Zeilvakantie in KroatiëMeezeilen vanuit Pula

Al vanaf:
prijs gebaseerd op:
- 8 dagen
p.p.excl.vlucht
boeken
zeilen kroatie istrie klein eiland (2)zeilvakantie kroatie op de preekstoelzeilvakantie kroatie snorkelen in zee 1meezeilen kroatie aan het roer (3)zeilen kroatie istrie krk prvic (2)
Beoordeling deelnemers: 8,1

Een heerlijke zeilvakantie rond Istrië

Heb jij zin in een actieve en tegelijkertijd ook ontspannen zeilvakantie? In één van de mooiste zeilgebieden in de Middellandse Zee? Dan is Istrë en de Kvarner-eilanden de plek om naar toe te gaan! Zeilen in dit gebied betekent veel variatie in eilanden, unieke flora en fauna en afwisselende landschappen en uitzichten. De zon, het azuurblauwe water, diepe baaien, de prachtige uitzichten en zonsondergangen en de gezelligheid aan boord zijn standaard op onze meezeilvakanties. Deze bestemming ligt op zo’n 1400 kilometer en is goed bereikbaar.

Alles mag, niets moet

Aan boord hoeft niets: kom om te genieten, te luieren op het dek en vakantie te vieren in de zon, op het water! Maar als je zin hebt kun je samen met de anderen onder begeleiding van een Amorgos schipper heel veel zeilen. In een relaxed gezelschap ga je veel zien en krijg je een heel ander beeld van Istrië en de eilanden dan wanneer je aan wal blijft!

Afwisselend dik feest en prachtige natuur

Het kustgebied, de eilanden en de bergen zijn drie verschillende natuurlijke regio's in een relatief klein gebied, die deze regio uniek en veelzijdig maken. Het gebied heeft een ruige kustlijn met vele baaien. Als we geluk hebben zien we dolfijnen! Op sommige eilanden, zie je prachtig groene bossen, wijnvelden, heuvelachtige landschappen met schilderachtige dorpjes. Hier zijn smalle straatjes, gezellige terrassen en pleinen. De rustige natuur en bruisende havenplaatsjes wisselen elkaar dus af.

Behalve zeilen doen we meer:

Overdag hebben we genoeg tijd om te relaxen en te zwemmen of snorkelen. Maar ook om te ontdekken wat Kroatië te bieden heeft aan natuur, cultuur en uitgaansleven, bijvoorbeeld:

 • Bezoek het Romeinse amfitheater in Pula;
 • Dolfijnen spotten in de wateren rond Lošinj;
 • Golfen of snorkelen in de archipel van Brijuni;
 • Nachtleven van Istrië ontdekken in Verudela of Medulin;
 • Verse vis eten in lokale taveernes op Cres;
 • Wakker worden met een frisse duik in een stille baai.

 • Is dit iets voor jou?

  Lekker zeilen en genieten van zon, zee, wind en opspattend water. Maar ook geweldige uitzichten, bbq-en op verlaten stranden, wat drinken met gelijkgestemden en slapen op het dek onder de sterren? Ontdek zelf het Istrië en Kvarner-eilanden. Wij zijn overtuigd dat het een onvergetelijke zeilvakantie wordt!

  boeken

  Hieronder vind je de prijzen en verschillende vertrekdata van deze reis. Is jouw gewenste vertrekdatum vol of staat deze niet op de lijst? Kijk dan in het overzicht van alle zeilcursussen of in het overzicht van alle meezeilvakanties welke reis wel vertrekt op jouw voorkeursdatum. Of neem contact op om te overleggen.

  Tijdelijk aangepaste voorwaarden:
  • Geld terug wanneer Amorgos de reis moet annuleren door een code oranje of anderszins negatief reisadvies i.v.m. coronamaatregelen.
  • Aanbetaling is verlaagd van 50% naar 20% van de reissom.
  • De prijs van een 2-persoons privéhut voor 1 persoon (die je niet deelt met een reisgenoot) verlagen we tijdelijk van € 395 per week naar € 150 per week.
  Vertrek

  Zit je voorkeursdatum vol?
  Check de alternatieven  Inbegrepen

  De reissom is per persoon en inclusief:

 • accommodatie aan boord van het zeiljacht,
 • linnengoed en
 • een ervaren schipper.
 • Exclusief

  Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • boekingskosten (€ 19,50),
 • calamiteitenfonds (€ 2,50),
 • toeristenbelasting (€ 1,35 p.p.p.d.),
 • vervoer of vliegtickets vanuit Nederland naar Pula
 • reis- en/of annuleringsverzekeringen,
 • bijdrage boordkas.

  Souvenirs, excursies en eventuele andere persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. De bijdrage aan de boordkas (zie praktisch) is voor deze reis gemiddeld € 40,00 p.p.p.d..

