de heuvels heb je een geweldig uitzicht op de eilanden, het vaste land, de zee en een zonsondergang waar je -zeker weten- stil van wordt… Er is een haven met restaurant, kraakhelder water, een paar steigers en verder niets… We kunnen ook één eilandje verder in een verlaten baai gaan liggen met ons jacht voor een geweldige avond onder de sterren, met eten aan boord en misschien nog een stukje zwemmen of roeien in het maanlicht!

  Dag 6 Piskera – Murter (15 mijl)

  Dit is zeker een ochtend om wakker te worden met een duik in het kraakheldere water… Beetje koud, maar heel lekker. Snorkelbril op en verwonder je over de onderwaterwereld. Misschien nog even een bergtopje op klimmen en je voelt je Robinson Crusoe! We zeilen terug richting het oosten naar het eiland Murter. Een schilderachtige omgeving met meerdere kleine eilanden, baaien en havens. Leuk en gezellig plekje om op een terrasje te zitten of rond te slenteren over de kades en door de straatjes. Voor de feestbeesten: in de zomermaanden worden er op dit eiland strandfestivals georganiseerd. Dus je kan je tot diep in de nacht vermaken…

  Dag 7 Murter – Sukosan / Zut (20 mijl)

  Vandaag zeilen we terug naar het noorden. Afhankelijk van de mastlengte kunnen we linksom of rechtsom via het eiland Pasman terug naar Sukosan. Ga je via de westzijde dan moeten we onder de brug tussen de eilanden Pasman en Ugljan door varen… altijd een beetje spannend of ie past.. Voordat we aankomen in Sukosan kunnen we nog uitgebreid lunchen, relaxen, zonnen en zwemmen achter de boot of snorkelen in een mooi baaitje. Na een afsluitende borrel in haven van Sukosan gaan we voor de laatste keer met elkaar uit eten, daarna voor degene die nog energie over hebben, flaneren of uitgaan in Zader; een prachtige stad met drukke pleintjes en straten, een boulevard aan de zee en mediterrane, ongedwongen sfeer.

  Wanneer je een tweeweekse reis in een flottielje maakt, mag je meevaren naar Sukosan of je eigen tocht naar het eiland Zut maken, waar een moderne, beschutte haven ligt. De zaterdag is een rustdag; relaxen op het strand in Sukosan, inkopen doen en nieuwe gasten ontvangen. Degene die in Zut liggen varen die dag naar één van de havens in Zadar. Zondag zie je het flottielje moederschip weer halverwege de dag in een mooie lunchbaai tussen Sukosan en Muline.

  boeken
  Hieronder een greep uit de ervaringen van andere deelnemers die meezeilden de afgelopen jaren.

  Nieuwe reis!

  Voor deze reis hebben we nog reviews. We zeilen dit jaar voor het eerst Sailing with Friends op deze manier. De reviews hieronder zijn reviews van meezeilvakanties 'individueel' vanuit Sukosan.

  Martijn , Weesp

  'Super gezellige week gehad. In het mooie Kroatie kan je heerlijk zeilen of ontspannen in een baai. Kan het iedereen aanraden. Op vakantie zijn en toch gezellig met elkaar de handen af en toe uit de mouwen steken.
  Tomaatje bedankt voor de mooie zeilervaring!'

  Han, Eindhoven

  'Dit smaakte naar meer! Heerlijk weer, gezellige mensen kortom een topvakantie!'

  Colinda , Breda

  'Super leuke meezeilreis! Wat wilt doen ben je geheel vrij in. Alleen doen waar je zin in hebt! Een echte aanrader!'

  Hannie, Bussum

  'Ik heb een fantastische zeilvakantie gehad in Kroatie. Op deze plek wil ik graag een compliment maken aan onze schipper (Helma) en flottieljeleider (Wies); wat een kanjers zijn dat! Ik ben zeer onder de indruk van de manier waarop zij hun verantwoordelijkheid invulden voor zowel het schip, de reis zelf en de sfeer aan boord. Met een combinatie van rust, deskundigheid, enthousiasme, humor en coachende vaardigheden hebben zij mijn vakantie onvergetelijk gemaakt.'

  Ludvig , Utrecht

  'Op deze groepsvakantie voelde ik me helemaal thuis. Vanaf dag 1 TOP met uitstekende zorgzame en enthousiaste begeleiding en heel veel geleerd van zeilen met een echt jacht, lekker eten en een gezellige groep. Dit was echt actief genieten in de zon!'

  Karen Bloemen, Utrecht

  'Zee, zon, zeilen. Wat een heerlijke combinatie! Bij Amorgos is er alle aandacht voor de wensen en behoeften van alle individuen aan boord en voor een zeer gevarieerde vakantie! Naast zeilinstructie, meezeilen, een lesje knopen ook heerlijk snorkelen, zwemmen en lekker eten! Echt een mega-aanrader!!!'

  Laura, Franeker

  'Afgelopen week was een heerlijke week. Ik mocht de boot delen met een gezellige groep mensen, we boften met het weer, hebben veel mooie dingen gezien en schipper Eveline is knettergek; wat heb ik gelachen! Kroatië is mooi, maar mijn voorkeur gaat toch naar Griekenland uit. De dorpjes vind ik gezelliger en de mensen er over het algemeen vriendelijker. Toch had ik deze week absoluut niet willen missen. Amorgos: bedankt!'

  boeken