  Voor deze reis boek je zelf je vluchten bij Lufthansa, Croatia Airlines of Transavia of je reist met de auto. Overige informatie: Kroatisch verkeersbureau.
 • Herboekkortingen

  Wanneer je de afgelopen 5 jaar bij ons een meerdaagse zeilcursus of zeilvakantie hebt geboekt, ontvang je 5% korting op de reissom.

  Offerte op maat

  Als je een afwijkende vlucht en/of een andere bestemming wilt, regelen wij dit ook graag voor je. In overleg kijken we wat er mogelijk is. Waarschijnlijk zijn aan deze reis wel extra kosten verbonden.

  Offerte op maat - Groep of Gezin

  Wil je zelf je vakantie samenstellen? Ben je met een groep vrienden of familie dan kun je een actieve zeilvakantie als groepsreis boeken. Jullie bepalen zelf waar de route heengaat en hoe de dagen eruit zien. Wij maken graag een offerte op maat op basis van een jacht dat we in overleg uitkiezen.

  Wil je advies of heb je nog vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op! E-mail ons of bel ons op telefoonnummer: 036-521 82 10.

  Extra: een eigen hut reserveren

  Als je het prettig vindt om meer ruimte te hebben, reserveer dan een tweepersoonshut voor jezelf. Ook als je samen boekt en je wilt verzekerd zijn van een hut met zijn tweeën, kun je vooraf een hut reserveren. De kosten zijn:

  Zekerheid op slaapplaats in hut

  Vanaf: € 39,00 p.p

  2-persoons privéhut voor 1 persoon

  Vanaf: € 150,00 p.p

  Verzekeringen

  Annuleringsverzekering
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant...
  Het is verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, ook bij een last minute reis. Amorgos kan een annuleringsverzekering bij Allianz Assistance voor je afsluiten. Wij bieden twee varianten, een Basis verzekering en een Dubbel-Zeker variant. De basisverzekering is een complete verzekering:
 • met hoge dekkingen;
 • verzekerd bij annulering en vertraging;
 • en aanvullende services zoals een eigen alarmcentrale en reisarts.
  Met Dubbel-Zeker speel je op safe: Moet je eerder huiswaarts, dan krijg je de volledige reissom terug, tot maximaal het verzekerde bedrag. Zelfs tot de voorlaatste dag van de vakantie. Met de Basis variant krijg je een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen.

  De premies zijn:
  Basis: 6,776% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten
  Dubbel-Zeker: 7,865% van de reissom (inclusief assurantiebelasting) + € 5,45 poliskosten

  Op de informatiekaart van deze annuleringsverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.
 • Verzekeringen

  Reisverzekering Europadekking
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn ...
  Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Mocht er een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. Deelnemers aan onze zeilreizen zijn verplicht te beschikken over een reisverzekering met volledige dekking.

  Amorgos kan een reisverzekering voor je afsluiten bij Allianz Assistance wanneer je woonachtig in Nederland bent. Dit zijn complete verzekeringen met hoge dekkingen en aanvullende services:
 • Overal professionele hulp bij ziekte en ongeval.
 • Uitgebreide vergoeding van medische kosten, als aanvulling op de dekking van je zorgverzekering.
 • Snelle en eerlijke schadebehandeling bij verlies, diefstal en medische kosten.
 • Bij Allianz Assistance: kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

  Op de informatiekaart van deze reisverzekering lees je kort waar je wel en niet voor bent verzekerd.

  Premies Reisverzekering met Europadekking

  Pakket A: € 0,95 p.p.p.d.
  Pakket B: € 1,85 p.p.p.d.
  Pakket C: € 2,55 p.p.p.d.
  De poliskosten zijn € 5,45 per verzekeringsbewijs.
  Kijk in het dekkingsoverzicht van de reisverzekering voor de verschillen in dekking tussen de pakketten A, B en C.

  Woonachtig in België?

  Ben je woonachtig in België, dan kun je rechtstreeks bij Allianz Assistance een reisverzekering afsluiten. Kijk daarvoor op de website https://www.allianz-assistance.be.
 • De groep

  De leeftijd van onze deelnemers varieert van 20 tot 60 jaar, waarbij de meesten tussen de 25 en 45 jaar oud zijn. Alle meezeilvakanties en zeilcursussen zijn voor deelnemers vanaf 18 jaar.

  De praktijk leert dat 70% van de deelnemers alleen boekt; je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft vrouw en iets minder man. Je hebt geen zeilervaring nodig om mee te gaan. We hebben deelnemers die goed kunnen zeilen, maar ook deelnemers die nog nooit een voet aan boord hebben gezet.

  Ben je met een groep vrienden dan kun je met ons een eigen zeilvakantie samenstellen. Jullie bepalen waar de route heengaat en hoe de dagen eruit zien. Wij maken graag een offerte op maat voor de hele groep op basis van een jacht dat we in overleg uitkiezen.

  Moet je kunnen zeilen?

  Nee, je hebt geen zeilervaring nodig om mee te gaan. We hebben op deze reis deelnemers die goed kunnen zeilen, maar ook deelnemers die nog nooit een voet aan boord hebben gezet.

  De reis

  Omdat Pula relatief dichtbij Nederland ligt is dit een reis die we zonder vlucht aanbieden. Je maakt de reis op eigen gelegenheid per auto of vliegtuig. Wellicht wil je je verblijf aan boord verlengen met een wandel-, strand- of cultuurvakantie in Kroatië. Wij kunnen ook de tickets voor je boeken. Vanaf de luchthaven van Pula is de jachthaven goed te bereiken per taxi.

  De boordkas

  Voor we het anker lichten, maken we een boordkas die wordt beheerd door de deelnemers. Hieruit worden de kosten aan boord betaald: boodschappen voor ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, havengelden, diesel, water, transitlog (vergunningen) en schoonmaakkosten van het jacht. De schipper is vrijgesteld van betaling aan de boordkas. In onderling overleg kan ook het avondeten in taveernes uit de boordkas worden betaald. Aan wal betalen de schippers voor zichzelf. De kosten zijn in Kroatië gemiddeld € 40,00 p.p.p.d.. Dit is exclusief het avondeten, drankjes op de wal, souvenirs etc..

  Single of alleengaanden reis

  De praktijk leert dat 70% van de deelnemers alleen boekt; je bent nooit de enige alleengaande tussen 'stelletjes'. Daarbij is iets meer dan de helft vrouw en iets minder man. We organiseren niet specifiek 'Single reizen'. Iedereen is welkom!

  De schippers en instructeurs

  Onze schippers en instructeurs zijn onze trots en dragen ieder jaar weer bij aan vele mooie vakanties! Onze collega’s zijn enthousiaste zeilers die hun ervaring hebben opgedaan op diverse (zee)zeilscholen. Voor ze bij Amorgos komen werken, krijgen ze een gedegen opleiding. Specifiek voor Amorgos is de uitgebreide aandacht voor communicatie en sociale vaardigheden. Met een open houding en goede communicatieve vaardigheden zorgen onze schippers voor een ontspannen, prettige, veilige en fijne vakantie. Onze schippers houden zoveel mogelijk rekening met de verschillende zeilniveau’s en wensen van de deelnemers. Door onze schippers niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar in te zetten, blijven ook zij met veel plezier genieten van het zeilen.

  Met andere zeilers en jachten

  We zeilen, als de omstandigheden het toelaten, minimaal vijf dagen per week. Vaak zeilen meerdere jachten van Amorgos samen. Het schip waar je op vaart kan dienen als moederschip voor flottieljes. Het precieze verloop van een tocht ligt bij Amorgos niet vast: dat bepaal je deels zelf, afhankelijk van de wind, het jaargetijde en in overleg met je schipper. Zo is een zeiltocht nooit hetzelfde!

  Kajuitzeiljachten

  Onze zeilcursussen en meezeilvakanties zeilen we op ruime, comfortabele kajuitzeiljachten. Ondanks dat we spreken over een ruime boot, moet je je realiseren dat de ruimte aan boord van een jacht beperkt is. Je vaart met maximaal zeven deelnemers en één of twee schippers. Bij Amorgos zeil je op grotere jachten met minder mensen aan boord! De vrij nieuwe, moderne jachten zijn voorzien van koelkast, douche, toilet, keuken en navigatiehoek en douche op het achterdek. Je slaapt aan boord in een tweepersoonshut of in een kooi in de kajuit. Wie liever onder de sterrenhemel slaapt, kan een slaapplaats vinden aan dek.

  Leven aan boord

  Je hoeft niet te kunnen zeilen. Wel wordt verwacht dat je meehelpt bij het hijsen, strijken en reven van de zeilen en het aanleggen en afvaren van het jacht. De schipper leert je graag het één en ander op zeilgebied! Daarnaast steek je af en toe de handen uit de mouwen met boodschappen doen, de lunch maken, afwassen en de boot opruimen. Gelukkig maken vele handen licht werk. Verder hoef je aan boord niets te doen, behalve genieten van de zon, het water en de eilanden!

  Bagage en linnengoed

  Koffers zijn moeilijk op te bergen aan boord, neem daarom een rugzak of weekendtas mee. Aan boord zijn lakens, kussens en kussenslopen aanwezig (1 set p.p. per periode). Dekens zijn er niet altijd, neem een slaapzak wanneer je graag op het dek slaapt. Neem ook zelf handdoeken en theedoeken mee. Voor aan boord heb je schoenen nodig met (licht gekleurde) rubber zolen die niet afgeven.

  Douchen en drinkwater

  Douchen kan aan boord. Er is een dekdouche zodat je je na het zwemmen kunt afspoelen. Uitgebreid douchen kan op veel plaatsen aan wal. Aan boord hebben we watertanks die ongeveer om de dag gevuld moeten worden. Dit water is geen drinkwater. Daar kopen we flessen water voor. Wij zorgen altijd voor voldoende drinkwater aan boord.

  Zon en zee

  Op het jacht zit een bimini (een zonnetent) voor extra schaduw aan boord. Neem ook een petje mee tegen de zon en vergeet je zonnebril en zonnebrandcrème niet. Het komt wel eens voor dat iemand, afhankelijk van het weer, last krijgt van zeeziekte. Je kunt dit voorkomen door op tijd en niet te vet te eten, alcohol en koffie met mate te gebruiken, goed te slapen, buiten (bezig) te blijven en naar de horizon te kijken. Er zijn ook pillen tegen zeeziekte verkrijgbaar bij de drogist.

  Reisbescheiden

  Amorgos stuurt je alle benodigde informatie een week voor vertrek. Hierin staan de vluchtgegevens, namen en e-mailadressen van de medereizigers (indien bij ons bekend) en de naam van het zeiljacht en de havenplek. Je kunt onze jachten herkennen aan de lichtblauwe Amorgosvlag in de mast.

  boeken
  st_mali losinj (2)zeilvakantie kroatie cres kadest_man op roeibootjezeilvakantie kroatie smalle straat in Rovinjlim fjord-min.jpg

  Istrië

  st_mali losinj (2)

  Istrië ligt in het noorden van de Adriatische zee. Het driehoekige schiereiland behoorde lange tijd toe aan Italië. Mede door de geografische ligging staat Istrië nog steeds onder sterke culturele invloed van het buurland. Ook zijn Romeinse invloeden terug te vinden. Plaatsen zoals Pula, Rovinj en Porec, maar ook de kleine steden zijn een bezoek waard.

  De Kvarner

  De Kvarner eilanden liggen ten zuidoosten van Istrië. De belangrijkste eilanden zijn Cres, Krk en Rab en Losinj. Daarnaast zijn er vele kleine eilandjes.

  Pula: Romeinse architectuur

  zeilen kroatie istrie pula (2)

  De stad Pula dankt zijn bekendheid onder andere aan het Romeinse amfitheater. Dit grote antieke bouwwerk kon 20.000 toeschouwers huisvesten en behoort tot één van de zes grootste Romeinse amfitheaters ter wereld. Voor cultuurliefhebbers is er meer Romeinse architectuur te ontdekken zoals de stadspoorten van Hercules en de Tempel van Augustus.

  De omgeving van Pula wordt verfraaid door een 190 km lange grillige kustlijn en het Nationaal Park Brijuni. Het park bestaat uit veertien eilanden. Brijuni is een wonderbaarlijke samensmelting van natuur en cultuur met een uitzonderlijke pracht aan flora en fauna, een safaripark en resten van Romeinse zomerhuizen en forten.

  De Kvarner golf: diversiteit

  st_mali losinj (2)

  Contrasten kenmerken de Kvarner, ieder eiland is een wereld op zich. Het bergachtige Cres, het lichtglooiende Krk, het bosrijke Rab en het groene eiland Losinj met haar palmbomen, oleanders en citrusbomen. Het water is azuurblauw met romantische baaien, sfeervolle haventjes en Italiaanse invloeden.

  Je vind er zowel levendige, historische plaatsen als Cres, Mali Losinj en Osor, als verlaten eilanden en baaien met één restaurant en een eigen aanlegsteiger voor hongerige zeilers.

  Bijzondere flora en fauna

  zeilen bij elba dolfijn

  De verscheidenheid en rijkdom van de planten- en dierenwereld in Kvarner zijn beroemd en erkend. Op Krk zijn rond 1.500 plantensoorten geregistreerd. De flora van Cres en Lošinj is bijna net zo rijk. Van ver ruik je de pijnboombossen met dennenappelgeur en kruidengeuren zoals salie, rosmarijn, basilicum, laurier en mirte. In de kleine havens vind je delicatessen gemaakt van kastanjes, vijgen, olijven, bosvruchten en vele bijzondere soorten eetbare paddenstoelen.

  Op Cres leeft de beschermde Vale gier: één van de vier Europese giersoorten. De bruine beer is te vinden in de bossen van Gorski Kotar, de mediterrane rob is een bezienswaardigheid en Kvarner scampi is een beroemde gastronomische lekkernij van de regio. De wateren rond Cres en Lošinj zijn een dolfijnreservaat en het is een dolfijn te “adopteren”.

  boeken

  Vanuit Pula zijn diverse routes mogelijk. Komend jaar zeilen we routes van zeven dagen in twee verschillende richtingen ten zuiden van Pula: de meest zuidelijke (Mali Losinj) route, waar je het Kroatische eilandenrijk binnenvaart en waar we vele opties en alternatieven hebben. Of de noordelijke (Cres) route, waar we rustieke diepblauwe baaien aan de kust Istrië afwisselen met sfeervolle havens op het eiland Cres. Wanneer je flottielje gaat zeilen, kun je deze routes ook achter elkaar als een tweeweekse tocht zeilen.
  Onze routes liggen niet vast, er zijn altijd varianten mogelijk die beter aansluiten bij de wensen, het weer of de grootte van de groep. De voorbeeldroutes hieronder zijn enkele van de vele mogelijkheden. Je vind er ook onze alternatieve route bij onstabiel weer. Dat is een nood route vanuit Pula naar het noorden, waar de wind wat rustiger is en natuur wordt afgewisseld met romantische stadjes.

  Noordelijke Route Pula – Cres
  Zuidelijke Route Pula – Mali Losinj
  Uitwijk Route (bij instabiel weer) Pula – Rovinj

  Voorbeeldroute Pula – Cres

  Dag 1 Aankomst - Pula

  Na een autorit van ongeveer 1400 km of een vliegreis van 2,5 uur kom je aan in Marina Veruda, Pula, op het schiereiland Istrië. De vakantie is begonnen. Pula is een gezellig stadje: oude Romeinse gebouwen, gezellige terrassen en tal van restaurants. Afhankelijk van je aankomsttijd, kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider. In de avond kun je lekker uit eten aan het strand of in een gezellige straatje buiten de haven. En wie wil kan natuurlijk nog een terrasje pakken. We slapen aan boord onder de sterren.

  Dag 2 Pula – Trget (25 mijl)

  De eerste dag zeilen! We zeilen in de ochtend om in te komen naar een mooie baai om te lunchen aan de zuidkant van Istrië. Het mediterrane genieten is begonnen: lekker zeilen, ontspannen op het dek, jezelf afvragen waar we zullen lunchen en of je misschien al de schaduw moet opzoeken. In de middag zeilen we langs de kust van Istrië naar een diepe beschutte baai in een schitterende omgeving. Tussen de groene hellingen ligt Trget aan het water. Het is een dorp met nog geen 50 inwoners. Het stelt dus niets voor, maar ze hebben wel een uitstekend restaurant waar locals en vissers naartoe komen. We peddelen met de bijbootjes op en neer. Vannacht zullen we dobberend in slaap vallen onder de sterren.

  Dag 3 Trget - Duga Luka (18 mijl)

  De tweede ochtend in het wonderschone Kroatië, nu al een op en top vakantiegevoel. Wakker worden van kabbelend water of geroezemoes op de kade… bedenken of je gaat beginnen met een frisse duik in deze prachtige baai, een kopje koffie op het terras of een ontbijt op het voordek in de ochtendzon. Vandaag zeilen we naar Duga Luka. Hier bezoeken we een klein fort uitgehouwen in de rotsen. Duga Luka wordt omgeven door groene heuvels en uitgestrekte natuur. Je waant je bijna de koning te rijk. In de avond lekker eten aan boord of met de anderen op een kiezelstrand, en misschien nog een stukje zwemmen of roeien in het maanlicht!

  Dag 4 Duga Luka – Cres (14 mijl)

  Vandaag beginnen we rustig. In de baai zoeken we de beste plek om te ontbijten en we nemen een duik om te snorkelen. Als iedereen er klaar voor is, hijsen we de zeilen en vertrekken we richting Cres. Dit is een Venetiaans vissersstadje met kleine steegjes, veel bloemen en gezellige pleintjes. Er zijn meerdere restaurants en een supermarkt. Het ligt mooi verscholen in een baai waar we kunnen kiezen uit de volgende twee dingen: overnachten in een moderne marina of aan de kade in het oude centrum.

  Dag 5 Cres – Martinscica (17 mijl)

  Wakker worden van kabbelend water of geroezemoes op de kade. In het zonnetje bedenken of je gaat beginnen met een wandeling of een kopje koffie op het voordek. Vandaag zeilen we langs de kust van Cres naar het zuidwesten. Martiniscica is met haar 200 inwoners het op een na grootste dorp op het eiland. Het is klein, maar toch heeft dit vissersdorp alle nodige faciliteiten: een winkel, water, een kade, een pinautomaat, douches, een bar en restaurant, een postkantoor en een mooie zonsondergang. Het ligt aan een prachtige baai en om de hoek vind je leuke snorkelplekken waarvan een met een superblauwe grot (blue lagoon...), bijzonder om naartoe te zwemmen!

  Dag 6 Martniscica – Unije (12 mijl)

  In de ochtend zeker nog even snorkelen in deze mooie omgeving of alleen een duik nemen om lekker wakker te worden. Daarna hijsen we de zeilen en maken de oversteek naar Unije. Het is een korte afstand; dit soort dagen gebruiken we tijdens een cursus om bijvoorbeeld zeilmanoeuvres te oefenen. Voor flottielje schepen die hun tijd veel liever aan boord dan op de wal doorbrengen zijn er altijd alternatieve ‘lussen’ te maken, waardoor je meer ziet en vooral meer kunt zeilen. Vandaag bijvoorbeeld naar Mali Losinj, of voor een lunchstop naar het eiland Susak. Een bijzonder plekje met prachtige zandstranden. Die zie je hier eigenlijk niet. De meeste eilanden zijn rotsachtig, maar Susak heeft wel iets van een duineiland weg. Het eiland kent weinig toerisme en er is buiten het pittoreske haventje niet veel; geen nachtclubs, geen wegen, geen auto’s, alleen een paar restaurants, een hele kleine supermarkt, een prachtig uitzicht en mensen in klederdracht.
  Vanavond liggen we voor anker in een diepe baai bij Unije. Dit wordt een mooie avond onder de sterren. We eten lekker aan boord of wandelen over de top van het eiland naar een klein restaurant in het dorp met uitzicht op de zonsondergang boven de Adriatische Zee.

  Dag 7 Unije - Pula (25 mijl)

  De laatste dag beginnen we rustig aan. Misschien nog een wandeling naar de top om te genieten van het prachtige uitzicht richting Italië. Of gewoon niets doen en ontspannen in de zon. De oversteek van Unije naar Pula is een lekker stuk zeilen. Er is vaak net even wat meer wind omdat er geen eilanden zijn die de wind breken. Aan de zuidkant van Istrië vinden we veel baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water of een dutje op het dek. Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Degenen die nog energie over hebben kunnen gaan dansen in de nachtclubs op de heuvel of gezellig napraten op een van de terrasjes aan de baai.


  Voorbeeldroute Pula – Mali Losinj

  Dag 1 Aankomst - Pula

  Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: op 1400 km vanaf Utrecht zit je middenin een heerlijk Mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om aan de reis te beginnen. Er zijn oude Romeinse gebouwen, gezellige terrassen en tal van restaurants. Onze vertrekhaven ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. In de haven zijn alle faciliteiten aanwezig (supermarkt, restaurant, watersportzaak). Afhankelijk van je aankomsttijd, kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen en het Romeinse amfitheater te bezichtigen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider en medereizigers. In de avond gaan we met z’n allen uit eten, als het even kan, buiten de haven.

  Dag 2 Pula – Osor (30 mijl)

  De eerste echte zeildag! We zeilen vandaag langs de baaien aan het zuidelijke punt van Istrië om meteen een mooie oversteek te maken naar de rust en pracht van de eilanden. Met een goede wind wordt dit een heerlijke dag; heel veel zeilen, zonnen, ontspannen, kletsen en genieten van de omgeving. Onze koers is oostzuidoost richting het eiland Cres. Cres wordt van het kleinere eiland Losinj gescheiden door een kanaal en dat is precies de plek waar Osor ligt. Dit stadje is een klein openluchtmuseum met een antiek theater, een beetje een artistieke sfeer en, als je geluk hebt, is er een klassiek zomeravondconcert. De vakantie is echt begonnen.

  Dag 3 Osor – Veli Losinj (11 mijl)

  Vandaag zakken we af naar het zuiden, langs de kust van Losinj. Het is geen lange tocht, dus wanneer je de dag in Osor wilt beginnen heb je daar alle tijd voor: terrasje, zwemmen, een ijsje, een wandeling om wat meer te zien? Het kan allemaal. We zeilen eerst naar de oostkust van het eiland Losinj. Daar liggen de baaien voor het uitkiezen. Ideaal om te stoppen voor een lunch, een verfrissende duik of om een uurtje chillen. In de middag zeilen we verder richting Veli Losinj. Een gezellige plaats met een oude vissershaven midden in het centrum. Veli Losinj ligt aan het einde van de hoofdweg; hierna is er niets anders dan natuur! In de avond flaneren we door het dorp en sluiten we een topavond af in een leuk restaurant aan de kade.

  Dag 4 Veli Losinj - Punta Kriza (10 mijl)

  Vandaag een korte afstand: als je goed kijkt, zie je Punta Kriza al liggen. Wil je graag het water op, dan plannen we de route naar Punta Kriza via een van de kleine onbewoonde eilanden: Otok Oruda of Otok Trstenik. We hebben ook de mogelijkheid om vandaag juist minder te zeilen en de tijd te gebruiken om meer van de omgeving te zien. Veli Losinj heeft een rijke geschiedenis. Een wandeling langs de villa's en tuinen is zeker de moeite waard.
  Punta Kriza ligt op het zuidelijk deel van het eiland Cres. Tegen het einde van de middag leggen we hier aan in een rustige baai waar de krekels ons vanavond in slaap zullen tsjirpen. Punta Kriza wordt omgeven door groene heuvels waar je herten kunt zien schuilen. Dit wordt een mooie avond: lekker eten aan boord of met de anderen op een kiezelstrand. Misschien ga je zelfs nog even zwemmen of roeien onder het maanlicht!

  Dag 5 Punta Kriza - Silba (19 mijl)

  Wakker worden dobberend achter ons anker: dit is een dag om te beginnen met een duik in het water! Het ultieme vakantiegevoel. Vroeg in de ochtend is het water vaak nog spiegelglad en is het heerlijk om het ‘eerste spoor’ te trekken. We zeilen vandaag naar het zuidelijk gelegen Silba. Een klein eiland met een gezellig dorpje waar auto’s verboden zijn en de tractors alleen de straat op mogen wanneer de ferry aankomt. Vanavond eten we misschien wel in knoflook gestoofde scampi’s in de tuin van een van de levendige Konoba’s!

  Dag 6 Silba – Mali Losinj (18 mijl)

  Vanuit Silba zeilen we terug richting het noorden naar Mali Losinj. Een van de grootste stadjes op de eilanden. In de zomer stroomt het hier vol met toeristen en dagjesmensen. Er hangt een gezellige sfeer en vanaf de kades in het oude centrum heb je een prima uitzicht op de kleine boulevard met palmbomen en bougainvillea, vol restaurants, barretjes en Italiaanse ijssalons. Mali Losinj ziet er prachtig uit. Maak bij avondlicht een paar foto’s van de kade: alles kleurt pastel en dat ziet er erg mooi uit.

  Dag 7 Mali Losinj – Pula (33 mijl)

  De laatste dag vertrekken we vroeg. De oversteek van Mali Losinj naar Pula is een lekker stuk zeilen. Er is vaak net even wat meer wind omdat er geen eilanden zijn die de wind breken. Aan de zuidkant van Istrië vinden we veel baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water of een dutje op het dek. Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Cocktails drinken, winkelen, uitgaan, souvenirs kopen en lekker eten; het kan er allemaal. Degenen die nog energie over hebben kunnen dansen in de nachtclubs op de heuvel of gezellig napraten op een van de terrasjes aan de baai.  Voorbeeldroute Pula – Rovinj (uitwijkroute)

  Dag 1 Aankomst - Pula

  Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: op 1400 km vanaf Utrecht zit je middenin een heerlijk Mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om te beginnen. Er zijn oude Romeinse gebouwen, gezellige terrassen en tal van restaurants. Onze vertrekhaven ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. In de haven zijn alle faciliteiten aanwezig (supermarkt, restaurant, watersportzaak). Afhankelijk van je aankomsttijd, kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen en het Romeinse amfitheater te bezichtigen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider en medereizigers. Heb je al een week gevaren, dan is dit een rustdag waarop je naar het centrum van Pula of een van de baaien in de omgeving kunt zeilen. In de avond gaan we met z’n allen uit eten, als het even kan, buiten de haven.

  Dag 2 Pula – Pomer (15 mijl)

  De eerste echte zeildag! We zeilen vandaag om het zuidpunt van Istrië heen. Hier ligt een diepe beschutte baai in een schitterende omgeving, waar we de plaatsen Pomer en Medulin vinden. We kiezen voor de eerste, daar ligt namelijk de beste haven en dit oude vissersdorp heeft leuke (vis)restaurants, cafés, bakkerijen en supermarkten. Maar voor het schilderachtige en toeristische Medulin is ook wat te zeggen. Het heeft een oud centrum met gezellige restaurantjes en terrassen en … een uitbundig nachtleven.

  Dag 3 Pomer - Rovinj (30 mijl)

  Vandaag gaan we flinke rakken maken! We laten de eilandjes en snorkelplekjes in de baai van Pomer voor wat ze zijn en gaan genieten van de wind en het water. Vanavond liggen we in het meest romantische stadje aan de Kroatische kust. Het oude Rovinj is gebouwd tegen een heuvel op een schiereiland en de middeleeuwse bebouwing loopt door tot aan het water. Er is geen boulevard. Dat maakt de aanblik van de oude stad over het water werkelijk schitterend. In de omhooglopende straatjes naar de Sint-Eufemiakerk kun je heerlijk ronddwalen, terwijl je op Trg Marsala Tita bij de haven aan de zuidkant van de oude stad je cappuccino kunt drinken.

  Dag 4 Rovinj - Porec (10 mijl)

  Vandaag leggen we een kippeneindje af. Daarom kunnen we heel rustig beginnen. Wat te doen? Uitslapen, zwemmen, ankeren bij een idyllisch strandje, uitgebreid ontbijten op een terras, boekje lezen op het dek… goh wat vervelend allemaal! We zeilen vandaag naar het Lim Fjord. Je zeilt in het diepe Fjord tussen hoge groene heuvels een waanzinnig mooi natuurgebied binnen. Het Fjord is tien kilometer diep en heeft een beschermde status. Een mooie plek voor een uitgebreide lunchstop. Na de lunch is het nog een klein stukje zeilen naar Porec. In de zomer stroomt deze stad vol met toeristen en dagjesmensen. De sfeer is gezellig en vanaf de kades in het oude centrum heb je een prima uitzicht op de kleine boulevard met tripperbootjes vol restaurants, barretjes en Italiaanse ijssalons, Porec is meer dan 2000 jaar oud en rijk aan culturele monumenten. In de avond kun je ook heel erg goed uitgaan in de vele uitgaansmogelijkheden.

  Dag 5 Porec - Umag (13 mijl)

  Vandaag trekken we verder naar het meest noordelijke puntje van deze route. Umag is voor zeiljachten de haven om Kroatië te verlaten richting Italië of Slovenië. Het is een vriendelijk mediterraan stadje dat rond een grote baai ligt met daarin een moderne jachthaven. Neem de tijd om door de romantische smalle straatjes en steegjes van het oude centrum te slenteren. Hier kun je tal van restaurantjes, tavernen en cafés vinden.

  Dag 6 Umag - Vrsar (19 mijl)

  De ochtend kun je vandaag gebruiken om wat meer van Umag te zien, om lekker uit te slapen na een gezellige avond of om meteen uit te varen naar een mooie baai voor een verfrissende duik in het heldere water. Daarna zeilen we terug richting het zuiden waar Vrsar ligt. Dit is een bruisend vestingstadje aan de kust van Istrië met veel vermaak. De kust heeft hier inhammen, baaien en schilderachtige eilandjes. Prachtig om relaxed voor anker te gaan. In Vrsar is het klimmetje naar boven de moeite waard voor het uitzicht over de kustlijn en de kleine eilanden.

  Dag 7 Vrsar - Pula (24 mijl)

  De laatste dag alweer. Begin met een koffie op een van de terrasjes aan de kade. Nog één dag optimaal genieten! De tocht naar Pula is een lekker stuk zeilen met naar het zuiden toe steeds meer baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water (of een dutje op het dek). Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Cocktails drinken, winkelen, uitgaan, souvenirs kopen en lekker eten; het kan er allemaal. Degenen die nog energie over hebben kunnen gaan dansen in de nachtclubs op de heuvel of gezellig napraten op een van de terrasjes aan de baai!  boeken
  Hieronder een greep uit de ervaringen van andere deelnemers die meezeilden de afgelopen jaren.

  Christine en Tom Verhasselt-De Ridder, Ternat, België

  'Twee Belgische leken op een zeilvakantie bij Amorgos met onbekende Nederlanders: als dat geen avontuur is! Het was een prachtige reis: de boot, het flottielje, de skipper en flottieljeleider, het gezelschap aan boord ... Zo veel om te leren kennen, zo veel wat mis kon gaan, maar alles ging goed en alles was super. Bedankt en we gaan zeker een 3-daagse cursus volgen (volgende zomer, plannen we)!'

  Gerda, Zeist

  'Een super ervaring rijker, het was een geweldige belevenis, fantastisch gezeild, leuke mensen aan boord, veel gelachen, prachtige eilandjes bezocht en heerlijk gegeten. Kortom echt genoten! '

  "Een hele fijne zeilweek"Jacob en Jannie, Urk

  'Wij hebben een hele fijne zeilweek gehad, mede dankzij de goede leiding en uitleg van onze schipper Maarten.
  De Kroatische eilanden zijn mooi en afwisselend.
  Houd er rekening mee dat je flexibel moet zijn naar je medereizigers. Je kunt geen vast reisplan maken omdat je afhankelijk bent van het weer en van het materiaal. In onderling overleg is veel mogelijk.
  Neem een opblaasbaar kussentje of luchtbed mee, want na een paar dagen krijg je een stijve rug en achterwerk.
  Ook een paar knijpers is handig voor wat wasgoed te drogen. Neem geen koffers mee! Een rugzak of een sporttas is veel handiger. '

  "Fijne mensen en een fijne schipper"Stefan, Arnhem

  'Genoten van deze zonnige zeilvakantie in Kroatië. Fijne mensen en een fijne schipper. Veel geleerd, gelachen, genoten, gezweet en mijn ogen uitgekeken. '

  "Als ik er een weekje achteraan had kunnen boeken had ik dat zonder twijfel gedaan"Steven van Zeggelaar

  'Als ik er een weekje achteraan had kunnen boeken had ik dat zonder twijfel gedaan. Het prachtige weer en de gezellige mensen zorgen ervoor dat je niet meer naar huis wilt. Het samen moeten werken met mensen die vreemd van je zijn maar voor het zelfde komen schept een grote band. Ik heb er dan ook leuke contacten aan overgehouden. Istrië en Kvarner hebben prachtige baaien waar je je perfect kunt ontspannen.'

  "Wauw wat een geweldige ervaring was dit"Ilse van Dam

  'Wauw wat een geweldige ervaring was dit. Ook als beginners hebben wij goed kunnen genieten van het zeilen. Onze schipper was duidelijk, erg vriendelijk en straalde rust uit, wat een veilig gevoel gaf. Ons vermaakt in de dorpjes, in de baaitjes en in het water. Volgend jaar zijn wij in ieder geval weer van de partij!'

  "Volgend jaar ben ik er weer bij!"Monique

  'Een hele bijzondere reis gemaakt met Amorgos. Zelf lekker actief mee gezeild en daardoor snel de fijne kneepjes geleerd. Een erg prettige groep om een week mee door te brengen. Onze schipper was vakkundig en erg vriendelijk. Ik wil jullie allemaal bedanken voor deze geweldige ervaring. Volgend jaar ben ik er weer bij!'

  boeken